ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΕΝΑ ΕΛΙΟΔΕΝΤΡΟ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ -ΠΩΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΚΛΑΔΕΜΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΜΕΣΩ SKYPE

Απευθείας διαδικτυακές συνδέσεις μέσα από ελαιώνες, «μουσική των ελαιόδεντρων», με ραδιοσυχνότητες που μετατρέπουν την ενέργεια του δέντρου σε μουσική, συμμετοχή στη συγκομιδή, ελαιογαστρονομία και επαφή με τη φύση και τη μητέρα γη, είναι κάποιες από τις εμπειρίες, που μπορεί να απολαύσει όποιος επιλέξει να υιοθετήσει το δικό του ελαιόδεντρο στη Χαλκιδική.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό εγχείρημα που υλοποιείται από την ελαιοπαραγωγό Ελένη Ζώτου, το οποίο -όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων- πηγάζει από την αγάπη της για τους ελαιώνες και την άοκνη προσπάθεια διάσωσης των αιωνόβιων μεγαλόκαρπων ελαιόδεντρων της Χαλκιδικής.

«Η ελιά είναι η ζωή μου και αυτή τη ζωή ήθελα να μοιραστώ με τον κόσμο» εκμυστηρεύεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελένη Ζώτου και εξηγεί πως η ιδέα της υιοθεσίας των ελαιόδεντρων πήρε άλλη τροπή εν μέσω πανδημίας, όταν είδε τους ανθρώπους να στρέφονται προς τη φύση. «Βλέποντας την αγάπη του κόσμου για τη φύση και ειδικά των παιδιών, που σκαρφαλώνουν στα δέντρα και απολαμβάνουν το παιχνίδι στην ύπαιθρο, μου θύμιζε τα παιδικά μου χρόνια και ήθελα να το βιώσουν αυτό πέρα από τα δικά μου παιδιά και άλλα παιδιά από όλο τον κόσμο. Με το να υιοθετήσουν ένα δέντρο, με ένα χρηματικό ποσό που διατίθεται για ερευνητικούς σκοπούς, παρέχουμε στους “κηδεμόνες” διάφορες δυνατότητες και υπηρεσίες που τους φέρνουν πιο κοντά στη φύση και συγκεκριμένα στην ελιά» υπογραμμίζει.

Μουσική των δέντρων. Ακούς την ενέργεια της ελιάς

Αναφερόμενη στη διαδικασία υιοθεσίας, η Ελένη Ζώτου περιέγραψε πως «πάνω σε κάθε υιοθετημένο δέντρο μπαίνει ένα ξύλινο καρτελάκι με το όνομα του ατόμου που υιοθετεί το δέντρο και του δίνεται η δυνατότητα να έχει επαφή με την ελιά, να συμμετέχει στη συγκομιδή και σε όλες τις διαδικασίες των εργασιών όπως το κλάδεμα, να βγάλει φωτογραφίες, ακόμα και να έρθει σε επικοινωνία με το ελαιόδεντρο του. Αυτό μπορεί να γίνει, καθώς έχουμε και ένα μηχάνημα που παράγει τη ”μουσική των δέντρων”, με την τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων του Νίκολα Τέσλα, μετατρέπει τους ήχους και τη συχνότητα της ενέργεια των δέντρων της ελιάς, σε μουσική. Έτσι ακούμε και μιλάμε με το δέντρο μας» λέει ενθουσιασμένη.

Δεν είναι όμως μόνο η «μουσική της ελιάς», που μπορεί να απολαύσει αυτός που θα υιοθετήσει ένα δέντρο, αλλά όπως η ίδια τονίζει: «μέσω Skype μπορεί κάποιος, που ζει μακριά, να διαλέξει το ελαιόδεντρο που θέλει να υιοθετήσει. Αυτό ξεκίνησε με κάποια άτομα που έχουμε από την Αμερική και ήθελαν με ζωντανή σύνδεση να επιλέξουν το δέντρο τους. Είμαστε ακόμα στην αρχή, εξαιτίας της πανδημίας έχουμε μείνει λίγο πίσω, αλλά συνεχίζουμε. Κάνουμε συνδέσεις μαζί τους, περπατάω στις καλλιέργειες, βλέπουν τα δέντρα και δείχνουν ενδιαφέρον για όποιο επιθυμούν να υιοθετήσουν».

