ΣΚΟΥΡΙΕΣ: ΕΝΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΤΟΠΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Η ολοκλήρωση των εργασιών στο μεταλλείο των Σκουριών, που βρίσκονται σε εξέλιξη και η έναρξη της εμπορικής εκμετάλλευσης του παγκοσμίου κλάσης κοιτάσματος πορφυριτικού χαλκού εντός του β΄εξαμήνου του 2025 αποτελούν το χρονικό ορόσημο, που έχει θέσει η Eldorado Gold, έτσι ώστε να αρχίσει να αποδίδει καρπούς η επένδυση των 3 δις. δολλαρίων.

Από την στιγμή που το μεταλλείο θα τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία θα μπορεί ταυτόχρονα να λογίζεται η έναρξη ενός τεράστιου παραγωγικού ορόσημου για την Ελλάδα και την Ευρώπη και ο χρόνος ζωής ενός σημαντικότατου τοπόσημου για τη Χαλκιδική.

Ορόσημο γιατί;

Υπάρχουν προφανείς λόγοι που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα, οι οποίοι σαφώς έχουν να κάνουν με την 20ετή διάρκεια λειτουργίας του μεταλλείου σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για μέση ετήσια παραγωγή:

  • 40.000 ουγγιών χρυσού
  • και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού

Αν σε αυτά τα στοιχεία συνυπολογιστεί πως μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες ο ενεργειακός τομέας θα αποτελεί το 40 τοις εκατό της παγκόσμιας ζήτησης για χαλκό, όπως προβλέπει η Διεθνής Ένωση Ενέργειας, συν του ότι ο χρυσός δεν εγκαταλείπει με τίποτα τα σκήπτρα του πιο ασφαλούς καταφυγίου ακόμη και για τις ίδιες τις τράπεζες, γίνεται αντιληπτό γιατί η Ελλάδα μέσα στα προσεχή χρόνια θα είναι σε θέση να καθορίζει διεθνείς οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις χάρη στην χαλκοφόρα και χρυσοφόρα παραγωγή του μεταλλείου των Σκουριών.

Επιπλέον, η Ευρώπη αποκτάει μια πλούσια δεξαμενή παραγωγής χαλκού, που τις προσδίδει εφοδιαστική ισχύ σε σχέση με την προσπάθεια απεξάρτησης της από τρίτες χώρες πάνω σε ένα κρίσιμο ορυκτό, όπως είναι ο χαλκός και ο οποίος είναι ο πρωταγωνιστής για την ποθούμενη ενεργειακή μετάβαση.

Εξίσου προφανή είναι τα οικονομικά οφέλη για την εθνική και τοπική κοινωνία:

  • 5000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας
  • 2 δις δολάρια έσοδα γα την εθνική οικονομία
  • 4 δις δολάρια δαπάνες σε εγχώριες προμήθειες
  • 80 εκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα κοινωνικής ευθύνης

Εκτός όλων των παραπάνω λόγων, ας θεωρηθεί βέβαιο, πως η “state of the art” κατασκευή και λειτουργία του μεταλλείου των Σκουριών, θα το καταστήσει πρότυπο και βάση για την κατασκευή νέων μεταλλείων στην Ελλάδα και στον κόσμο, καθώς σε αυτό θα βρίσκονται συγκεντρωμένες όλες εκείνες οι τεχνολογικές εφαρμογές και χρήσεις που θα συμβάλλουν στη μείωση τόσο του ενεργειακού όσο και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Τοπόσημο για τη Χαλκιδική, γιατί;

Το μεταλλείο των Σκουριών με την ολοκλήρωση του και την έναρξη της λειτουργίας του, θα αποτελέσει πόλο τουριστικής έλξης και σημείο αναφοράς για τη διεθνή μεταλλευτική κοινότητα.

Είναι βέβαιο, πως πάρα πολλοί επισκέπτες από την Ελλάδα και από το εξωτερικό θα θελήσουν ανεξαρτήτως εποχής να βρεθούν στην Χαλκιδική και το Δήμο Αριστοτέλη και πέρα από τις ασύγκριτες ομορφιές να δουν από κοντά γίνεται το πλέον σύγχρονο μεταλλείο της εποχής του, που εκτός της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας που θα ασκείται, θα συμβάλλει τα μέγιστα για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ευημερία του τόπου.

Ας μην ξεχνάμε πως σε αυτό το τοπόσημο προστίθενται και τα πολύ μεγάλα έργα αποκατάστασης που έχουν ολοκληρωθεί στην Ολυμπιάδα με κορωνίδα όλων το καταπληκτικό φυτώριο που έχει κατασκευαστεί, το οποίο δικαίως χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη τράπεζα φυτών και ανθέων στην Ευρώπη, το οποίο σε μια αποκατεστημένη έκταση 100 στρεμμάτων από μεταλλευτικά τέλματα έχει καταφέρει να σημειώνει ετήσια παραγωγικότητα με 1,5 εκατομμύριο ενδημικές ρίζες.

Ας αναλογιστούμε όλοι, αν είναι εφικτό, τη μεγάλη εικόνα που θα προκύψει από αυτά τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξηκαι τα ακόμη μεγαλύτερα οφέλη που θα προσφέρουν σε ολόκληρη την κοινωνία, μέσα σε λίγα χρόνια.

[ΠΗΓΗ: https://politesaristoteli.blogspot.com/, 17/2/2024]