ΥΨΗΛΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΛΑΘΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗ – Η ΠΩΛΗΣΗ ΑΣΗΜΙΚΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Η λύση να αυξηθεί η περίμετρος των προς πώληση μονάδων είναι λάθος δρόμος καθώς η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων για να μπορέσει η ΔΕΗ να πουλήσει και τις λιγνιτικές είναι ξεπούλημα υγιών περιουσιακών στοιχείων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης έχουν πολλές φορές αναφέρει ότι υπάρχει σχέδιο για την ΔΕΗ. 

Παρ΄ ότι ο υπουργός όντως θέλει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, φαίνεται ότι αυτά που η ΝΔ ως κυβέρνηση εξετάζει μπορεί να την οδηγήσουν σε εγκληματικά λάθη στρατηγικής. 

Είναι λάθος στρατηγική η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.

Η λύση να αυξηθεί η περίμετρος των προς πώληση μονάδων είναι λάθος δρόμος καθώς η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων για να μπορέσει η ΔΕΗ να πουλήσει και τις λιγνιτικές είναι ξεπούλημα υγιών περιουσιακών στοιχείων. 

Δεν μπορεί να πωλούνται τα ασημικά και αυτό να θεωρείται υγιής πολιτική στρατηγική. 

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι εάν μπορούσε να βρεθεί ένας διεθνής επενδυτής που θα αγόραζε το 15% με 20% της ΔΕΗ με παράλληλη παραχώρηση του management θα ήταν το βέλτιστο σενάριο. 

Αλλά αυτό δεν φαίνεται πιθανό παρ΄ ότι ως ιδέα προσομοιάζει με την στρατηγική που είχε ακολουθηθεί με τον ΟΤΕ. 

Πάντως παράγοντες της ενέργειας και κορυφαίος πολιτικός παράγοντας θεωρούν την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή με πώληση 20% της ΔΕΗ ως ιδανικό σενάριο. 

Όμως με βάση την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ είναι περίπου αδύνατο να εμφανιστεί αξιόπιστος διεθνής επενδυτής. 

Μια δεύτερη λύση θα ήταν να πουληθούν ποσοστά μειοψηφίας του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ.

Η ΔΕΔΔΗΕ ως διαχειριστής δικτύου με ζημίες 21 εκατ, περί τα 792 εκατ ενεργητικό και 107 εκατ κεφάλαια και ο ΑΔΜΗΕ ως εταιρία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με 85 εκατ κέρδη και 1,67 δισεκ. ενεργητικό και 1 δισεκ. κεφάλαια θα μπορούσαν να προσελκύσουν επενδυτές. 

Αλλά δεν φθάνουν μόνο αυτά. 

Απαιτούνται πολύπλευρες παρεμβάσεις ώστε να συγκεντρωθούν περί τα 1,5 δισεκ. ευρώ τα οποία διασφαλίζουν την βιωσιμότητα της ΔΕΗ. 

Να σημειωθεί ότι η αύξηση των τιμολογίων δεν θα πρέπει να είναι οριζόντια εάν επιλεγεί μια τέτοια λύση. 

Είναι προφανώς πολιτική απόφαση αλλά ο συνεπής καταναλωτής ρεύματος δεν θα πρέπει να υποστεί αύξηση αλλά μόνο όσοι καθυστερούν ή δημιουργούν προσκόμματα στις υποχρεώσεις τους. 