Όπως η ίδια εξηγεί, σε κάποιες περιπτώσεις κυρίως νέων ζευγαριών που περιμένουν το παιδί τους, έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον να συνδυάσουν τη γέννα του παιδιού τους με την υιοθεσία ενός μικρού δέντρου, που θα μεγαλώνει παράλληλα με το παιδάκι τους και θα γνωρίζει μεγαλώνοντας ότι στη Χαλκιδική υπάρχει το δικό του ελαιόδεντρο.

Η υιοθεσία που παρέχεται είναι σε τρία διαφορετικά επίπεδα, Silver, Gold και Diamond, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ελαιοπαραγωγός. Ανάλογα με το τι θέλει κάθε ενδιαφερόμενος, επιλέγει και το πρόγραμμα παροχών υπηρεσιών. Μία απλή υιοθεσία, κοστίζει 250 ευρώ και τα χρήματα αυτά διατίθενται για τις επιστημονικές έρευνες που διεξάγονται για τη σύσταση και τις ιδιότητες της ελιάς. Οι «κηδεμόνες» των ελαιόδεντρων παίρνουν την πιστοποίηση, το ελαιόλαδο τους, τις ελιές και διάφορα άλλα προϊόντα. Κάποιοι επιλέγουν να συνδυάσουν την επίσκεψη τους στους ελαιώνες, με τις διακοπές τους στη Χαλκιδική και αυτό διαμορφώνει ανάλογα με τις απαιτήσεις τους, το κόστος της υιοθεσίας.

Ο ελαιοτουρισμός και η θεσμοθέτηση του δρόμου της ελιάς

Στους ελαιώνες της Ελένης Ζώτου πραγματοποιούνται επισκέψεις από πανεπιστημιακούς, φοιτητές, εκπαιδευτικούς φορείς και ταξιδιωτικά γραφεία. Οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά πώς γίνεται η συγκομιδή, η διαδικασία καλλιέργειας, πώς μεγαλώνουν τα δέντρα, μπορούν να απολαύσουν την ελαιογαστρονομία, να γνωρίσουν τη γεύση της ελιάς και να μάθουν τις ιδιότητες της.

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 21/10/2021]

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΑΡΜΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ!

“Με ικανοποίηση και περηφάνια απένειμα χτες, μαζί με τον Πρόεδρο του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου ,κ. Αστέριο Τζιτζιρίκα τα πρώτα πτυχία Αρμονίας από τη Μουσική Σχολή του Δήμου Αριστοτέλη!

Η Μαρίνα-Ερωφύλη Μουλασιώτη (μόλις 14 ετών) και ο Κωνσταντίνος Σγούρος (μόλις 17 ετών) έχοντας λάβει το πτυχίο τους στις ανώτερες θεωρητικές σπουδές, μπορούν από σήμερα να διδάξουν μουσική!

Αυτό το πέτυχαν σπουδάζοντας στη Μουσική Σχολή του Δήμου Αριστοτέλη η οποία είναι αναγνωρισμένη από το Κράτος , μετά από εξεταστική διαδικασία ενώπιον ανεξάρτητης επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Μουσική Σχολή του Δήμου Αριστοτέλη, με 9 καθηγητές μουσικής, διδάσκει στους σπουδαστές της βιολί, πιάνο, κιθάρα ,μπουζούκι , σαξόφωνο και φυσικά αρμονία.

