ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ ΑΠΟ 22 ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΑΚΤΕΣ – ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Συνεχίζονται οι επισκέψεις ελέγχου σε όλες τις βραβευμένες ακτές της χώρας

Εκτός λίστας τέθηκαν 22 βραβευμένες παραλίες της Ελλάδας για το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» του 2024, καθώς είτε για τη φετινή χρονιά δεν οργανώθηκαν είτε δεν πληρούσαν τις αυστηρές προϋποθέσεις του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, 22 ακτές βραβευμένες από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2024 και έχασαν το βραβείο τους, επειδή είτε δεν οργανώθηκαν τη φετινή κολυμβητική περίοδο είτε δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις. Μεταξύ αυτών και η Ακτή Νέα Ρόδα 2, και η Ακτή Ουρανούπολη 1/Xenia Ouranoupolis του Δήμου Αριστοτέλη.

Οι ελλείψεις στην παροχή υπηρεσιών

Σύμφωνα με τη διαδικασία του Προγράμματος, οι αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες (συμπεριλαμβανομένων των ΑΜΕΑ), καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, ορθή περιβαλλοντική διαχείριση καθώς και επικάλυψη ελεύθερου χώρου ακτής. Καταληκτική ημερομηνία ανάρτησης της Γαλάζιας Σημαίας ήταν η 1η Ιουλίου. Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.

Παράλληλα συνεχίζονται επισκέψεις ελέγχου σε όλες τις βραβευμένες ακτές της χώρας, επισκέψεις που, επί το πλείστον, γίνονται απροειδοποίητα. Εφόσον διαπιστωθούν ελλείψεις στην τήρηση των κριτηρίων και σε άλλες ακτές, θα ακολουθήσουν και άλλες αποσύρσεις που θα ανακοινωθούν με επόμενα Δελτία Τύπου.

Οι 22 ακτές, οι οποίες αποσύρονται είναι οι εξής:

  • Ακτή Σχοινιάς Καράβι, Δήμος Μαραθώνα, Π. Ε. Αττικής
  • Ακτή 1ο Λιμανάκι Δασκαλειό Κερατέας/Solo Pino, Δήμος Λαυρεωτικής, Π. Ε. Αττικής
  • Ακτή Ψάλτος/Mitsis Lindos Memories Resort, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Δωδεκανήσων
  • Ακτή Καλλιθέα, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Δωδεκανήσων
  • Ακτή Μικρός Γιαλός, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Δωδεκανήσων
  • Ακτή Αμνισός/Pnoe Breathing Life, Δήμος Χερσονήσου, Π.Ε. Ηρακλείου
  • Ακτή Έρμονες, Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Π.Ε. Κερκύρας
  • Ακτή Αγ. Γόρδιος/La Grotta Verde, Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Π.Ε. Κερκύρας
  • Ακτή Μύλος Όρμου Κορθίου, Δήμος Άνδρου, Π.Ε. Άνδρου
  • Ακτή Προβατάς, Δήμος Μήλου, Π.Ε. Μήλου
  • Ακτή Καλαφάτης/Aphrodite Beach Resort, Δήμος Μυκόνου, Π. Ε. Μυκόνου
  • Ακτή Αγία Άννα/Μάραγκας, Δήμος Νάξου, Π.Ε. Νάξου
  • Ακτή Άγιος Γεώργιος, Δήμος Νάξου, Π.Ε. Νάξου
  • Ακτή Άγιος Προκόπιος, Δήμος Νάξου, Π.Ε. Νάξου
  • Ακτή Αγ. Φωκάς/Μαραθιά, Δήμος Τήνου, Π.Ε Τήνου
  • Ακτή Ιεράπετρα 1/Δημοτική, Δήμος Ιεράπετρας, Π.Ε Λασιθίου
  • Ακτή Κοινοτική Πλαζ Μακρύγιαλου, Δήμος Ιεράπετρας, Π.Ε Λασιθίου
  • Ακτή Μύρτος, Δήμος Ιεράπετρας, Π.Ε Λασιθίου
  • Ακτή Μέγα Άμμος (Βράχος), Δήμος Πρέβεζας, Π.Ε Πρέβεζας
  • Ακτή Κουτλουμουσίου, Δήμος Σιθωνίας, Π.Ε Χαλκιδικής
  • Ακτή Νέα Ρόδα 2, Δήμος Αριστοτέλη, Π.Ε Χαλκιδικής
  • Ακτή Ουρανούπολη 1/Xenia Ouranoupolis, Δήμος Αριστοτέλη, Π.Ε Χαλκιδικής

(Φωτό: shutterstock)

[ΠΗΓΗ: https://www.newsbeast.gr/, 25/7/2024]

ΣΤΙΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΑΡΝΑΙΑ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Στις 26 Ιουλίου στην Αρναία πραγματοποιείται μεγάλο και ξακουστό πανηγύρι προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής καθώς επίσης ειναι και τοπική αργία

