Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΦΙΛΟΔΟΞΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

“Δεν εστιάζουμε σε μικρή αλλαγή, αλλά φιλοδοξούμε να αλλάξουμε τον παραγωγικό ιστό και την οικονομία της χώρας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα ριζικά εάν συνεχίσουμε να κάνουμε τα πράγματα όπως στο παρελθόν”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απόψε, κατά τη συζήτησή του με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δ.Παπαλεξόπουλο, στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνεδρίου “Innovative Greeks”.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι κατά την πανδημία υπήρξε η ευκαιρία “να αλλάξουμε τον τρόπο που εργαζόμαστε” επισήμανε ότι υπάρχουν πολλές αλλαγές, και εκτίμησε ότι “μπορούμε να ενισχύσουμε τη δημιουργικότητα”. Αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα “με άνευ προηγουμένου τρόπο” και έφερε παράδειγμα το πρόγραμμα εμβολιασμού, όπου “μπορεί κανείς να κλείσει με μήνυμα το ραντεβού για τον εμβολιασμό”.

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της παρέμβασής του τόνισε επίσης ότι δεν είναι μικρή η αλλαγή αυτή του ψηφιακού μετασχηματισμού, της τάξης του 10% αλλά δεκαπλάσια, και πρόσθεσε ότι το θέμα είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

“Πιστεύω στην εμπιστοσύνη στο κοινωνικό κεφάλαιο, αυτό αλλάζει μια χώρα” είπε ο πρωθυπουργός.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 2/3/2021]

«ΦΡΑΓΗ» ΣΤΟΝ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ, ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΩΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ 2 ΚΑΙ 6

Τα «παράθυρα» του συστήματος μετακινήσεων που συντηρούν τον συνωστισμό και δημιουργούν νέες εστίες διασποράς, επιχειρεί να κλείσει η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας πιθανώς και σήμερα πιο αυστηρά μέτρα, έχοντας φυσικά κατά νου την κόπωση της κοινωνίας από το εδώ και τέσσερις μήνες lockdown.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι να μπει τέλος στις άσκοπες μετακινήσεις και στο φαινόμενο της ευρύτατης χρήσης των κωδικών 2 και 6 στο SMS 13033, όχι μόνο για άθληση και για μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, αλλά περισσότερο για βόλτες, για καφέ, ακόμη και για take away, παραβιάζοντας νομότυπα πολλές φορές μέσα στην ημέρα τις απαγορεύσεις. Κεντρικό επίσης στοιχείο των μέτρων που εξετάζεται να ανακοινωθούν σήμερα η επέκταση τους και σε άλλες περιοχές, πέραν της Αττικής, αφού παντού στη χώρα και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, καταγράφεται αναζωπύρωση «μικρών πυρκαγιών».

Στόχος είναι να περιοριστεί η καταχρηστική χρήση τους, να καθιερωθεί νέα λογική στην λειτουργία τους, όπως για παράδειγμα να επιτρέπονται αλλά για μετακινήσεις μόνο με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο σύμφωνα με ένα σενάριο, και γενικώς τα νέα μέτρα, που θα κληθεί να εισηγηθεί σήμερα η επιτροπή των ειδικών στον υπ. Υγείας Β.Κικίλια, να είναι δομημένα, έτσι ώστε ούτε να υπάρξει πισωγύρισμα, ούτε όμως να πυροδοτήσουν ακόμη μεγαλύτερη κόπωση στον πληθυσμό.

Σε αυτή τη φάση, των σταθερά αυξητικών αριθμών (2.352, τα χθεσινά κρούσματα), της επιδείνωσης των «σκληρών» δεικτών (422, οι διασωληνωμένοι), της ανοδικής τάσης των εισαγωγών στα νοσοκομεία (291, ο μέσος όρος του τελευταίου επταήμερου), το βασικό ζητούμενο είναι το σύστημα υγείας να μην ζοριστεί περισσότερο από τις αντοχές του.

Όσο για εκείνους που εισηγούνται, να μετατραπούν όλες οι ΜΕΘ των νοσοκομείων σε ΜΕΘ-Covid, ξεχνούν ότι είναι πρακτικά αδύνατο να φιλοξενηθούν όλοι αυτοί οι ασθενείς σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Στην κυβέρνηση φαίνεται να επικρατεί αναγκαστικά η λογική του «ακορντεόν». Της αυξομείωσης δηλαδή των μέτρων, ώστε με σύμμαχο πάντα το πρόγραμμα εμβολιασμών και το γεγονός ότι όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί στις μεγάλες ηλικιακές ομάδες, τόσο θα περιορίζονται οι διασωληνώσεις, να εκτονωθούν κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο οι πιέσεις στο ΕΣΥ.«Ανάμεσα στο άνοιγμα των καταστημάτων και την δημόσια υγεία, η απάντηση είναι προφανής», απαντούν κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας ότι θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την ανακοίνωση μέτρων που θα βάζουν φρένο στην κινητικότητα.

Ποια μέτρα εισηγούνται οι ειδικοί

Τα έξυπνα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί, αξιοποιώντας και την εμπειρία άλλων χωρών, είναι πολλά, χωρίς να σημαίνει ότι όλα θα γίνουν αποδεκτά. Εκτός της αλλαγής χρήσης των κωδικών 2 και 6, στο τραπέζι βρίσκονται επίσης η κατάργηση του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 6.00 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, η αύξηση του αριθμού τεστ στους εργασιακούς χώρους, η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε σούπερ μάρκετ, ακόμη και η επιστροφή των μαθητών στα θρανία εκ περιτροπής, μέτρο εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αποδεκτό.

Κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω εισηγήσεων είναι ο περιορισμός της κινητικότητας, αλλά και η ανάγκη, πέραν των όποιων «έξυπνων» λύσεων υιοθετηθούν, ο κάθε πολίτης να δείξει υπευθυνότητα, ξεπερνώντας την σωματική και την ψυχική κόπωσή του.

Σημάδια κόπωσης δείχνει και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, με τις διχογνωμίες που έχουν προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες να κορυφώνονται, ειδικά σε ό,τι αφορά το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων και την συμβολή του σχολείου στην διασπορά της Covid. Οι παιδίατροι της Επιτροπής υποστηρίζουν ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν άμεσα, τονίζοντας πως η ζημιά στα παιδιά είναι πλέον ανεπανόρθωτη και αντιτίθενται στην άποψη άλλων μελών της Επιτροπής-που κατηγορούν τα σχολεία για τη διασπορά του κορoνοϊού-λέγοντας πως τα παιδιά κολλούν στο σπίτι από τους γονείς που φέρνουν τον κορoνοϊό από το γραφείο ή το λεωφορείο.

Η κόντρα των «μεν» και των «δε» καλά κρατεί και οι διχογνωμίες κλιμακώνονται και για άλλα ζητήματα όπως το άνοιγμα του λιανεμπορίου, που από κάποιους θεωρείται απόλυτα επιβεβλημένο. Τα έξυπνα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί, αποτελούν διέξοδο και από αυτό το κλίμα αντιπαράθεσης που διαχέει στην κοινότητα δημιουργώντας μια δυσάρεστη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, εντείνοντας την συνωμοσιολογία. Όσα πρόκειται να συζητηθούν αύριο στην Επιτροπή, περιλαμβάνουν:

  • Ενισχυμένο testing με την διενέργεια πολύ περισσότερων τεστ σε κλειστές δομές, ειδικούς πληθυσμούς, επαγγελματικές ομάδες που έχουν άμεση επαφή με το κοινό, μεγάλους επαγγελματικούς  χώρους και βιομηχανικές μονάδες εκεί όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί η τηλεργασία.
  • Εκμάθηση της ορθής χρήσης της μάσκας καθώς μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχει αυτή κατανοητή από όλο τον κόσμο και σύσταση για χρήση διπλής μάσκας πρωτίστως στα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) εκεί όπου οι συνωστισμοί  βρίσκονται στο «κόκκινο» και είναι πρακτικά αδύνατον να τηρήσει κάποιος τις προβλεπόμενες αποστάσεις. Η χρήση της διπλής μάσκας έχει συζητηθεί και για άλλα μέρη όπως τα σουπερμάρκετ, τα νοσοκομεία και τα ιατρεία όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Εφαρμογή της τηλεργασίας σε μεγαλύτερο ποσοστό (έως 80%) με αυστηρότερους ελέγχους για τους εργοδότες που παρανομούν.
  • Τροποποίηση των κωδικών 2 και 6 στο 13033, ώστε οι πολίτες να μπορούν να βγαίνουν βόλτα για φυσική δραστηριότητα ή με το κατοικίδιο τους μόνο με τα πόδια και να μην μετακινούνται με οχήματα, καθώς επίσης να σταματήσουν οι άσκοπες μετακινήσεις με πρόσχημα την επίσκεψη στα σούπερ μάρκετ.
  • Έξυπνη τηλεκπαίδευση στα μισά παιδιά ανά τάξη ή σχολική βαθμίδα. Το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί ώστε να πηγαίνουν εκ περιτροπής οι μαθητές κάθε τάξης στο σχολείο, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η τηλεκπαίδευση δεν αποδίδει στα παιδιά και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί υποκατάστατο της δια ζώσης διδασκαλίας.

