ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ

Την τελευταία δεκαετία ο ελληνικός λαός βιώνει μία πολύ δύσκολη πραγματικότητα που πηγάζει από την λανθασμένη δομή της οικονομίας, η οποία την κατέστησε μη ελκυστική στα μάτια της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Τη συρρίκνωση του ΑΕΠ και του προσωπικού εισοδήματος των πολιτών συνόδευσε η ραγδαία χειροτέρευση της κατάστασης και των συνθηκών που επικρατούσαν σε σειρά δημοσίων υποδομών όπως σχολεία, νοσοκομεία, υπηρεσίες, ΜΜΜ, κ.ο.κ.

Η Ελλάδα για να μπορέσει να εισέλθει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης θα πρέπει να προσελκύσει επενδυτικό «τσουνάμι» 100 δισ ευρώ ώστε να κερδίσει το κομμάτι της οικονομικής πίτας που απώλεσε. Θα πρέπει όμως η κυβέρνηση ειδικό για τις μεγάλες επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα να εξασφαλίσει μέσω νομοθετικής κατοχύρωσης την προώθηση της κοινωνικής ευημερίας και την μεγιστοποίηση του οφέλους για τις τοπικές κοινωνίες.

ΛΥΣΗ ΠΑΚΕΤΟ

Στον τομέα της υγείας υπάρχει ανάγκη για θέσεις ΜΕΘ και εκσυγχρονισμό κτιρίων όχι μόνο στα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια. Σε πολλά νοσοκομεία η κατάσταση παραμένει για πολλές δεκαετίες τραγική και προσβάλλεται η αξιοπρέπεια των πολιτών που προσφεύγουν σε αυτά. Ίδια η κατάσταση με τα δημόσια σχολεία και τα δημόσια πανεπιστήμια, όπου η υλικοτεχνική υποδομή τους είναι απαρχαιωμένη και πολλές φορές οι καθημερινές συνθήκες δεν αντανακλούν το επίπεδο μίας ανεπτυγμένης δυτικής χώρας . Οφείλουν βέβαια και οι χρήστες των υποδομών (φοιτητές, μαθητές, ασθενείς, κ.λπ), να αναπτύξουν κοινωνική ευθύνη και να τις σέβονται αφού κατασκευάστηκαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού.
θα πρέπει όταν το ύψος μίας επένδυσης ξεπεράσει ένα όριο οι φορείς της να αναλαμβάνουν την υποχρέωση κατασκευής ενός έργου το οποίο θα αποδίδεται στην τοπική κοινωνία χωρίς να έχουν καμία απολύτως ευθύνη για την μετέπειτα λειτουργία και συντήρηση του. Το ύψος της πρόσθετης επένδυσης για τα έργα αυτά θα αποτελεί έξοδο για την εταιρεία και θα εκπίπτει φορολογικά 100% κατά την οικονομική χρήση που θα παραδίδεται. Το ίδιο θα ισχύει και για έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού δομών που ήδη υπάρχουν, αλλά η έλλειψη κρατικών πόρων δεν επιτρέπει την Βελτίωσή τους. Εδώ σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν οι ΟΤΑ, οι οποίοι οφείλουν να χαρτογραφήσουν τις υποδομές που πρέπει να αναβαθμιστούν και εκείνες που ελλείπουν ώστε να προσφέρουν στους δημότες μία καθημερινότητα που τους αξίζει.

Με το αυτό το προτεινόμενο σχήμα θα υπήρχε και μεγάλο χρονικό κέρδος για την τοπική κοινωνία. Για να μπορέσει να προκηρυχθεί ένας διαγωνισμός και να τελεσφορήσει αν συνυπολογιστούν οι καθυστερήσεις από πιθανές ενστάσεις χρειάζονται συνήθως μήνες ή και χρόνια. Στην περίπτωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας τέτοια φαινόμενα είναι εξαιρετικά σπάνια και τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται ευλαβικά. Με αυτή την διαδικασία μεγάλες επενδύσεις όπως αυτή στο Ελληνικό, στις Σκουριές, στην Κασσιόπη, θα αποτελούσαν πέρα από την μακροπρόθεσμη συνεισφορά τους στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και μία ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη προσφορά στην κάλυψη βασικών αναγκών των πολιτών.

«ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ» ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

Το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να προσελκύσει μακροχρόνιους επενδυτές που θα επιλέξουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στην χώρα μας και όχι να έρθουν να αρπάξουν υπεραξίες και σε βραχυπρόθεσμο διάστημα να φύγουν. Μόνο οι μακροχρόνιοι επενδυτές μπορούν να αντιστρέψουν καταλυτικά το κλίμα και να συμμετέχουν ενεργά στην αλλαγή του μείγματος της οικονομίας από καταναλωτική σε παραγωγική και εξαγωγική. Αυτός είναι ο τρόπος δρόμος που θα μπορέσει να εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη και υψηλά πλεονάσματα που θα τροφοδοτούνται από την «μεγαλύτερη οικονομία» και όχι από την φοροεπιδρομή. Με την δέσμευση για αντισταθμιστικές επενδύσεις στις τοπικές κοινωνίες αυτομάτως μία μερίδα αετονύχηδων ευκαιριακών επενδυτών που στοχεύουν στο γρήγορο κέρδος θα αποθαρρυνθεί να ασχοληθεί με την Ελλάδα, ενώ αντιθέτως αυτοί που δεν βλέπουν την χώρα μας ως επιχειρηματική αποικία, αλλά ως μέρος του δικού τους σχεδίου ανάπτυξης θα το δείξουν εμπράκτως.
ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ

Όλα αυτά θα συντελούσαν σημαντικά στην αναγκαία αλλαγή νοοτροπίας που εμπεδώθηκε σε μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, στην σκέψη του οποίου κυριαρχεί η δαιμονοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η λανθασμένη και εξαιρετικά κοοτοβόρα συμπάθεια για το γιγαντιαίο αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα και η υιοθέτηση λαϊκιστικών προσεγγίσεων στην ανάλυση όλων των πολιτικών και οικονομικών ζητημάτων. Πρέπει ο απλός κόσμος να καταλάβει την σημασία της έλευσης επενδυτών στην χώρα μας και ότι θα πρέπει σταδιακό να υιοθετηθεί μία πολιτική μείωσης του κράτους και άνθισης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Η κοινωνική συμβολή των επενδυτών μπορεί να πάρει μορφή κινηματική. Η ιστορία μας φέρνει πάμπολλα παραδείγματα συνεισφοράς των ιδιωτών από το παρελθόν. Η Αθήνα και άλλες πόλεις κοσμούνται από τα κτίρια και τις υποδομές που δώρισαν ευκατάστατοι της χώρας και ιδίως Έλληνες της διασποράς, που προσέτρεχαν να καλύψουν εθνικές ανάγκες, όπως πολεμικά πλοία (Αβέρωφ), ή υλικά για την προσπάθεια της εθνικής αποκατάστασης.

Παρότι υπάρχουν στην εποχή μας φωτεινό παραδείγματα ευεργετών, όπως τα Ιδρύματα Τσάκου, Ωνάση, Νιάρχου και πολλά άλλα, η παρακίνηση των δωρητών, η διέγερση του φιλότιμου συνδυασμένη με το κοινωνικό αποτύπωμα στο οποίο θα προωθηθούν οι επενδύσεις, μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα αισιόδοξη πραγματικότητα που θα απηχεί τις ελπίδες των Ελλήνων.

[ΠΗΓΗ: DEAL-NEWS, του Φάνη ΜΑτσόπουλου, Διευθύνοντα συμβούλου Universal Carriers, SA, Συμβούλου ΕΒΕΑ, 14/2/2020]

Ο ΆΓΙΟΣ ΜΑΡΤΥΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ: Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ

Η 14η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί κυρίως σε συνειδήσεις ανθρώπων ως Ημέρα των Ερωτευμένων και Γιορτή του  Αγίου Βαλεντίνου. Οι απόψεις ποικίλουν για αυτή τη γιορτή.