  1. Πρωτίστως απαιτείται ένας ικανός, τεχνοκράτης manager όχι ένας κομματικός φίλος που θα διοριστεί αλλά ένα στέλεχος που θα εξυγιάνει τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ. Ποιος θα αναλάβει την ηγεσία της ΔΕΗ και θα ηγηθεί της εξυγίανσης είναι μείζονος σημασίας για το εσωτερικό της εταιρίας αλλά και μήνυμα προς την επενδυτική κοινότητα.
  2. Απαιτείται άμεσα να προχωρήσει η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών με στόχο να αντληθούν 450 εκατ ευρώ κατ΄ ελάχιστο. Η Pimco έχει επιδείξει ενδιαφέρον, υπάρχει επενδυτής για την τιτλοποίηση 2,2 δισεκ. ληξιπρόθεσμων οφειλών, προσφέρονται 450 εκατ ή σε ένα εύρος 430 με 480 εκατ εάν αυξηθεί και η περίμετρος. Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα προσκρούει σε γραφειοκρατικά εμπόδια. Χρειάζεται βούληση για να προχωρήσει η τιτλοποίηση άπαξ και υπάρχει ο επενδυτής. 
  3. Θα πρέπει να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση μεταξύ της ΔΕΗ και των δανειστριών τραπεζών – έχουν χορηγήσει 1,7 δισεκ. με τα περισσότερα από την Εθνική τράπεζα. Να σημειωθεί ότι η Εθνική έχει ρήτρες που μπορούν να ενεχυριάσουν και το 50% των εσόδων της τιτλοποίησης. Μέσω της αναδιάρθρωσης θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν έσοδα μέσω της μείωσης των εξόδων για τόκους. 
  4. Από τις αποφασιστικές κινήσεις στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας ΥΚΩ θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν περί τα 200 εκατ ευρώ. 
  5. Ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες είναι το ζήτημα των ρευματοκλοπών. Με βάση ενδείξεις τα τελευταία 3 χρόνια οι απώλειες εσόδων από τις ρευματοκλοπές είναι της τάξης των 300-350 εκατ ευρώ ή 100-120 εκατ ετησίως. Απαιτούνται γενναίες πρωτοβουλίες και μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το τοξικό φαινόμενο.
  6. Θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία για τις ΝΟΜΕ έτσι ώστε να εμφανιστούν περισσότεροι επενδυτές. 
  7. Απαιτείται αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ από 5% έως 10% αλλά με μοντέλο διαστρωμάτωσης. Π.χ. οι συνεπείς πολίτες που πληρώνουν χωρίς καθυστέρηση θα πρέπει να έχουν μείωση και οι αυξήσεις να αφορούν όσους είναι ασυνεπείς. Με τον τρόπο αυτό θα επιβραβεύεται ο συνεπής καταναλωτής και ταυτόχρονα δεν θα μειωθεί ουσιωδώς το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ μέσω της αύξησης των τιμολογίων. 
  8. Θα μπορούσε να πωληθεί ένα ποσοστό από την ΔΕΔΔΗΕ, ναι μια τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να προχωρήσει. Το δίκτυο βέβαια χρειάζεται αναδιάρθρωση αλλά πώληση ενός ποσοστού σε επενδυτές θα μπορούσε να αποτελέσει μια παρέμβαση για εξοικονόμηση κεφαλαίων. 
  9.  Θα πρέπει να προχωρήσει σε επόμενη φάση η ΔΕΗ και σε πρόγραμμα μείωσης προσωπικού με το εξής μοντέλο. Κάθε δύο παλαιοί που θα αποχωρούν θα προσλαμβάνεται ένας νέος με καλύτερη γνώση και με χαμηλότερο κόστος πρόσληψης για την εταιρία. 
  10. Θα πρέπει να υλοποιηθούν σοβαρές επενδύσεις από την ΔΕΗ σε φωτοβολταικά και αιολικά πάρκα. 

Π.χ. σε όλα τα ορυχεία της ΔΕΗ θα πρέπει να τοποθετηθούν φωτοβολταικά.

Στην αιολική ενέργεια η ΔΕΗ θα πρέπει να επενδύσει με στρατηγική στόχευση. 

Οι λιγνιτικές μονάδες, που όντως αποτελούν τοξικά περιουσιακά στοιχεία στην κυριολεξία και μεταφορικά,  θα μπορούσαν να λειτουργούν με φυσικό αέριο αντί λιγνίτη. 

Με αυτές τις παρεμβάσεις η ΔΕΗ θα μπορούσε να συγκεντρώσει 1,6 με 2 δισεκ. τα οποία είναι ικανά να εξυγιάνουν την εταιρία. 

Δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη και σκόπιμη απαξίωση της ΔΕΗ που διαθέτει ισχυρά περιουσιακά στοιχεία. Όμως ότι θα απαιτηθούν γενναίες παρεμβάσεις από το νέο management της ΔΕΗ είναι νομοτελειακή εξέλιξη. Το στοίχημα της ΔΕΗ είναι ένα ικανό management.