Η καλή δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια από καθηγητές και πολιτικούς προϊσταμένους ακόμα και μέσα στην δύσκολη περίοδο του κορονοϊού φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς κάνοντας περήφανη όλη την τοπική κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου κ. Αστέριο Τζιτζιρίκα για τη χρηστή και δημιουργική διοίκηση που ασκεί στο νομικό πρόσωπο του οποίου προΐσταται και το οποίο έχει την ευθύνη της λειτουργίας της Μουσικής Σχολής.

Οφείλω επίσης να ευχαριστήσω τους εξαιρετικούς καθηγητές της Σχολής καθώς και τον καλλιτεχνικό μας διευθυντή κ. Άγγελο Καραπινίδη και φυσικά τους μαθητές αλλά και τους γονείς τους που εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια τη σημαντική προσπάθεια που κάνει ο Δήμος_Αριστοτέλη να παράσχει αυτή τη σπουδαία εμπειρία και υπηρεσία της διδασκαλίας της μουσικής στον τόπο μας.

Μάλιστα με όχημα τη Σχολή μας, τον Απρίλιο του 2022 ,ετοιμάζουμε μία πρωτότυπη δράση προσκαλώντας 50 παιδιά από όλη τη χώρα στον Δήμο Αριστοτέλη , στήνοντας μία “Μουσική Κατασκήνωση” προκειμένου οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τον ευλογημένο τόπο μας και να αποκτήσουν νέες εμπειρίες διδασκαλίας στη μουσική τέχνη, τόσο από τους δικούς μας καθηγητές όσο και από διάσημα ονόματα που θα προσκαλέσουμε, δημιουργώντας μία πρωτότυπη μουσική σύμπραξη, την οποία προσδοκούμε να καταστήσουμε θεσμό για τον δήμο μας!”

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη– Στυλιανός Βαλιάνος

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 21/10/2021]

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΖΩΗ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕ 1,8 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ

Σε πορεία επανένταξης στην καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας μπήκε το ιστορικό “Διδακτήριο Στρατονίκης”  με προβλεπόμενη δαπάνη 1.8 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Δήμος Αριστοτέλη, αφού ολοκλήρωσε τις συμπληρωματικές διορθωτικές μελέτες που απαιτήθηκαν, εκπονώντας εξ` αρχής νέα στατική μελέτη, πλήρη αποτύπωση του κτηρίου και τροποποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης, μετά από σχετικό αίτημα της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων, υπέβαλε φάκελο χρηματοδότησης του έργου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και στο πλαίσιο  του υποέργου «παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του κτιριακού αποθέματος του Δήμου Αριστοτέλη», ώστε το υπεραιωνόβιο κτίριο, κατασκευής του 1913, να αξιοποιηθεί ως «Πολυλειτουργικό Κέντρο Αριστοτελικής Εκπαίδευσης».

Το Διδακτήριο Στρατονίκης, αποτελεί τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του οικισμού, καθώς  παρουσιάζει σημαντικά τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά της τοπικής παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής δημόσιων κτιρίων (εκπαιδευτηρίων) και βρίσκεται σε περιοχή που συναντώνται και άλλα διατηρημένα κτίσματα, τα οποία συνθέτουν τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του οικισμού της Στρατονίκης.

