ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ

Την Τετάρτη 21 Ιουλίου τ.έ. πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του περατωθέντος νέου πρεσβυτερίου (παπαδόσπιτου) και της κάτωθεν αυτού Αιθούσης Πολλαπλών Χρήσεων της Ενορίας Γενεσίου της Θεοτόκου Σταγείρων. Στις 7:30 το απόγευμα κατέφθασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, ακολουθούμενος από τους Παν. Αρχιμ. π. Ευστράτιο Λιασσή και π. Θεόκλητο Παρδάλη, τον Εφημέριο της Ενορίας Αιδ. Πρωτ.π. Νικόλαο Γιαννούλη και τον Διάκονό του π. Αμφιλόχιο Χάϊτα. 

Το 1999 με πρωτοβουλία του αειμνήστου Μητροπολίτου Ιερισσού κυρού ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ, ιερατεύοντος του αειμνήστου πατρός Αστερίου Τουπλικιώτη εκκίνησε η θεμελίωση και η μερική ανέγερση του όλου κτιρίου με χρηματοδότηση του τότε Υπουργού κ. Χρήστου Πάχτα. Όμως το κτίριο παρέμενε ημιτελές μέχρι πρότινος και ιδίως ο επάνω όροφος που φιλοξενεί τον εκάστοτε εφημέριο. Κατόπιν με πρωτοβουλία του Σεβασμωτάτου και σε συνεργασία με τον επιχειρηματία κ. Σωτήριο Μαγουνάκη, ο οποίος ενοικίασε για μια δεκαετία αγρόκτημα ιδιοκτησίας της Ενορίας, άρχισε η περάτωση του δυορόφου Πρεσβυτερίου και της Αιθούσης Πολλαπλών χρήσεων, με σκοπό να εξυπηρετείται ο εκάστοτε Εφημέριος της Ενορίας και ο πιστός Λαός των Σταγείρων να απολαμβάνη πνευματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στον κάτωθεν χώρο αυτού.         

Στην τελετή του Αγιασμού παρέστησαν ο τ. Υπουργός και Δήμαρχος κ. Χρήστος Πάχτας, ο Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Απόστολος Πάνας, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στυλιανός Βαλιάνος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Κεφαλάς, ο Πρόεδρος Στρατωνίκης κ. Νικόλαος Αντωνίου και ο Τοπικός Σύμβουλος κ. Παντελεήμων Τζόλας, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κοινότητος των Σταγείρων. 

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος συγκινημένος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον παρόντα κ. Πάχτα για την αρχική του χορηγία και τον κ. Μαγουνάκη για την καλή του συνεργασία, ευχόμενος συνάμα στον Εφημέριο καλή διαμονή στο καινούργιο παπαδόσπιτο και τα έργα του να είναι πολύκαρπα και ευλογημένα.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.im-ierissou.gr/, 22/7/2021]

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-400

Ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύεται να διατηρήσει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 και να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις εάν η Άγκυρα αγοράσει πρόσθετα οπλικά συστήματα από τη Μόσχα, δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος διπλωμάτης επανεβεβαίωσε την αντίθεση των ΗΠΑ στη λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Ανέφερε, μάλιστα, πως οι ΗΠΑ προέτρεψαν σήμερα την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφαση για άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων.

Συγκεκριμένα, παρέπεμψε στην παρέμβαση του Αμερινανού ΥΠΕΞ κ. Μπλίνκεν, οοποίος έκανε λόγο για μία απαράδεκτη απόφαση, εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη των ΗΠΑ και προτρέποντας την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αλλάξουν ριζικά την πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα των Βαρωσίων.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, “οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για τη διευθέτηση (του Κυπριακού). Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανακαλέσουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα μέτρα που έχουν λάβει από τον Οκτώβριο του 2020”.

Β. Νούλαντ: Καταδικάζουμε τις τουρκικές ενέργειες για το άνοιγμα των Βαρωσίων

Στο μεταξύ, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ ανέφερε ότι ΗΠΑ απορρίπτουν την τουρκική πρόταση για τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο και καταδικάζουν τις κινήσεις για το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Η κα Νούλαντ έκανε λόγο για μια περίπλοκη και πολύπλευρη σχέση με την Τουρκία, επαναβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν σκοπεύει να οπισθοχωρήσει στο ζήτημα των κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.