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώνονται στο ομώνυμο άλσος για να προσκυνήσουν και στη συνέχεια να γιορτάσουν, να γλεντήσουν και να χορέψουν στο άκουσμα των ζουρνάδων, που ολόκληρη τη νύχτα ηχούν ασταμάτητα κρατώντας ζωντανή την Αρναία απ’ άκρη σ’ άκρη

Δείτε εδώ και εδώ πως γιορτάστηκε η Αγία Παρασκευή στην Αρναία

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 26/7/2024]

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΩΛΗ ΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής πραγματοποίησε σήμερα ενημέρωση των κτηνοτρόφων για την Πανώλη των αιγοπροβάτων. 

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης έγινε αναφορά στα συμπτώματα και τον τρόπο μετάδοσης της νόσου. 

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές ώστε να αποτραπεί η είσοδος του νοσήματος σε αυτές.

Πρόληψη της νόσου

Έγκαιρη ενημέρωση, άμεση διάγνωση και ενεργοποίηση των…. μηχανισμών είναι το κλειδί για τη γρήγορη αντιμετώπιση και εξάλειψη της νόσου.

Σε χώρες ελεύθερες του νοσήματος λαμβάνονται μέτρα για περιορισμό και έλεγχο στις εισαγωγές ζώντων ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης από ενζωοτικές περιοχές.

Η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές αιγοπροβάτων μπορεί να αποτρέψει την είσοδο του νοσήματος στην εκτροφή:

  • Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων.
  • Απολυμαντική τάφρος στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων.
  • Καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων σε τακτική βάση.
  • Απεντόμωση -Μυοκτονία των εγκαταστάσεων σε τακτική βάση.
  • Περιορισμός της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους, στα εντελώς απαραίτητα. Ιδιαίτερη προσοχή σε οχήματα που έρχονται σε επαφή και με άλλες εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων.
  • Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις.
  • Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων.
  • Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.
  • Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών,
  • Έλεγχος της προέλευσης των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις και στους βοσκότοπους ιδιαίτερα σε ότι αφορά την επαφή τους με αίγες και πρόβατα.
  • Χώρος απομόνωσης για τα ζώα που νοσούν καθώς και για τα ζώα που εισέρχονται για πρώτη φορά στην εκτροφή πριν την ανάμειξη τους με τα ήδη υπάρχοντα ζώα.
  • Προμήθεια ζώων με νόμιμες διαδικασίες: Ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών, ταυτοποίηση των ζώων με ενώτια ή ηλεκτρονικούς βώλους, επίσημα έγγραφα (υγειονομικά πιστοποιητικά)
  • Καθημερινός έλεγχος των ζώων για τον εντοπισμό κλινικών συμπτωμάτων 

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 25/7/2024]

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΜΕ – 2023: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ Η ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Κυκλοφόρησε ο ετήσιος απολογισμός του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων για το 2023 και στα σημαντικά γεγονότα της χρονιάς που πέρασε περιλαμβάνει και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη χρηματοδότηση του έργου των Σκουριών από την «Ελληνικός Χρυσός»

Όπως κάθε χρόνο, κυκλοφόρησε ο ετήσιος απολογισμός του ΣΜΕ, ο οποίος περιέχει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία για τον κλάδο. Να σημειωθεί πως εκτός απο την συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του ΣΜΕ, το 2024 έχει ανακυρηχθεί και ως Έτος Ορυκτών Πόρων. Ο απολογισμός της περασμένης χρονιάς ξεκινά με δηλώσεις εκ μέρους του Προέδρου, Κωνσταντίνου Γιαζιτζόγλου, αποσπάσματα των οποίων ακολουθούν.

Το 2023 υπήρξε μια πολύ σημαντική χρονιά για τον κλάδο μας. Μετά από προσπάθειες και πιέσεις χρόνων, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε έμπρακτα τη σημασία των ορυκτών πρώτων υλών τόσο για την οικονομική όσο και για τη γεωπολιτική της σταθερότητα. Το αποτέλεσμα είναι η πρώτη ουσιαστική νομοθετική παρέμβαση προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης στοιχειώδους αυτονομίας, με τον κανονισμό CRMA. Παρότι, όπως τονίσαμε και στην συνάντηση με το Προεδρείο της EUROMINES, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα μικρό πρώτο βήμα, την χαιρετίζουμε και ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλα, τολμηρότερα και ουσιαστικότερα. Σε μια περίοδο που η αλλαγή τεχνολογικού μοντέλου, τουλάχιστον στην ενέργεια και τις μετακινήσεις, δημιουργεί προϋποθέσεις εκτίναξης της ζήτησης συγκεκριμένων ορυκτών, η υπερ- εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τρίτες χώρες σαφώς εγκυμονεί κινδύνους.

