ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΥΨΟΥΣ 5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΕΚΤΑΣΗ 300 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΑΓΕΙΡΑ

Αρχική επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου για τον Αριστοτέλη σε ιδιόκτητη έκταση 300 στρεμμάτων κοντά στα αρχαία Στάγειρα

Σε ιδιόκτητη έκταση άνω των 300 στρεμμάτων, κοντά στον χώρο των αρχαίων Σταγείρων, πρόκειται να οικοδομηθεί το Διεθνές Πνευματικό Κέντρο Αρχαίων Σταγείρων, αρχικής επένδυσης 5 εκατ. ευρώ, στο οποίο στόχος είναι να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν -μεταξύ άλλων- δημοτικό ανοιχτό πανεπιστήμιο, διεθνή θερινά σχολεία και βοτανικός κήπος, με ταξινομημένα από τον Αριστοτέλη φυτά. Η δημιουργία και η λειτουργία του Κέντρου προβλέπεται σε σύμφωνο που υπέγραψαν τον Ιούλιο του 2018 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο δήμος Αριστοτέλη, με στόχο να τοποθετηθεί η περιοχή στο διεθνές πολιτιστικό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό γίγνεσθαι και να συμβάλει καθοριστικά στην πολιτική αειφόρου ανάπτυξης, που σχεδιάζεται και υλοποιείται τα τελευταία χρόνια, στον τόπο όπου γεννήθηκε ο μεγάλος Σταγειρίτης φιλόσοφος Αριστοτέλης.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αίθουσα Συγκλήτου του ΑΠΘ, με θέμα την παρουσίαση του επιχειρηματικού σχεδίου και της μελέτης βιωσιμότητας του «Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης». Καθοριστικής σημασίας για τη λειτουργία και τη στρατηγική ανάπτυξης του Κέντρου είναι η συμβολή του επιστημονικού δυναμικού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κυρίως του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ) του ΑΠΘ, τα μέλη του οποίου έχουν εργαστεί άοκνα για τη διαμόρφωση της επιστημονικής, εκπαιδευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας του Κέντρου, με γνώμονα τη διεθνή προβολή του και την άμεση σύνδεσή του με τον Αριστοτέλη.

Στο Κέντρο, στην ανέγερση του οποίου θα προχωρήσει ο δήμος Αριστοτέλη, με την αρωγή του συλλόγου «Αριστοτέλεια Πολιτεία» προβλέπεται να φιλοξενούνται συνέδρια, πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, να διεξάγονται προγράμματα Διά Βίου Μάθησης και να λειτουργού Διεθνή Θερινά Σχολεία. Επιπλέον, αναμένεται η φιλοξενία τελετών αποφοίτησης φοιτητών και ειδικών πανεπιστημιακών μαθημάτων σε Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές, η διοργάνωση αθλητικών και καλλιτεχνικών δράσεων, τόσο στους κτιριακούς χώρους του Κέντρου, όσο και σε χώρους ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, εντός ή εκτός του αρχαιολογικού́ χώρου των Αρχαίων Σταγείρων, η προβολή εκπαιδευτικού υλικού σχετικού́ με το Αριστοτελικό́ έργο, η διοργάνωση περιηγήσεων και ξεναγήσεων στον αρχαιολογικό́ χώρο, καθώς και εκπαιδευτικών εκδρομών, σεμιναρίων και βοτανολογικών περιπάτων, κυρίως για τους φοιτητές των τμημάτων Βιολογίας, Γεωλογίας και Δασολογίας και Γεωπονίας. Επίσης, προγραμματίζεται η διεξαγωγή σεμιναρίων για τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων των αρχαίων Σταγείρων και κατ’ επέκταση για τις διατροφικές συνήθειες της εποχής αυτής.

Έργο στρατηγικής ανάπτυξης και διεθνούς εμβέλειας χαρακτήρισε το Κέντρο ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας: «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο των Βαλκανίων, που φέρει το όνομα του αρχαίου φιλοσόφου και ο δήμος στον οποίο ανήκουν τα αρχαία Στάγειρα, όπου γεννήθηκε ο Αριστοτέλης, ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός έργου στρατηγικής ανάπτυξης και διεθνούς εμβέλειας. Το επιστημονικό δυναμικό του Πανεπιστημίου μας με στελέχη από την Πολυτεχνική και τη Φιλοσοφική Σχολή, τη Σχολή Θετικών Επιστημών και τη Νομική, αλλά κυρίως με τα μέλη του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ) του ΑΠΘ, συμβάλλει καθοριστικά στο φιλόδοξο αυτό έργο, στόχος του οποίου είναι να προβάλλει διεθνώς την παρακαταθήκη του αρχαίου φιλοσόφου» υπογράμμισε.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

[ΠΗΓΗ: http://thesspress.gr/, 16/5/2019]

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ – ΟΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ

Σε εγρήγορση και επαγρύπνηση καλεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ,πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) τους πολίτες σε ό,τι αφορά την προφύλαξή τους από τα κουνούπια και τις μολυσματικές ασθένειες που αυτά προκαλούν καθώς ξεκίνησε η περίοδος κυκλοφορίας τους. Ο Οργανισμός με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι και για την εφετινή περίοδο κάτι παραπάνω από ορατός, δεδομένου ότι ο ιός έχει εγκατασταθεί πλέον στη χώρα μας.