Όσον αφορά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρμόδια υφυπουργός για τις πολιτικές υποθέσεις, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να πιέζει την Τουρκία για θέματα που σχετίζονται με την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του Τύπου.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 21/7/2021]

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ: ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΌΛΑ ΟΣΑ ΙΣΧΥΟΥΝ, ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΑΦΟΡΑ

Στη Βουλή θα κατατέθηκε η τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και ποιες κατηγορίες πολιτών θα αφορούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ρυθμίσεις αυτές, θα αφορούν σε τρεις κατηγορίες εργαζομένων χωρίς να υπάρχει κάποια νέα προσθήκη:

  • Εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και
  • Σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από 16 Αυγούστου
  • Σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές), με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Στις υποχρεώσεις του εργαζομένου είναι να ενημερώνει για τον εμβολιασμό του ή μη ενώ θα υπάρχουν τρίμηνες συμβάσεις για αναπλήρωση μη εμβολιασμένων.

Ακόμη, δεν υπάρχει χρόνος στην αναστολή. Ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος τίθεται σε υποχρεωτική άδεια, άνευ αποδοχών, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

Τέλος όπως επισημαίνουν οι ίδιες πληροφορίες δεν θα υπάρχει σύνδεση των αναστολών με απολύσεις. Στο δημόσιο τέλος δεν προβλέπεται παραπομπή στο πειθαρχικό.

Δείτε εδώ αναλυτικά την τροπολογία:

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 21/7/2021]

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΕΝΣΗΜΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΟΥΝ «ΟΧΙ» ΣΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

Οι τελευταίες λεπτομέρειες καθορίζονται  στη νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, η οποία και θα κατατεθεί, όπως έχει ήδη επισημάνει το liberal.gr, την Πέμπτη. Τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη εξετάζουν τις διατυπώσεις κυρίως σε ό,τι έχουν να κάνουν με τις κυρώσεις, με τις «ποινές» δηλαδή που θα επιβληθούν σε όλους όσοι πουν “όχι” στην υποχρεωτική τους συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες λίγο πριν από την κατάθεση της ρύθμισης στο κοινοβούλιο  στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάρισαν  μία σειρά από θέματα που μπορούν να αποδειχθούν καθοριστικά για την επιτυχία ή μη της σχετικής κυβερνητικής πρωτοβουλίας. 

Πρώτα από όλα αποκλείστηκε η πιθανότητα μετάθεσης του υπαλλήλου που θα αρνηθεί να εμβολιαστεί σε άλλη θέση. Η μετακίνηση του σε άλλη θέση θεωρήθηκε ότι θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα επίλυε γιαυτό και η σκέψη αυτή δεν προχώρησε. Η αναστολή μισθού για τους «αρνητές» θα ισοδυναμεί με αναστολή εργασίας χωρίς χρονικό περιορισμό. Σε όλους πουν όχι δε θα χορηγούνται ούτε οι ασφαλιστικές εισφορές παρά μόνο η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με άλλα λόγια όσοι δεν συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα χάνουν ένσημα που ενδεχομένως να αποδειχθούν  κρίσιμα όταν έρθει η ώρα της σύνταξης. 

Σε κάθε περίπτωση η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση θα αποσυνδέει την απόλυση από την αναστολή εργασίας, άρα  ο υπάλληλος που θα αρνείται να εμβολιαστεί δε θα πηγαίνει στο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης. 

Στην κυβέρνηση δείχνουν ικανοποιημένοι πάντως από τον τρόπο που λειτούργησαν τα περιοριστικά μέτρα που αναγκάστηκαν να πάρουν στη Μύκονο. Εάν όλα κυλήσουν ομαλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίσουν να βελτιώνονται τότε πιθανότατα από τη Δευτέρα το νησί θα επιστρέψει στην κανονικότητα. Στο μικροσκόπιο πάντως παραμένει κυρίως η Πάρος αλλά και πόλεις της Κρήτης όπως το Ρέθυμνο . Παρόλαυτα δε φαίνεται αυτή τη στιγμή να βρισκόμαστε κοντά στη λήψη μέτρων ανάλογων της Μυκόνου.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Κώστα Αλεξανδρή, 21/7/2021]