Παλαιότερα ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος σε άρθρο του αναφέρθηκε στον Άγιο Μάρτυρα Βαλεντίνο, καταγράφοντας την αληθινή ιστορία του ενώ διαπραγματεύεται και την πιθανολογούμενη ελληνική καταγωγή του.

Το άρθρο είναι το εξής:

Στις 14 Φεβρουαρίου του σωτηρίου έτους 270 μ.Χ., ο στρατιωτικός διοικητής της Ρώμης Πλάκιδος, διέταξε τον αποκεφαλισμό του γέροντα Ουαλεντίνου, πνευματικού ηγέτη της περιοχής του σημερινού Τέρνι. Ο Ουαλεντίνος, που είχε γεννηθεί σ’εκείνη την πόλη και είχε χειροτονηθεί επίσκοπος από τον πάπα Βίκτωρα, είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη για το ήθος του και το έργο του, γεγονός που δεν άρεσε στους διαδρόμους των ρωμαϊκών ανακτόρων. Μετά τον αποκεφαλισμό του γέροντος επισκόπου, τρείς άλλοι χριστιανοί, ο Πρόκλος, ο Έφηβος και ο Απολλώνιος (γιός του Πλάκιδου) μάζεψαν το σώμα του μάρτυρα δασκάλου των και το μετέφεραν στο Τέρνι όπου και το έθαψαν νύχτα σ’ ένα αγρό στα νότια της πόλης. Αργότερα και οι ίδιοι έπεσαν θύματα της ρωμαϊκής θηριωδίας και πύκνωσαν τις γραμμές των μαρτύρων (πάνω από πεντακόσιοι) της περιοχής. Μετά την επικράτηση του Μεγάλου και μετέπειτα Αγίου Κωνσταντίνου και την αναγνώριση του χριστιανισμού, οι κάτοικοι του Τέρνι επιδόθηκαν ελεύθερα στην τιμητική προσκύνηση του Αγίου τους, στον οποίο ήδη αποδίδονταν πολλά θαύματα. Στο σημείο της ταφής του κτίσθηκε και ναός σε ρυθμό βασιλικής.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μετέθεσε τον γιορτασμό της μνήμης του στις 24 Οκτωβρίου.

Στην Εκκλησία δεν έχουν θέση εθνικοί διαχωρισμοί ούτε ζώντων ούτε κεκοιμημένων, πολύ περισσότερο αγίων, επειδή δεχόμαστε ότι όλοι οι άγιοι ανήκουν στο σύμπαν του Θεού, το οποίο βλέπουμε ενοποιημένο ως κτίσμα απέναντι στον Κτίστη του. Υπάρχει όμως στην Αγιολογία, το ερώτημα εάν ο Άγιος Ουαλεντίνος ήταν Έλληνας ή Λατίνος. Για τον εξής λόγο:

Στη Ρώμη και συγκεκριμένα στο οικοδομικό συγκρότημα του Αγίου Δομητιανού, υπάρχει ο αρχαίος χριστιανικός τάφος της Santa Maria Antiqua (από την αρχαία εικόνα της Παναγίας που φυλασσόταν εκεί). Στο Ναό αυτό βλέπει κανείς τοιχογραφίες διαφόρων αγίων της Δύσεως και της Ανατολής, ανάμεσα δε υπάρχει και ολόσωμη παράσταση του Αγίου Βαλεντίνου, του οποίου η επιγραφή είναι γραμμένη με χαρακτήρες ελληνικούς.

Την αγιογράφηση του Ναού τον 8ο αιώνα αλλά και την ανακαίνισή του την είχε παραγγείλει και αρχίσει ο προτελευταίος Έλληνας ορθόδοξος πάπας της Ρώμης Ιωάννης Ζ’, ο οποίος καταγόταν από την βυζαντινή Καλαβρία και ήταν γιός ενός βυζαντινού αξιωματούχου, του Πλάτωνος. Ο πάπας Ιωάννης Ζ’ κατοικούσε σε κτίριο παρακείμενο του Ναού και επομένως θα είχε άμεση αντίληψη των εργασιών της αγιογραφήσεως. Έμεινε στον παπικό θρόνο μόνο δύο χρόνια (705 – 707) και το έργο του το συνέχισε αργότερα, ο επίσης Έλληνας ορθόδοξος πάπας Ρώμης Ζαχαρίας (741 – 752).