Εξίσου ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της προηγούμενης χρονιάς είναι και η συνέχιση της αβεβαιότητας σε σχέση με τα μεγέθη της ζήτησης ορισμένων πρώτων υλών. Οι αστάθμητοι παράγοντες που εμφανίστηκαν τα τελευταία 3 – 4 χρόνια (πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, ατύχημα στο Σουέζ, εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή) οδήγησαν σε σοβαρές διαταραχές των εφοδιαστικών αλυσίδων και απρόβλεπτες ελλείψεις. Την ίδια στιγμή, οι διάφορες εξαγγελίες για τους στόχους και το χρονοδιάγραμμα της απαλλαγής από τα ορυκτά καύσιμα οδηγούν σε ουτοπικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ζήτησης.

Ο συνδυασμός των δυο προκαλεί έντονες αυξομειώσεις των τιμών, κάτι το οποίο σίγουρα δεν βοηθάει το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό των επιχειρήσεων του κλάδου μας.

Το «διάλειμμα από την ιστορία», όπως χαρακτηρίστηκαν οι προηγούμενες δεκαετίες, μοιάζει να έχει τελειώσει οριστικά. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, η ανασφάλεια στις θαλάσσιες διόδους προς την Ευρώπη, η κάμψη των ρυθμών ανάπτυξης σε οικονομίες τις θεωρούσαμε «ατμομηχανές», αλλά και τα ενδεχόμενα αποτελέσματα των εκλογών σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, συνθέτουν ένα σκηνικό για το άμεσο μέλλον, που αν μη τι άλλο χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα. Οι εκτιμήσεις για εκτόξευση της ζήτησης ορισμένων πρώτων υλών, ή και για γεωπολιτικά παιχνίδια με τη διαθεσιμότητά τους, εκτός των άλλων, δημιουργούν και προσδοκίες για εύκολα και γρήγορα κέρδη, κάτι μάλλον άγνωστο για τον κλάδο μας. Την ίδια στιγμή, οι εξορυκτικές επιχειρήσεις – κυρίως στη Δύση- καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον τους. Θα πρέπει να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι αρχές του lessaiz-faire (ελεύθερη οικονομία χωρίς παρεμβατισμούς) δεν μπορούν να ισχύουν μονομερώς. Η σημερινή συγκυρία απαιτεί προσεκτική διαχείριση. Οι ευκαιρίες, οι προοπτικές, η ζήτηση υπάρχουν. Ταυτόχρονα όμως, διαμορφώνεται και ένα νέο σκηνικό, εν πολλοίς άγνωστο, τουλάχιστον σε έναν κλάδο που απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό και είναι εξαιρετικής εντάσεως κεφαλαίου.

Η εγχώρια εξορυκτική δραστηριότητα

Το 2023, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, τα αποτελέσματα των μελών μας διαφοροποιήθηκαν ανάλογα με ορυκτά και τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται. Τα αδρανή και τα περισσότερο βιομηχανικά ορυκτά είχαν θετική πορεία. Επίσης, θετική πορεία είχαν αρκετά μεταλλεύματα. Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι εκεί που σημειώθηκε πτώση (βωξίτης, λιγνίτης, νικέλιο), δεν προήλθε από την επιχειρηματική δράση ή την πραγματικότητα της αγοράς.

Εξωγενείς προς την αγορά παράγοντες προκάλεσαν τις συγκεκριμένες μειώσεις στην παραγωγή. Στην Ελληνική αγορά η κατανάλωση ορυκτών, κυρίως αδρανών υλικών, είχε αυξητικές τάσεις (της τάξεως του 15%) λόγω της αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας. Οι πρώτες εκτιμήσεις για την τρέχουσα χρονιά είναι εξίσου θετικές.

Η παραγωγή λιγνίτη συνέχισε την πτωτική της πορεία λόγω της εφαρμογής του προγράμματος απολιγνιτοποίησης αλλά και της μείωσης της ζήτησης λόγω πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου.

Στα αξιοσημείωτα της χρονιάς πρέπει να σημειωθεί η εκκίνηση της λειτουργίας του νέου ΑΗΣ Πτολεμαΐδα V. Πρόκειται για έναν σταθμό με σημαντικά καλύτερη απόδοση έναντι των παλιών (μείωση κατά περίπου 40% τόσο στην ειδική κατανάλωση όσο και στην εκπομπή ρύπων). Δυστυχώς, όπως και πολλά πράγματα στον τόπο μας, ήρθε «κατόπιν εορτής».

Σε ότι αφορά στις εξαγωγές, η εικόνα είναι μεικτή. Τα μέταλλα λόγω αυξημένης ζήτησης σταθεροποιούνται σε υψηλές τιμές (γύρω στις 20.000$/τόνο νικελίου και 2.300$/τόνο αλουμινίου). Παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση της τιμής του χρυσού (1.840$/ουγκιά) που παράσυρε και τα αντίστοιχα συμπυκνώματα όπως του χρυσοφόρου πυρίτη.