Η προτεινόμενη επανάχρηση του διδακτηρίου αποσκοπεί στην αποδέσμευση από την έννοια του συστηματικού χώρου εκπαίδευσης και τη μετάβαση σε ένα μοντέλο χρήσης ανοικτό προς την κοινωνία με τη δυναμική, όμως,  φιλοξενίας και εκπαιδευτικών διαδικασιών. Κύριος στόχος της επέμβασης είναι η διατήρηση της ιστορικής και αισθητικής ταυτότητας του κτιρίου. Παράλληλα, επιχειρείται η ένταξη των νέων λειτουργικών απαιτήσεων, δίνοντας προτεραιότητα στην τυπολογία και τη γεωμετρία του κτιρίου, ενώ ανάλογα θα διαμορφωθεί και ο προαύλιος χώρος.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, δήλωσε σχετικά: «Η έγκαιρη και αποτελεσματική απόδοση έργου στην κοινωνία και στους πολίτες, προϋποθέτει πάντα μεθοδική και ολοκληρωμένη δουλειά στο συχνά αθέατο στάδιο της προετοιμασίας, είτε ξεκινάς από το μηδέν, είτε πρέπει να διορθώσεις και να προσθέσεις σε πρωτοβουλίες του παρελθόντος, όπως έγινε εν προκειμένω, μιας και μελετητική εργασία είχε ξεκινήσει κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία. Σε κάθε περίπτωση, χαίρομαι που επιχειρούμε να ξανά δώσουμε ζωή σε ένα ιστορικό κτίσμα του τόπου μας, που στέγασε γενιές Χαλκιδικιωτών και το οποίο με τη φιλοξενία και στέγαση πολιτισμικών και άλλων δραστηριοτήτων, θα ενισχύσει το τουριστικό brand του Δήμου και ειδικά της Στρατονίκης, αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Συνεχίζουμε μπροστά, κάθε μέρα κι ένα βήμα!»

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 21/10/2021]

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, σε συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε ο Στρατηγικός Οδικός Χάρτης της εταιρείας  Ελληνικός Χρυσός, ενόψει της επόμενης ημέρας της Νέας Συμφωνίας με το ελληνικό κράτος και με την έναρξη της λειτουργίας του έργου των Σκουριών προ των πυλών.

Αν κοιτάξει κανείς τις αντιδράσεις στα ΜΜΕ –με εξαίρεση των «στρατευμένων» της αιωνίως διαμαρτυρόμενης αντιπολίτευσης–, θα διακρίνει μια ανακούφιση της αγοράς και των εμπλεκομένων, μετά από μια μακρά περίοδο αναμονής και απραξίας. Το γενικό συμπέρασμα θα μπορούσε να συνοψιστεί σε λίγες λέξεις όπως «επιτέλους κάτι κινείται προς θετική κατεύθυνση…».

Την επόμενη ημέρα με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος του άμεσα ενδιαφερόμενου Δήμου Αριστοτέλη Στυλιανός Βαλιάνος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του και κυρίως την αγωνία του μήπως και ο Οδικός Χάρτης που ανακοινώθηκε δεν συμφωνεί με το περιεχόμενο της Νέας Συμφωνίας και συγκεκριμένα μήπως και υπάρξουν αποκλίσεις όσον αφορά την διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «“Ο μόνος “οδικός χάρτης” που ξέρουν και αναγνωρίζουν ο Δήμος Αριστοτέλη και η τοπική κοινωνία για το μέλλον της μεταλλευτικής δραστηριότητας και της μεταλλευτικής επένδυσης στα γεωγραφικά όρια του Δήμου, είναι αυτός που ταυτίζεται με τη Συμφωνία μεταξύ Επενδύτριας Εταιρείας και Ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτή κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή […]».

Είναι απόλυτα κατανοητό ο δήμαρχος να ανησυχεί για θέματα που αφορούν άμεσα τους δημότες του, ακόμα και να ζητά διευκρινήσεις εκ μέρους αυτών, αφού ως γνωστόν το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής οικονομίας στηρίζεται στην μεταλλευτική και τα μεταλλεία Κασσάνδρας. Επίσης κατανοητό είναι να προκαλούν ανησυχίες οι διάφορες ερμηνείες που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο προερχόμενες από τους διαχρονικά αντίθετους στην ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Το μόνο που κατανόησαν ή έκαναν πως κατανόησαν οι πολέμιοι της επένδυσης συνοψίζεται στο: «είδατε; Καλά τα λέγαμε… Κλείνουν μεταλλεία και απολύουν κόσμο…!!!». Βεβαίως για όποιον διάβασε τον Οδικό Χάρτη που ανακοινώθηκε και καταλαβαίνει την ελληνική γλώσσα, δεν τίθεται θέμα παρερμηνείας…

Και για να το διαβεβαιώσει αυτό πέραν πάσης αμφιβολίας, η εταιρεία απάντησε δημοσίως στην τοποθέτηση του κου Βαλιάνου, με επιστολή την οποία ανάρτησε στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικός Χρυσός.