Τα ερωτήματα της Αγιολογίας είναι:

Ποια σχέση μπορούν να έχουν δύο Έλληνες ορθόδοξοι πάπες της Ρώμης με τον Άγιο Βαλεντίνο και γιατί άραγε τον συμπεριέλαβαν στην εικονογράφηση;

Γιατί η ένδειξη «ΑΓΙΟΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ» είναι γραμμένη στα ελληνικά κι όχι στα λατινικά (ως Άγιος Ουαλεντίνος), και τούτο στη Ρώμη του 8ου μ.Χ. αιώνα, όπου λίγοι πιά γνώριζαν ελληνικά;

Μήπως στην τότε ελληνική κοινότητα της Ρώμης, ο Άγιος ήταν πολύ δημοφιλής;

Μήπως ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν ελληνικής καταγωγής γι’ αυτό και οι τελευταίοι Έλληνες πάπες της Ρώμης θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του, σαν μια πράξη αντίστασης σαν εκείνη της τοποθετήσεως δύο τεραστίων ασημένιων πλακών, με γραμμένο το Ορθόδοξο Σύμβολο της Πίστεως στον Καθεδρικό του Λατερανού;

Μήπως στους χριστιανούς της Δύσεως υπήρχε η παράδοση ότι ο Βαλεντίνος ήταν Άγιος – δάνειο από την Ανατολή όπου ετιμάτο νωρίτερα;

Υ.Γ. Λιγότερο στοιχειοθετημένοι είναι οι φολκλορικοί και εμπορικοί λόγοι που ανέδειξαν τον Άγιο Βαλεντίνο σε προστάτη των ερωτευμένων. Στα μέρη που ο Άγιος έζησε και πέθανε η « vox populi» σιωπά. Κατά πάσα πιθανότητα η παράδοση γεννήθηκε στη Βρετανία όπου η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, από πολύ παλιά, είναι ευκαιρία για γιορτές και λαϊκά πανηγύρια.

Διαδόθηκε σ’ όλο τον κόσμο, μάλλον από τον «Αμλετ» του Σαίξπηρ, όπου υπάρχει ο εξής συσχετισμός: «Αύριο ξημερώνει η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και γω θα έλθω στο μπαλκόνι σου για να είμαι η Βαλεντίνα σου».

[ΠΗΓΗ: https://www.e-evros.gr/, 13/2/2020]

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020 και από ώρα 13.00΄ ο ετήσιος αποκριάτικος χορός του Παγχαλκιδικού Συλλόγου  «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» στην αίθουσα Ιφιγένεια, στο «Χωριό της Ειρήνης», στην Καρδία.

Πολύς ο κόσμος που προσήλθε  από τη Θεσσαλονίκη και από κωμοπόλεις της Χαλκιδικής, που μέσα σε μία εντυπωσιακή, ευρύχωρη και καλαίσθητη αίθουσα διασκέδασε με τους ήχους της ορχήστρας (παρέας)  του Κώστα Τσολοδήμου. Διασκέδασε με την ψυχή του.

Εντυπωσιακή υπήρξε η εμφάνιση του νεανικού χορευτικού τμήματος του Συλλόγου  που παρουσίασε χορούς από την Μικρά Ασία αφού πολλές περιοχές της Χαλκιδικής έχουν ρίζες από τις αλησμόνητες πατρίδες… .

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μέλη και φίλοι του Συλλόγου από την Χαλκιδική και την Θεσσαλονίκη, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτής Θεσσαλονίκης  κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Χαλκιδικής κ. Απόστολος Πάνας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Θεσ/νίκης κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας των Πετροκεράσων κ. Αθανάσιος Καλαφάτης, ο πρώην Υπουργός κ. Χρήστος Πάχτας, ο επίτιμος πρόεδρος του Π.Σ. κ. Μιχαήλ Καρτσιώτης, η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος  Κυριών Θεσσαλονίκης κ. Χαρούλα Σαββαΐδου κ.α.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ιωάννης Κοτσάνης στον σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τους φίλους και τα μέλη του συλλόγου που παραβρέθηκαν στον χορό, τους δωρητές της πλούσιας λαχειοφόρου   αγοράς και όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση της εκδήλωσης.