Τα μαγνησιακά προϊόντα διατηρούν τις αυξημένες τιμές τους, παρά τις πιέσεις λόγω της μείωσης του κόστους παραγωγής και του έντονου ανταγωνισμού. Η ζήτηση παρουσιάζει αύξηση σε κάποιες αγορές και μείωση σε ορισμένες άλλες.

Στον τομέα των μεταλλευμάτων θα πρέπει να σημειώσουμε την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της χρηματοδότησης για τα έργα της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» στις Σκουριές, καθώς και την εξαγορά της «Imerys Βωξίτες» από τον όμιλο «Μυτιληναίος».

Τα βιομηχανικά ορυκτά είχαν σημαντικές αυξήσεις σε όγκους και σε κύκλο εργασιών το 2023. Το 2024 προβλέπεται σχετικώς αβέβαιο καθώς ο κατασκευαστικός τομέας της Ε.Ε. εμφανίζει αισθητή ύφεση.

Στον τομέα της ασφάλειας οι επιδόσεις μας – παρότι υπήρξαν λίγο χειρότερες από 2022 – παραμένουν εντός των στόχων, αφού πάνω από το 50% των μελών μας συνεχίζει να μην έχει ατυχήματα για 6ο χρόνο ενώ και φέτος δεν είχαμε πολύ σοβαρό ατύχημα στον κλάδο.

Σε ότι αφορά στους δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης, τα μέλη μας συνεχίζουν τη συστηματική προσπάθεια της βελτίωσης των επιδόσεών τους. Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι ως Σύνδεσμος έχουμε υιοθετήσει Κώδικα Βιώσιμης Ανάπτυξης εδώ και 18 χρόνια και τα μέλη μας αναφέρουν σε ετήσια βάση τις επιδόσεις τους σε βασικούς δείκτες. Τα στοιχεία είναι δημοσιοποιημένα και στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.

Θεσμικές παρεμβάσεις του ΣΜΕ

Ο Σύνδεσμος συνέχισε τις παρεμβάσεις του προς την Πολιτεία για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο. Η εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου μας έδωσε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας στα κόμματα. Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, μοιραία έφερε μια υστέρηση στο διάλογο με την πολιτεία. Από την άλλη πλευρά, η συνέχεια στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος της πολιτείας λόγω του ζητήματος των κρίσιμων ΟΠΥ, οδήγησαν σε μια σειρά από γόνιμες και ουσιαστικές συναντήσεις το δεύτερο μισό του 2023.

Το αύριο

Το κυρίαρχο στοιχείο για το 2024 είναι η δεδηλωμένη πολιτική βούληση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη να γίνουν βήματα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του κλάδου, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ σε ορυκτές πρώτες ύλες από τρίτες χώρες. Ως σύνδεσμος έχουμε δεσμευτεί να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, προτείνοντας λύσεις και ιδέες για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας.

Δυστυχώς, εκτός από τις συστημικές παθογένειες, πρέπει να αντιμετωπιστούν και μείζονα οικονομικά ζητήματα. Η Ευρωπαϊκή οικονομία έζησε για πολλά χρόνια στηριζόμενη σε φθηνά εισαγόμενα αγαθά και η Ευρωπαϊκή κοινωνία συνήθισε αυτή την εύκολη λύση. Θα χρειαστεί ειλικρίνεια, τόλμη σταθερότητα αλλά και φαντασία για να σχεδιαστεί η επόμενη μέρα μιας Ευρώπης που θα πρέπει να επαναπατρίσει τουλάχιστον μέρος της πρωτογενούς και της δευτερογενούς παραγωγής της, για να μπορέσει να προσφέρει την ποιότητα ζωής που απαιτούν οι πολίτες.

Για τη χώρα μας εδώ υπάρχει μια ευκαιρία. Η γεωγραφική μας θέση, το κλίμα, το φυσικό κάλλος, η ιστορία, αλλά και το υπέδαφος αποτελούν εθνικό πλούτο ο οποίος πρέπει να αξιοποιηθεί ισόρροπα. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να στηρίζει το μέλλον της σε ενάμιση κλάδο. Οπωσδήποτε θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι οι κανόνες συνύπαρξης και η κατανομή του οφέλους από την κάθε δραστηριότητα. Ας συνειδητοποιήσουμε επιτέλους, ότι δεν γίνεται ομελέτα αν δεν σπάσουν αυγά.

Τα μέλη του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, έχουν αποδείξει τα τελευταία 100 χρόνια ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Είναι βέβαιο ότι το ίδιο θα συμβεί και στον δεύτερο αιώνα ζωής του ΣΜΕ.