[ΠΗΓΗ: http://www.bankingnews.gr, 18/7/2019]

“ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΣΜΥΡΙΔΕΡΓΑΤΗ” ΣΤΗ ΝΑΞΟ

Από τον Σεπτέμβριο του 2018 είχε κυκλοφορήσει μέσα από Συμβούλια τόσο του Λιμενικού Ταμείου όσο και του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η ιδέα για την δημιουργία μνημείου Σμυριδεργάτη στην Μουτσούνα της Νάξου… Και αναφερόμαστε στον Σεπτέμβριο του 2018 ως πρώτο σημείο αναφοράς γιατί εκεί συναντάμε θέμα συζήτησης στο Λιμενικό Ταμείο με τίτλο «Συγκρότηση επιτροπής αισθητικής αρτιότητας για το μνημείο Σμυριδεργάτη στην Μουτσούνα της Νάξου» και ανάλογο θέμα συναντάμε δύο μήνες αργότερα και στο Δημοτικό Συμβούλιο…

Από τότε κύλισε αρκετό νερό στο αυλάκι, η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν και δικαιολογημένα αντιδράσεις από τη πλευρά των κατοίκων και φορέων της Κορώνου, με τη διαβεβαίωση από το Δήμο ότι θα υπάρχει και δεύτερο μνημείο..

Και σήμερα, Πέμπτη 18 Ιουλίου, πέσαμε πάνω σε ανάρτηση του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανώλη Μαργαρίτη στην προσωπική του ιστοσελίδα στα social media. Όπου με χαμόγελο μας αποκαλύπτει την τοποθέτηση του μνημείου του Σμυριδεργάτη στην Μουτσούνα. Και όπως διαβάζουμε «Καλορίζικος ο Μουτσουνιώτης «ΣΜΥΡΙΔΕΡΓΑΤΗΣ». Με τον φίλο και τον δημιουργό Γιώργο Μέγκουλα».

Και είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Άλλωστε η Μουτσούνα αποτέλεσε για χρόνια, δεκαετίες, το λιμάνι όπου η σμύριδα έπαιρνε το δρόμο για το εξωτερικό…

Όμως, μήπως πρέπει να κοιτάξουμε και προς τα .. πάνω; Γιατί η σμύριδα από κάπου ξεκινούσε. Από τα βουνά της Κορώνου κατά κύριο λόγο και της Απειράνθου.. Και ο εναέριος (που φτιάχτηκε το 1925 και αποτέλεσε τεχνολογικό θαύμα για την εποχή) χρειάζεται συντήρηση καθώς είναι στα όρια της διάλυσης…

Και βέβαια το Μουσείο της Σμύριδας, έξω από το ορυχείο της Σαραντάρας που στέκει ημιτελές. Να μπει μία πόρτα όπως λένε οι κάτοικοι της Κορώνου στην Στραβολαγκάδα για να εμποδίζει την είσοδο των ζώων στο χώρο…

Από τη Στραβολαγκάδα μέχρι τον όρμο της Μουτσούνας η περιοχή είναι σπαρμένη με πυλώνες, συρματόσχοινα, βαγονέτα, μηχανήματα, εξοπλισμό, κτιριακές εγκαταστάσεις και πλατφόρμες φόρτωσης. Κάποιος δεν πρέπει να τα κοιτάξει αυτά;

Δεν πρέπει να βελτιωθεί ακόμη και ο προαύλιος χώρος έξω από το κτήριο, το πάλαι ποτέ Διοικητήριο στην Μουτσούνα; Ένα κτήριο που έχει εγκαταλειφτεί στη μοίρα του και δεν είναι λίγοι αυτοί που φωνάζουν για την ανάγκη συντήρησής του…

Και για να μην νομίζετε ότι γκρινιάζουμε.. Ναι, το μνημείο είναι απαραίτητο και μπράβο στο Δήμο και δη τον κο Μαργαρίτη που ολοκλήρωσε αυτή την κίνηση, όμως πρέπει οι αρμόδιες αρχές να κάνουν μία ολοκληρωμένη μελέτη, να κινήσουν γη και ουρανό ώστε αυτό το μνημείο τεχνολογικής εξέλιξης (από τα ορυχεία έως την Μουτσούνα) να περάσουν στο Δήμο και να αναβαθμιστούν… Αποτελεί ένα μικρό φόρο τιμής σε ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως την δεκαετία του 20, του 30 και του 40 έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε η Ελλάδα να φτάσει στο σημείο να βάλει υποθήκη το σμυρίγλι για να πάρει δάνειο (!!!)