Όλα κύλησαν ομαλά και με πολύ γλέντι ως αργά το απόγευμα.  

 

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com/, 13/2/2020]

ΈΠΑΙΝΟΙ ΑΠΟ WSJ, FT ΚΑΙ BLOOMBERG ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ 10ΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟ

Με θετικές εκτιμήσεις, πολλά θερμά λόγια και επαίνους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υποδέχθηκε ο διεθνής τύπος την απόδοση του 10ετούς ομολόγου κάτω από το 1%.

“Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έσπασε το φράγμα του 1% για πρώτη φορά, σε μια δραματική μεταστροφή την οποία είχαν δει ως υπερβολικά ριψοκίνδυνη οι επενδυτές εδώ και λιγότερο από 15 μήνες, γράφει η Wall Street Journal η οποία υπογραμμίζει ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει και επανέρχονται σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία από τον Απρίλιο του 2019 και τον Ιούλιο του 2019, όταν ανέλαβε την εξουσία μια φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υποσχέθηκε να αναλάβει οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό, σημειώνει η εφημερίδα, βοήθησε τον δείκτη του χρηματιστηρίου να ανέβει κατά σχεδόν 50% πέρσι και τονίζει πως η απόφαση της Fitch Ratings τον περασμένο μήνα να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά ένα βαθμό, ενώ την διατήρησε στο επίπεδο της κερδοσκοπικής βαθμολόγησης, βοήθησε να επιστρέψουν περισσότεροι επενδυτές στην αγορά.

FT

Η ελληνική οικονομία διέρχεται μια περίοδο σταθερής ανάπτυξης την ώρα που η πλειοψηφία της ευρωζώνης επιβραδύνεται, ενώ η εκλογή μιας επιχειρηματικά φιλικής κυβέρνησης το 2019 υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη, γράφει η Financial Times.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η πρόσφατη πτώση του κόστους δανεισμού, ολοκληρώνει τη δραματική στροφή από την εποχή, που η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου είχε εκτοξευθεί στο 30%. Η Αθήνα τον περασμένο μήνα προσέλκυσε επιπλέον ζήτηση για το 15-ετές της ομόλογο, το πιο μακροχρόνιο, μετά από μια σειρά διασώσεων και μια αναδιάρθρωση του χρέους της, πριν από οκτώ χρόνια.

“Η πορεία θα έχει αναβάθμιση και κατάταξη στη πρώτη επενδυτική βαθμίδα, ίσως στο τέλος του επόμενου χρόνου”, δήλωσε ο Mark Dowding, της BlueBay Asset Management και συμπλήρωσε ότι θεωρεί ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα πέσουν περισσότερο φέτος, καθώς οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές στις αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων της Γαλλίας και της Γερμανίας, γράφει η FT.

Bloomberg

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν σπάσει ένα φράγμα που κάποτε, κατά την οικονομική κρίση, θα έφερνε ειρωνικά μειδιάματα: απόδοση κάτω από 1%. Σηματοδοτεί μια γρήγορη αναστροφή εδώ και λιγότερο από μία δεκαετία, γράφει το Bloomberg.

“Η επιστροφή της Μεσογειακής αυτής χώρας απέκτησε μεγαλύτερη ώθηση πέρσι, μετά την εκλογή του κεντροδεξιού Κυριάκου Μητσοτάκη και του κόμματός του, της Νέας Δημοκρατίας. Η χώρα κατάφερε να πουλήσει 15ετές χρέος για την πρώτη φορά μετά από πάνω από δεκαετία, τον περασμένο μήνα.

Έχει επίσης καθιερώσει ένα σχέδιο να βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα συσσωρευμένα αρνητικά δάνειά τους, που φτάνουν συνολικά τα 71 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνει επίσης το Bloomberg

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, από ΑΠΕ-ΜΠΕ,  12/2/2020]