Η εταιρεία επαναλαμβάνει για ακόμη μια φορά Πως ο Οδικός Χάρτης χαράσσει το δρόμο για την εφαρμογή της προσφάτως κυρωμένης Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ αυτής και της Ελληνικής Κυβέρνησης, σέβεται απολύτως τόσο το πνεύμα όσο και την ουσία της Επενδυτικής Συμφωνίας και τίθεται σε εφαρμογή προκειμένου να γίνει πραγματικότητα το κοινό όραμα της πλήρους ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Τονίζει πως κάθε άλλη ερμηνεία ή σχολιασμός αναφορικά με τον Στρατηγικό Οδικό Χάρτη είναι λανθασμένη, ενώ αναφορές σε απώλεια θέσεων εργασίας είναι αβάσιμες και δυναμιτίζουν αδικαιολόγητα το κλίμα στην τοπική κοινωνία, την ώρα που οι περιστάσεις απαιτούν το αντίθετο, προς όφελος όλων των κοινωνικών εταίρων.

Διαβεβαιώνει πως πρωταρχικός στόχος του στρατηγικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός είναι ο μετασχηματισμός των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε μια αποτελεσματική, υγιή και κερδοφόρο επιχείρηση, με ενισχυμένες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, όρους Βιώσιμης Ανάπτυξης και προοπτικές μακροπρόθεσμης ευημερίας των ανθρώπων της ΒΑ Χαλκιδικής. Για να επιτευχθεί αυτό, η Ελληνικός Χρυσός επικεντρώνεται στην εξυγίανση των μεταλλείων της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών -με το τελευταίο ειδικότερα να καταγράφει εκτεταμένες ζημιές επί σειρά ετών- μέσα από την υλοποίηση στοχευμένων ενεργειών για την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας, παραγωγής και παραγωγικότητας.

Όσον αφορά τη συζήτηση για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, η εταιρεία, στέκεται σε συγκεκριμένα σημεία στην επιστολή προς τον κο Βαλιάνο:

Τονίζει πως η βραχυ-μεσοπρόθεσμη στόχευση του Οδικού Χάρτη για τα έτη 2021-2024 περιλαμβάνει επενδύσεις με ίδια κεφάλαια ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση προπαρασκευαστικών κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές καθώς και για την ολοκλήρωση του εργοστασίου εμπλουτισμού, κάτι που μόνο θετικό πρόσημο θα έχει για την τοπική κοινωνία. Ως αποτέλεσμα, η τοπική απασχόληση και η τοπική ανάπτυξη θα επηρεαστούν θετικά ήδη από τις αρχές του 2022.

Σημειώνει πως τα βεβαιωμένα αποθέματα του μεταλλείου Μαύρων Πετρών έχουν εξαντληθεί και αναμένεται να εισέλθει πλήρως σε Φάση Γεωλογικής Έρευνας με στόχο την επιβεβαίωση νέων βιώσιμων αποθεμάτων που θα παρατείνουν τη διάρκεια της ζωής του. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι εργασίες θα σταματήσουν προσωρινά και το μεταλλείο θα τεθεί σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης συνεχίζοντας τις ερευνητικές γεωτρήσεις που ξεκίνησαν καθυστερημένα λόγω μη έγκαιρης αδειοδότησής τους. Το συγκεκριμένο μεταλλείο έχει την προοπτική να λειτουργήσει εκ νέου, εφόσον αναμένεται να προκύψουν θετικά αποτελέσματα από τη μελέτη βιωσιμότητας.