[ΠΗΓΗ: https://www.naxospress.gr/, του Νικόδημου Λιανού, 18/7/2019]

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ BEACH VOLLEY ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Για μια ακόμη χρονιά, η Ελληνικός Χρυσός στηρίζει ως Μεγάλος Χορηγός τους αγώνες για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Beach Volley – North Area Circuit που θα διεξαχθούν στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής 19 – 21 Ιουλίου. Σας περιμένουμε όλους.

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com, 17/7/2019]

Η ΠΚΜ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΨΗΦΙΑΚΑ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΠΕΛΛΑΣ, ΠΙΕΡΙΑΣ, ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Στην αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και των ψηφιακών υπηρεσιών τεσσάρων Επιμελητηρίων προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Η αναβάθμιση αφορά στα  Επιμελητήρια Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «αξιοποιούμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια για να ενισχύσουμε και να αναβαθμίσουμε ψηφιακά τα Επιμελητήρια, που είναι πυλώνες τόνωσης και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας. Με τις παρεμβάσεις που προγραμματίζουμε τα τέσσερα Επιμελητήρια θα αποκτήσουν βελτιωμένες και σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες για την υποστήριξη των επιχειρήσεων, υφιστάμενων και νέων, ενώ θα μειωθεί δραστικά και η γραφειοκρατία. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επενδύει στην ενίσχυση των Επιμελητηρίων, καθώς προτεραιότητά μας είναι η επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες. Στόχος μας είναι τα Επιμελητήρια να συνδράμουν την ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων, να υιοθετήσουν την καινοτομία στη λειτουργία τους και να στηρίξουν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. Με σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων ενδυναμώνουμε την επιχειρηματικότητα, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας και νέο εισόδημα. Τελικός αποδέκτης είναι ο επιχειρηματικός κόσμος, που θα μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία, ασφάλεια, αλλά και ταχύτητα να διεκπεραιώνει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και να έχει διαρκώς δίπλα του έναν ισχυρό σύμμαχο για την κάλυψη των αναγκών του και στις προσπάθειές του για ανάπτυξη».

Στα τέσσερα Επιμελητήρια θα αναπτυχθούν σύγχρονα συστήματα τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών, με την αναβάθμιση της εσωτερικής ψηφιακής υποδομής τους. Όπως προβλέπεται στις σχετικές προσκλήσεις, θα αξιοποιηθεί και θα επεκταθεί το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημά τους, θα προστατευτεί, θα δημιουργηθεί ψηφιακό αποθετήριο επιχειρηματικών δεδομένων και μηχανισμός διάθεσης ανοιχτών δεδομένων (Open Data). Επίσης, θα ψηφιοποιηθεί το μητρώο επιχειρήσεων, θα αναβαθμιστούν οι διαδικτυακές πύλες τους και θα αναπτυχθούν σ’ αυτές σύγχρονοι επιχειρηματικοί οδηγοί, κλαδικοί επιχειρηματικοί οδηγοί για την προβολή του συνολικού τουριστικού προϊόντος, σύνθετη αναζήτηση και γεωγραφική απεικόνιση επιχειρήσεων και εφαρμογή ηλεκτρονικής συνεργασίας των επιχειρήσεων. Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία πλατφόρμας ηλεκτρονικών δημοσκοπήσεων και ψηφοφορίας, αλλά και μηχανισμός επικοινωνίας και ενημέρωσης των επιχειρήσεων.

Προβλέπεται επίσης να αποκτήσουν τα Επιμελητήρια υπηρεσίες one stop shop, για την υποδοχή και εξυπηρέτηση των αιτημάτων των επιχειρήσεων. Ως οργανωμένες δομές, μετά τις παρεμβάσεις, τα Επιμελητήρια θα μπορούν να παρέχουν πλήρη διαδικτυακή εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων για τις συναλλαγές τους με αυτά, πλήρη ηλεκτρονική ενημέρωση για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν για τη διοικητική εξυπηρέτησή τους και θα αποκτήσουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης των αιτημάτων των επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη ηλεκτρονική παρακολούθηση της εξέλιξης κάθε αιτήματος από τον ενδιαφερόμενο.

Τέλος θα εξασφαλιστεί η παροχή εξειδικευμένης επιχειρηματικής πληροφόρησης και συμβουλών και άλλες σύγχρονες παροχές με τελικό αποδέκτη την κάθε επιχείρηση.

[ΠΗΓΗ: http://aetoshal.blogspot.com, 17/7/2019]