Τέλος είναι διάχυτη η εντύπωση στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ότι το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 6.00 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα στην Αττική όπου ζει η μισή Ελλάδα είναι περισσότερο βλαπτικό απ’ ό,τι βοηθητικό, καθώς επιβαρύνει ψυχικά τους πολίτες, στερεί τη δυνατότητα άσκησης σε ανθρώπους που εργάζονται τα Σαββατοκύριακα, δημιουργεί ουρές ταλαιπωρίας έξω από σουπερμάρκετ, μίνι-μάρκετ, φούρνους και café (για take away) και μεγάλους συνωστισμούς πρωί και απόγευμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

(Φωτό: Eurokinissi)

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, των Αλεξίας Σβώλου και Γιώργου Φιντικάκη, 3/3/2021]

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ : ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΙΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ – ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ»

Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +66% στη Λάρισα έως και +337% στο Ρέθυμνο Κρήτης!

Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 22 έως 28 Φεβρουαρίου 2021.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Πίνακας 1: Ποσοστιαία μεταβολή στη μέση εβδομαδιαία συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021 σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021. 

Συμπεράσματα: Την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 στο ιϊκό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ πλην της Περιφέρειας Αττικής.

Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +66% στη Λάρισα έως και +337% στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Η συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης (+2%) παραμένει ουσιαστικά σταθερή. Οριακές κρίνονται, επίσης, οι αυξήσεις που παρατηρούνται στη Θεσσαλονίκη (+10%) και στην Πάτρα (+15%), οι οποίες εμπίπτουν μέσα στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει σταθεροποίηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα (-3%) για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με το ιϊκό φορτίο σε αυτά να παραμένει σταθερά υψηλό.

Σημ1.: Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιϊκού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα.

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, 3/3/2021]

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΝΟΜΟ ΣΕ ΝΟΜΟ: «ΠΡΑΣΙΝΟ» ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ; – ΤΑ 3 ΣΕΝΑΡΙΑ

Με το σύστημα ’’ακορντεόν’’  μέχρι τον Σεπτέμβριο θα συνεχίσει η χώρα να ’’πολεμά’’ τον ιό έως ότου επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία. Ωστόσο, σύμφωνα με τις δηλώσεις ειδικών, επικρατεί αισιοδοξία για τους εορτασμούς του Πάσχα και την μετακίνηση από νομό σε νομό, καθώς πλέον έχει εμβολιαστεί μεγάλος μέρος του πληθυσμού.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα δοθεί «πράσινο» φως για τη μετακίνηση από νομό σε νομό, τον Μάιο, έχοντας πάντα ως δεδομένο ότι οι μεταδόσεις θα έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Τι ανέφερε καθηγήτρια Πνευμονολογίας για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

«Παράθυρο» αισιοδοξίας άφησε άλλωστε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογωμόνων κυρία Αναστασία Κοτανίδου την Τετάρτη όταν μίλησε στην ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα.

Η ειδικός τόνισε πως καταλαβαίνει ότι υπάρχει κούραση, ωστόσο ζήτησε να κάνουν οι πολίτες υπομονή, λέγοντας πως «Κρατηθείτε λίγο στα σπίτια σας, μήπως και καταφέρουμε με μεγάλη επιτυχία και ξεπεράσουμε αυτόν τον σκόπελο. Ελπίζουμε ότι φέτος θα μπορέσουμε όλοι να κάνουμε Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, στα σπίτια μας».

Η καθηγήτρια μιλώντας στα «ΝΕΑ» τόνισε ότι η εκτίμηση της για μετακινήσεις από νομό σε νομό, βασίζεται στο γεγονός ότι η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» συνεχίζεται χωρίς προβλήματα.

«Υπό τα δεδομένα αυτά και εφόσον δεν προκύψουν σημαντικές ανατροπές έως το Πάσχα μπορεί να έχει εμβολιαστεί έως και το 30% του πληθυσμού», προσθέτει η καθηγήτρια. Εξηγεί, δε, ότι με βάση την προτεραιοποίηση, η ανάπτυξη του πολυπόθητου «τείχους ανοσίας» ξεκινά από τους πλέον ευάλωτους (δηλαδή, από τους ηλικιωμένους και τους πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ανεξαρτήτως ηλικίας) δημιουργείται το κατάλληλο έδαφος ώστε η λοίμωξη Covid-19 να μετατραπεί από βαριά σε ήπια νόσο.

Τι ανέφερε για τους εορτασμούς του Πάσχα

Συνεπώς «εγώ θεωρώ ότι θα γιορτάσουμε το Πάσχα σε πολύ καλύτερες συνθήκες από τις περσινές. Και είμαι αισιόδοξη ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα να ταξιδέψουμε στην επαρχία», πρόσθεσε. Ερωτώμενη, μάλιστα, για το εάν οι παππούδες θα μπορούν να συναντηθούν και πάλι με τα εγγόνια τους, η απάντηση της κ. Κοτανίδου είναι θετική: «Εφόσον ο παππούς και η γιαγιά έχουν εμβολιαστεί, θα μπορούν να συναντηθούν, όμως δεν θα πρέπει να αμελούμε το βασικό μέτρο που δεν είναι άλλο από τη χρήση μάσκας».

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 2/3/2021]