ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΣΩ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ

Τα τελευταία χρόνια ο ψηφιακός μετασχηματισμός του μεταλλευτικού κλάδου έχει αποδειχθεί μια ζωτικής σημασίας διαδικασία για τη βιώσιμη ανάπτυξή του. Αντιλαμβανόμενη την τάση αυτή, η Ελληνικός Χρυσός επενδύει διαρκώς τα τελευταία χρόνια σε καινοτόμες τεχνολογίες και εφαρμογές. Παράλληλα πρωτοπορεί, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στη χώρα μας, σύγχρονες διεθνείς πρακτικές οι οποίες θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα και την ασφάλεια στην παραγωγική της διαδικασία και θα διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά της στην παγκόσμια αγορά.

Η εφαρμογή όλων των καινοτόμων τεχνολογιών και εφαρμογών που η εταιρία αναπτύσσει στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της, χρησιμοποιούν ως υποδομή το υπόγειο ιδιωτικό δίκτυο με τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς (LTE), που πρώτη η Ελληνικός Χρυσός εγκατέστησε στην Ελλάδα σε υπόγειο μεταλλευτικό έργο και σε βάθος 300 μ. κάτω από το έδαφος.

Απομακρυσμένες λειτουργίες

Ήδη στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας εφαρμόζονται τεχνολογίες όπως το σύστημα της εξ αποστάσεως ανατίναξης (Remote Blasting). Το σύστημα αυτό δίνει την δυνατότητα στην ομάδα παραγωγής του μεταλλείου να πραγματοποιεί τις ανατινάξεις στα μέτωπα παραγωγής συγκεντρωτικά και ελεγχόμενα από το κέντρο ελέγχου που βρίσκεται στην επιφάνεια, με τη χρήση μάλιστα χύδην γαλακτωμάτων (Bulk Emulsion).

Το αμέσως προσεχές διάστημα, η Ελληνικός Χρυσός θα είναι η πρώτη μεταλλευτική εταιρία στη χώρα και μια από τις ελάχιστες στον κόσμο, που θα εφαρμόζει το απομακρυσμένο ξεμπάζωμα (Remote Mucking) με τηλεχειρισμό των φορτωτών-μηχανημάτων, απομακρυσμένα από κέντρο ελέγχου στην επιφάνεια. Οι δύο αυτές πρωτοβουλίες, ενισχύουν σημαντικά τα επίπεδα ασφάλειας και αυξάνουν την παραγωγικότητα του μεταλλείου, μειώνοντας το νεκρό χρόνο ανάμεσα στους κύκλους παραγωγής.

Στα σχέδια της Ελληνικός Χρυσός είναι η υιοθέτηση περισσότερων εφαρμογών, όπως ο τηλεχειρισμός φόρτωσης, η τηλεμετρία οχημάτων και η εγκατάσταση σε αυτά συστημάτων αποφυγής σύγκρουσης (Collision Avoidance System), που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την ασφάλεια και την παραγωγικότητα.

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η πιλοτική δοκιμή της λύσης του συστήματος αερισμού κατ’ απαίτηση (Ventilation on Demand), η οποία θα δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίζεται αυτόματα και «έξυπνα» η παροχή και η ποιότητα του αέρα στα υπόγεια, ανάλογα τις ανάγκες των εργασιών εξόρυξης και της συγκέντρωσης ανθρώπων και μηχανημάτων ανά τομέα. Αυτό θα επιτρέψει την παροχή της κατάλληλης ποσότητας φρέσκου αέρα μόνο όπου χρειάζεται, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο το ήδη υψηλό επίπεδο ασφάλειας του υπόγειου μεταλλείου.

Και παρότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, σε πρώτη ανάγνωση. περιλαμβάνει κυρίως την ενσωμάτωση νέων τεχνολογικών λύσεων στις επιμέρους δραστηριότητες μιας επιχείρησης, οι τεχνολογικές αυτές αλλαγές, δεν γίνεται να μην συνοδεύονται και από την απαραίτητη αλλαγή στην κουλτούρα του οργανισμού, καθώς και την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων των ανθρώπων που θα κληθούν να τις εφαρμόσουν στην πράξη.

Για τον λόγο αυτό και με τον άνθρωπο στο επίκεντρο των τεχνολογικών αλλαγών, η εταιρία έχει αναπτύξει ένα κέντρο τεχνικής εκπαίδευσης. Με τη χρήση προσομοιωτών τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι προσομοιάζουν τόσο τον τύπο μηχανήματος, όσο και την τρισδιάστατη απεικόνιση των ίδιων των μεταλλευτικών εγκαταστάσεών της, οι χειριστές εκπαιδεύονται σε πληθώρα σεναρίων από καταστάσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατά την εργασίας τους στο υπόγειο μεταλλείο, όπως πυρκαγιά, κατάπτωση βράχου, σκάσιμο ελαστικού κ.α. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σενάρια αυτά θα ήταν ανέφικτο να εφαρμοστούν για εκπαιδευτικούς λόγους στην πραγματικότητα, χωρίς ρίσκο για την ασφάλεια του εκπαιδευόμενου και χωρίς να επηρεαστεί η διαδικασία παραγωγής.

Η απόλυτη προσομοίωση μηχανημάτων και μεταλλευτικού πεδίου με τη χρήσης τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας, προσφέρει στους εκπαιδευόμενους μια ρεαλιστική και βιωματική εκπαιδευτική εμπειρία, σε ένα απόλυτα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον, χωρίς ταυτόχρονα να επηρεάζεται ο κύκλος παραγωγής του μεταλλείου. Με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι, όταν ξεκινήσουν την περίοδο προσαρμογής τους στην πραγματική εργασία είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι, μειώνοντας στο ελάχιστο δυνατό την περίοδο προσαρμογής τους.

[ΠΗΓΗ: ONE VOICE, 3/12/2023]

ΟΙ “ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ” ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ FIRST GLOBAL

Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση γνωριμίας της Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής FIRST Global με τους συμμετέχοντες του προγράμματος “Μικροί Επιστήμονες στο Δήμο Αριστοτέλη” στο Δημοτικό Θέατρο Μ. Παναγίας.

Η Εθνική Ομάδα Ρομποτικής παρουσίασε το ρομπότ με το οποίο κέρδισε πολλαπλές διακρίσεις στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής που διεξήχθη τον Οκτώβριο 2023 στη Σιγκαπούρη. Μαζί τους παραβρέθηκε και η ομάδα εφήβων από το πρόγραμμα της Eduact, iTEENS Club, που πραγματοποίησε διαδραστικά παιχνίδια στα οποία συμμετείχαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Σκοπός της πρωτοβουλίας ήταν οι συμμετέχοντες του προγράμματος “Μικροί Επιστήμονες στον Δήμο Αριστοτέλη” ηλικίας 10-17 ετών να γνωρίσουν συνομηλίκους τους με κοινά ενδιαφέροντα, από διαφορετικές περιοχές και να μάθουν περισσότερα για όλη τη διαδικασία προετοιμασίας της Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής, από την σύστασή της μέχρι και την συμμετοχή της στην Ολυμπιάδα καθώς και τη σημαντική διάκρισή της. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι μαθητές και νέοι από τον Δήμο Αριστοτέλη, συνομίλησαν με τους εκπροσώπους της Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής, αντάλλαξαν απόψεις γύρω από τη σημασία της εκπαιδευτικής ρομποτικής και μοιράστηκαν εμπειρίες.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Eduact, κ. Κώστας Βασιλείου ενώ την τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μ. Παναγιάς και εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής,  κ. Κωνσταντίνος Πασχάλης, καθώς και εκπρόσωποι της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός.

Το επιτυχημένο πρόγραμμα “Μικροί Επιστήμονες στο Δήμο Αριστοτέλη” συνεχίζεται για 6η χρονιά και έχει σχεδιαστεί από την εκπαιδευτική ομάδα της Eduact σε συνεργασία με την Ελληνικός Χρυσός.

Αυτή η καινοτόμα πρωτοβουλία δίνει την ευκαιρία στους μαθητές του Δήμου Αριστοτέλη να παρακολουθήσουν εργαστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και S.T.E.A.M (Science, Technology, Robotics, Engineering, Arts, Mathematics), σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που βρίσκονται σε τοπικές κοινότητες του Δήμου.

Δείτε περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ.

[ΠΗΓΗ: https://www.olatanea.gr/, 30/11/2023]

ΆΝΑΜΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ

Μια πρωτοφανής κοσμοσυρροή κατέκλυσε την κεντρική πλατεία Κελέση της Μεγάλης Παναγίας στο πλαίσιο εορτασμού των Χριστουγέννων, όπου και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση Φωταγώγησης του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου.

Η Μεγάλη Παναγία «φόρεσε» τα γιορτινά της για να υποδεχτεί τα φετινά Χριστούγεννα σε μία όμορφη γιορτή υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής της Μεγάλης Παναγίας, της παραδοσιακής χορωδίας, και της έντεχνης χορωδίας.

Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο, και εδώ πολλές φωτογραφίες από την εκδήλωση:

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 4/12/2023]

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ – ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για το εορταστικό ωράριο, με τα καταστήματα θα ανοίξουν φέτος τρεις Κυριακές.

Συγκεκριμένα, οι δύο παραμονές (Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς) πέφτουν φέτος ημέρα Κυριακή και θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα κανονικά για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Από εκεί και πέρα όμως, θα προηγηθεί ακόμα μία Κυριακή και αυτή θα είναι στις 17 Δεκεμβρίου.

  • -17 Δεκεμβρίου
  • -Παραμονή Χριστουγέννων, 24 Δεκεμβρίου
  • -Παραμονή Πρωτοχρονιάς, 31 Δεκεμβρίου

Σημειώνεται δε πως τα καταστήματα τις ημέρες αυτές αναμένεται να λειτουργήσουν από τις 9 π.μ μέχρι τις 8μμ.

Ωστόσο ακόμη οι Εμπορικοί Σύλλογοι δεν έχουν εκδώσει κάποια επίσημη ανακοίνωση για το θέμα αυτό. Επίσης τα σούπερ μάρκετ αναμένεται να λειτουργήσουν κανονικά τις εορταστικές περιόδους Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ενώ για τις 17 Δεκεμβρίου δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα είναι ανοιχτά.

Οι χειμερινές εκπτώσεις για το 2024: Πότε αρχίζουν

Οι χειμερινές εκπτώσεις 2024 αναμένεται να πραγματοποιηθούν από τις 8 Ιανουαρίου μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Τα καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν ξανά την πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων, δηλαδή στις 14 Ιανουαρίου.

[ΠΗΓΗ : https://ergasiakanea.eu/, 28/11/2023]