Έτσι, θεωρείται αναμενόμενη η επανακυκλοφορία του ιού και η εμφάνιση περιστατικών εφεξής και για τους επόμενους έξι μήνες τόσο σε γνωστές από πέρυσι περιοχές όσο και σε νέες. Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, η επιδημιολογία του ιού του Δυτικού Νείλου καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να προβλέψουν σε ποιες περιοχές πιθανόν θα κυκλοφορήσει ο ιός.

Περισσότερο σημαντική βεβαίως από την πρόβλεψη της κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου είναι η λήψη των προληπτικών μέτρων που θα μειώσουν τους πληθυσμούς των κουνουπιών, όπως πχ τα προγράμματα κωνωποκτονίας που πρέπει να υλοποιούν οι Περιφέρειες. Στο συγκεκριμένο πεδίο η τρέχουσα προεκλογική περίοδος δεν είναι βέβαιον αν έχει λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά, κι αν ο ορίζοντας της 26ης Μάϊου των εκλογών επηρέασε ή όχι τις προτεραιότητες των Περιφερειακών συμβουλίων σε ό,τι αφορά πχ τις νυμφοκτονίες και τις κωνωποκτονίες.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν τα έτη 2010-2014 και 2017-2018 σε πολλές περιοχές της χώρας, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Μάλιστα, κατά την περσινή περίοδο 2018, υπήρξε ιδιαιτέρως πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού και αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στη χώρα μας, με την εμφάνιση περιστατικών από τα τέλη Μαΐου 2018.

Αυτό σημαίνει κατά τους ειδικούς ότι οι πρώτοι ασθενείς τσιμπήθηκαν και μολύνθηκαν κατά το δεύτερο 15νθήμερο του περσινού Μαΐου.

Το 2018 ήταν μία από τις χειρότερες περιόδους της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς καταγράφηκαν 243 κρούσματα λοίμωξης, εκ των οποίων τα 50 θανατηφόρα.

Πώς μολύνονται οι άνθρωποι και ποια συμπτώματα εμφανίζουν

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση).

Στη σοβαρή νόσο, η ανάρρωση μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη να συμβούν μόνιμες νευρολογικές βλάβες ή να υπάρξει θανατηφόρος κατάληξη. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα, συνεπώς η προφύλαξή τους από τα κουνούπια είναι επιβεβλημένη.

Τα μέτρα προστασίας

Η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, δηλαδή από τώρα έως και τον ερχόμενο Οκτώβριο, είναι πολύ σημαντική.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), κατάλληλων (μακριών) ρούχων, την τοποθέτηση σήτας στα παράθυρα και τις πόρτες και κουνουπιέρας στα κρεβάτια, τη χρήση κλιματιστικών ή ανεμιστήρων που κρατούν μακριά τα κουνούπια.

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το σπίτι, στα μπαλκόνια, στην αυλή, στα κτήματα.

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com, 16/5/2019]

Ο ΔΩΔΕΚΑΤΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΛΕΦΕΔ Ν ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Η Λέσχη μας έλαβε μέρος στον 12 ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ της που διεξήχθη 2-5 Μαΐου 2019 στην Ελαφίνα Ημαθίας. Αδιάκοπα τα τελευταία δώδεκα χρόνια ποτέ λίγοι ποτέ πολλοί προσπαθούμε να λαμβάνουμε μέρος σε αυτό το μεγάλο ραντεβού της ενεργής και εθελοντικής εφεδρείας .

Στην άσκηση συμμετείχαν  64 Αξιωματικοί και 247 Υπαξιωματικοί και Οπλίτες από όλες τις περιοχές  της πατρίδας μας, από Κύπρο έως Άρτα από Έβρο έως Κρήτη.

Η φετινή άσκηση ήταν αφιερωμένη στη συμμετοχή των Κρητών στον… Μακεδονικό Αγώνα και στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η Λέσχη μας συμμετείχε με αποστολή 11 μελών μας από Πολύγυρο, Γαλάτιστα και Κασσάνδρα, με μια ομάδα και με την επάνδρωση ενός στεκ.