Για το επίμαχο θέμα των θέσεων εργασίας βεβαιώνει πως κατά την μεταβατική αυτή περίοδο, η Διοίκηση της εταιρείας παραμένει απαρέγκλιτα προσηλωμένη στη μέγιστη δυνατή προστασία της εργασίας, θέτοντας όρους, κανόνες και πολιτικές διαφάνειας και αξιοκρατίας, καθώς και στην αναβάθμιση της γνωστικής βάσης και των δεξιοτήτων του υφιστάμενου προσωπικού.

Διαβεβαιώνει πως μέσω του σχεδίου μετάβασης, –το οποίο σε κάθε περίπτωση θα συζητηθεί με τους εργαζόμενους και τα σωματεία εργαζομένων–, θα καταβληθεί η μέγιστη προσπάθεια να προστατευθούν όλες οι θέσεις εργασίας προσφέροντας τη βέλτιστη λύση απασχόλησης, αφενός στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας και στις εργασίες συντήρησης του μεταλλείου Μαύρων Πετρών, και αφετέρου στις Σκουριές, καθώς το έργο εκεί ξεκινά να εξελίσσεται προς την πλήρη ανάπτυξή του. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί στην περιοχή ένα πρότυπο Κέντρο Τεχνικής Κατάρτισης & Εκπαίδευσης, προκειμένου να εκπαιδεύσει σε νέες δεξιότητες το εργατικό δυναμικό εν όψει της λειτουργίας του νέου, υπερσύγχρονου μεταλλείου στις Σκουριές, αλλά και κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων μακροπρόθεσμα.

Τονίζεται πως απώτερος σκοπός όλων των εμπλεκομένων είναι και θα παραμείνει η επιτυχής υλοποίηση της Επενδυτικής Συμφωνίας, έτσι ώστε να απελευθερωθεί το ταχύτερο δυνατό η μεγάλη, διαχρονική αξία των Μεταλλείων Κασσάνδρας, που θα οδηγήσει σε 3.000 θέσεις εργασίας στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, ενώ ήδη από το 2022, 1.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν για την υποστήριξη των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές.

Τέλος, γίνεται μνεία για το ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος 25ετίας Πρόγραμμα Κοινωνικών Επενδύσεων της Ελληνικός Χρυσός, το οποίο μάλιστα θα εφαρμοστεί εμπροσθοβαρώς με τα 15 εκατομμύρια ευρώ του Προγράμματος να προβλέπεται να επενδυθούν την πρώτη τριετία. Φυσικά. προϋπόθεση γι’αυτό παραμένει η εποικοδομητική συνεργασία και συμφωνία των δύο πλευρών με αμοιβαία επωφελείς όρους.

Στο κλείσιμο της επιστολής, η εταιρεία  απευθυνόμενη στον δήμαρχο κο Βαλιάνο  σημειώνει τα εξής:

«Κλείνοντας, πιστεύουμε ότι, ως εκλεγμένος αντιπρόσωπος της τοπικής κοινωνίας, συμμερίζεστε αυτό το πνεύμα ενότητας, ορθολογισμού και ομοψυχίας, και ασπάζεστε το όραμα της Ελληνικός Χρυσός και της τοπικής κοινωνίας για ένα κοινό μέλλον ευημερίας και ανάπτυξης».

Μετά και από αυτές διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις που αναφέρονται ξεκάθαρα στο δημοσιευμένο κείμενο είναι λογικό να ξεδιαλύνουν και οι τελευταίες επιφυλάξεις ως προς τις προθέσεις της εταιρείας και να σταματήσουν οι παρερμηνείες που εντέχνως διοχετεύονται από του οπαδούς της αποανάπτυξης.

Εξάλλου, μια προσεκτική ανάγνωση του Οδικού Χάρτη που ανακοινώθηκε, αρκεί για να πείσει και τον πλέον δύσπιστο για το ότι γίνεται επιτέλους το πρώτο βήμα, το οποίο περιμένει τόσο καιρό η τοπική κοινωνία, για να περάσει η ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας στο επόμενο επίπεδο με γνώμονα την οικονομική μόχλευση, την κοινωνική ευημερία και την αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος.