Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡ. ΤΑΣΙΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ “ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ”

“Για όλους εμάς που έχουμε τη Χαλκιδική στην πρώτη θέση της καρδιάς μας, αυτή η πρωτιά δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά μια ακόμα επιβεβαίωση ότι τα βραβεία ανήκουν σε εκείνους που σέβονται το περιβάλλον, τις θάλασσές μας και την κληρονομιά της φύσης!  Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο και νιώθουμε περήφανοι κάθε φορά που ο στόχος μας να προσελκύουμε τουρίστες στις ασύγκριτης ομορφιάς παραλίες μας συνάδει απόλυτα με τη δέσμευσή μας να διατηρούμε πάντοτε καθαρές τις ακτές μας.  

Θα μπορούσα να βρω 87 λόγους – 96 μαζί με τις μαρίνες και τα σκάφη –  όσες δηλαδή και οι Γαλάζιες Σημαίες της Χαλκιδικής μας για το 2022, για να εξηγήσω το γιατί ο νομός μας βρίσκεται στο πιο ψηλό βάθρο της Ελλάδας που κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο θεσμό, ο οποίος αποτελεί… το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Πάνω από όλα όμως, θέλω να συγχαρώ προσωπικά την καθεμιά και τον καθένα: τους Δήμους, τα σχολεία, τους εθελοντές, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και όλους τους μόνιμους κατοίκους και τους παραθεριστές μας που επί χρόνια φροντίζουν το επίπεδο των παραλιών μας να παραμένει άριστο.

Αυτή η διάκριση μου δίνει και εμένα δύναμη να αγωνίζομαι για ένα καλύτερο αύριο για τη Χαλκιδική μας και τους ανθρώπους της, γιατί πραγματικά το αξίζουν”.   

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 17/5/2022]

ΕΡΓΑΣΊΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΣΤΗΘΑΙΩΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ – ΑΡΝΑΙΑΣ – ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ

Εργασίες τοποθέτησης στηθαίων ασφαλείας στην Εθνική Οδό 16 Θεσσαλονίκης – Γαλάτιστας – Αρναίας – Παλαιοχωρίου θα πραγματοποιηθούν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από την Τετάρτη 18 Μαΐου έως και την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022.

Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες τοποθέτησης στηθαίων ασφαλείας κατά μήκος της Εθνικής Οδού 16 Θεσσαλονίκης – Γαλάτιστας – Αρναίας – Παλαιοχωρίου. Οι θέσεις τοποθέτησης ξεκινούν μετά τη διασταύρωση του Αγίου Προδρόμου (προς Αρναία) και φτάνουν μέχρι την Αρναία.

Οι εργασίες προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν από την Τετάρτη 18 Μαΐου έως και την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022  κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Ήδη  έχει  γίνει  η  σχετική  συνεννόηση με το Τμήμα Τροχαίας Πολυγύρου και το Τμήμα Τροχαίας Αρναίας ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την  ασφαλέστερη  διεξαγωγή  της  κυκλοφορίας  στη  διάρκειατων  εργασιών.

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 17/5/2022]

ΈΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ (α.α. 10/17-05-2022) που ισχύει από το μεσημέρι της Τετάρτης 18-05-2022.

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σε κατάσταση ετοιμότητας – επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού:

Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα από το μεσημέρι της Τετάρτης (18-05-2022) έως και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (19-05-2022) με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις, τους ισχυρούς ανέμους και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Την Τετάρτη (18-05-2022) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

α) από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και βαθμιαία στην κεντρική, τη δυτική Μακεδονία και τα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου.

β) από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν νοτιότερα και θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, την κεντρική Στερεά ενώ πρόσκαιρα θα επηρεαστεί η Ήπειρος και η δυτική Στερεά.

γ) Το βράδυ θα επηρεαστεί η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής).

Την Πέμπτη (19-05-2022), έως τις πρωινές ώρες, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

  1. Από το απόγευμα της Τετάρτης (18-05-2022) μέχρι και την Πέμπτη (19-05-2022) θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ.
  2. Αισθητή πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία το επόμενο διήμερο, από βορρά προς νότο, κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr)  και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS). 

Παρακαλούνται οι πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές που προαναφέρθηκαν να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 17/5/2022]

ΚΑΥΣΙΜΑ: «ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ» ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΛΙ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ

Το ξέφρενο ράλι ανόδου στις τιμές των καυσίμων έχει αναγκάσει αρκετούς πολίτες να βάλουν χειρόφρενο στα οχήματά τους.

Ο Αλέξανδρος, όπως και αρκετοί άλλοι οδηγοί, έχει στραφεί σε πιο οικονομικές λύσεις μετακίνησης. Ο Άχτερ πούλησε το μηχανάκι και αγόρασε ηλεκτρικό πατίνι.

Με τις απαγορευτικές τιμές των καυσίμων, ο κόσμος επέτρεψε ξανά στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα λεωφορεία γεμίζουν πλέον και τις Κυριακές.

Το βαρέλι δεν έχει πάτο

Πριν από πέντε χρόνια η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης ήταν κοντά στο ενάμιση ευρώ. Τα επόμενα χρόνια σημείωσε αύξηση, με την τιμή της να είναι σταθερά πάνω από 1,60 ευρώ. Σήμερα η μέση τιμή της αμόλβδης; 2 ευρώ και είκοσι λεπτά.

Σε απόγνωση οι πολίτες που βλέπουν τα καύσιμα συνεχώς να ακριβαίνουν, με τις προβλέψεις να δίνουν την μέση τιμή της αμόλυβδης στην Αττική στα 2,3 ευρώ.

Οι καταναλωτές βάζουν το ποσό των 10 ευρώ εβδομαδιαίως στο αυτοκίνητό τους, με σκοπό να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες και μόνο μετακινήσεις τους.

Στη Βουλγαρία για φτηνά καύσιμα

Ολοένα και περισσότεροι οδηγοί από τη βόρεια Ελλάδα πάνε στη Βουλγαρία για να φουλάρουν και συγχρόνως να ψωνίσουν σε καλύτερες τιμές ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Δίκαια Έβρου σε απόσταση 22 χλμ. από το Σβίλενγκραντ της Βουλγαρίας. Για ένα γέμισμα ρεζερβουάρ 60 λίτρων στην Ελλάδα πληρώνουν 137 ευρώ, ενώ στη Βουλγαρία μόλις 96. Το “πήγαινε έλα” τους κοστίζει κοντά στα 4 ευρώ, στην τσέπη τους μένουν 36 ευρώ. Με μία επίσκεψη την εβδομάδα, εξοικονομούν 144 ευρώ τον μήνα, 1.728 ευρώ τον χρόνο.

Μεταξύ των δράσεων που εξετάζει η Κομισιόν στην πιθανότητα ενός πανευρωπαϊκού ενεργειακού blackout, είναι τις Κυριακές να μην χρησιμοποιούμε τα αυτοκίνητα στις πόλεις.

Με την δραματική αύξηση της βενζίνης όμως, το ερώτημα είναι αν θα μπορούμε να τα μετακινήσουμε και τις καθημερινές.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 16/5/2022]