Η ΟΜΑΔΑ μας, με όνομα 131, πλαισιώθηκε από τους φίλους  μας από Αθήνα και Θεσσαλονίκη Κώστα και Θάνο ( τους οποίους ευχαριστούμε για την συμμέτοχη και την παρέα τους ).  

Συγχαίρουμε όλους τους συμμετέχοντες και τους διοργανωτές του ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ 2019 .

Πριν κλείσουμε ευχαριστούμε τον φίλο και συμμαχητή Κώστα για την δωρεά υλικών στην Λέσχη μας.

Περισσότερα για τον Μακεδονομάχο 2019 http://www.lefed.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=677:%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%BF%CF%85-2019&Itemid=932

Με εκτίμηση το ΔΣ  της ΛΕΣΧΗΣ

[ΠΗΓΗ: http://aetoshal.blogspot.com/, 15/5/2019]

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

…επί θεμάτων λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τουριστικών επιχειρήσεων, παραεμπορίου, παράνομης υπαίθριας κατασκήνωσης, κ.ά

Σύσκεψη για ενημέρωση των φορέων και επιχειρήσεων του νομού μας επί των θεμάτων λειτουργίας και συναφών παραβάσεων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος – ξενοδοχείων κλπ., εν’ όψει της έναρξης της θερινής περιόδου και των επικείμενων προβλημάτων, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, παρουσία του Αστυνομικού Δ/ντη Χαλκιδικής κου Παπαδόπουλου Γεωργίου.

Στη συνάντηση χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κος Κουφίδης Ιωάννης, όπου επισήμανε ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που παρατηρούνται στο νομό μας είναι το φαινόμενο της παραοικονομίας, το οποίο γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω και της οικονομικής κρίσης.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κος Κουφίδης Ιωάννης, εκπρόσωπος του Δήμου Αριστοτέλη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής κος Τάσιος Γρηγόρης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής κος Δεληδημητρίου Αντώνιος, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, προϊστάμενοι των τμημάτων του Υγειονομικού ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Κτηματικής Υπηρεσίας, της Δ/νσης Εμπορίου, δ/ντες Αστυνομικών Τμημάτων και της Τροχαίας, δ/ντες Λιμενικών και Πυροσβεστικών Τμημάτων του νομού, εκπρόσωπος της ΑΑΔΕ. Σημαντική ήταν και η προσέλευση εκπροσώπων τουριστικών και εμπορικών συλλόγων του νομού μας, επιχειρηματιών του κλάδου εστίασης και των ξενοδόχων.

Την ενημέρωση για θέματα που αφορούν το παρεμπόριο και την παραοικονομία ανέλαβε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας κος Μάντσιος Άγγελος, την ενημέρωση για θέματα που αφορούν τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ο κος Τζιβελεκάκης Γιώργος, ενώ την ενημέρωση σχετικά με τα θέματα και τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των καντινών και για το τι ισχύει για τους κοινόχρηστους χώρους, ανέλαβε ο κος Οικονομίδης Νίκος. Το συντονισμό της συζήτησης είχε ο κος Κούτης Δημήτριος, Αστυνόμος Β’.

Οι εκπρόσωποι της Αστυνομικής Δ/νσης Χαλκιδικής, ενημέρωσαν για τις σύνηθες παραβάσεις που διαπιστώνονται από την υπηρεσία τους μετά από ελέγχους σε διάφορες επιχειρήσεις. Έγινε αναφορά για το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς των αστυνομικών ελέγχων και τις αρμοδιότητες τους. Τονίστηκε ότι ο σκοπός των διενεργούμενων ελέγχων από πλευράς της Αστυνομίας, είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η σωστή τήρηση του ανταγωνισμού. Ζητήθηκε επίσης η συμμόρφωση των επιχειρήσεων ως προς την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα και παραβάσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ανάμεσα στα θέματα και τα προβλήματα που συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, ήταν τα πνευματικά δικαιώματα, η παράνομη κατασκήνωση , η επέκταση του φαινομένου της παράνομης βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb).

Ακούστηκαν οι θέσεις και οι προτάσεις των διάφορων φορέων για την σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας , τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για την εφαρμογή της, αλλά και παράπονα των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου και της εστίασης προς τους φορείς.

Σκοπός της συνάντησης ήταν και η δρομολόγηση δράσεων για την αντιμετώπιση των παραβατικών φαινομένων που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, τα οποία ενδεχομένως αποτρέπουν την προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών από άλλες περιοχές της Ελλάδας ή και του εξωτερικού, καθώς και η ύπαρξη καλής συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων σε τοπικό επίπεδο.

Από το Γραφείο Τύπου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com/, 15/5/2019]