ΙΣΧΥΡΌΣ ΣΕΙΣΜΌΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΉ

Ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε τη Χαλκιδική. 

Ο σεισμός μεγέθους 5,2  βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 19:03 (03.11.24) στη Χαλκιδική.

Το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, εντοπίζεται….

12 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής. Το εστιακό βάθος ορίζεται στα 5 χιλιόμετρα.

Λίγα λεπτά αργότερα στις 19:07 ακολούθησε δεύτερη σεισμική δόνηση των 4,3 Ρίχτερ 10 χιλιόμετρα νότια από την περιοχή.

Ακολούθησε μικρότερος μετασεισμός των 2,8 Ρίχτερ στις 19:12.

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 3/11/2024]

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΉ ΜΕΤΆΒΑΣΗ ΚΑΙ ΟΡΥΚΤΟΊ ΠΌΡΟΙ

Η ομιλία του κ Σταμπολή έγινε σε εκδήλωση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη.

Ο κύριος Σταμπολής στο πρώτο μέρος της ομιλίας επισημαίνει τον κομβικό ρόλο των ορυκτών καυσίμων και των ορυκτών μεταλλευμάτων γενικότερα στην λειτουργία του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος και της οικονομικής ανάπτυξης. Παρουσίασε στοιχεία αναφορικά με την τρέχουσα ενεργειακή ζήτηση και κατανάλωση και πώς αυτή έχει αναπτυχθεί ιστορικά, ενώ ακολουθεί συνοπτική αναφορά σε διαφορά σενάρια για την μελλοντική διαμόρφωση της ενεργειακής ζήτησης σε συνάρτηση με την επάρκεια των ορυκτών πόρων. Έκανε αναφορά στους υπερ φιλόδοξους στόχους της ΕΕ και του NetZero50 και των σοβαρών δυσκολιών επίτευξής των.

Στη συνέχεια περιέγραψε την ενεργειακή μετάβαση σε ανανεώσιμα και καθαρά καύσιμα και τις δυσκολίες που συναντώνται στον μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος. Με τα ορυκτά καύσιμα να συμμετέχουν σχεδόν κατά 83% στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα, έχοντας απωλέσει μόνο το 6% προς όφελος των λεγόμενων καθαρών μορφών τα τελευταία 50 χρόνια, παρά τα τρισεκατομμύρια $ επενδύσεων, είναι φανερό ότι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα δεν θα συμβεί σύντομα. Τόσο στο υφιστάμενο ενεργειακό σύστημα, που κυριαρχείται από τα ορυκτά καύσιμα, όσο και στο μελλοντικό που θα βασίζεται σε καθαρές μορφές ενέργειας(ΑΠΕ, υδρογόνο, πυρηνική ενέργεια) ο ρόλος των ορυκτών πόρων είναι κάτι παραπάνω από ουσιαστικός. Είναι καθοριστικός αφού οι νέες «καθαρές» τεχνολογίες βασίζονται απόλυτα στα μέταλλα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τεράστια καθυστέρηση ανακάλυψε το πόσο εξαρτημένη είναι η περίφημη ενεργειακή μετάβαση από την επάρκεια μετάλλων και πολύ πρόσφατα κατάρτισε κατάλογο με τα 40 κρίσιμα ορυκτά υλικά, τα Critical Raw Materials ( CRM), συμπεριλαμβανομένων και των σπανίων γαιών. Ένας χώρος όπου ως γνωστό τις εξελίξεις στην προμήθεια τις καθορίζει η κυβέρνηση και οι κρατικές εταιρείες της Κίνας οι οποίες μεταξύ τους ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των διακινούμενων ποσοτήτων διεθνώς. Χωρίς στρατηγική και ουσιαστική οικονομική στήριξη προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες μετάλλων η ΕΕ φαίνεται να πελαγοδρομεί στην χάραξη μιας βιομηχανικής πολιτικής που θα βοηθήσει στην μείωση της εξάρτησης από την Κίνα ενισχύοντας την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Στο δύσκολο και άκρως ανταγωνιστικό διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον CRM’s οι Ελληνικές μεταλλευτικές εταιρείες καλούνται να χαράξουν την δική τους δύσκολη πορεία, ώστε όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά να καταστούν ισχυρές σε οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο. Με την μεγάλη παράδοση και ιστορική διαδρομή του κλάδου, που σήμερα εορτάζουμε, πρέπει να παραμένουμε αισιόδοξοι ότι ο κλάδος θα ανταπεξέλθει τις οποίες προκλήσεις και πολύ σύντομα θα μπορέσει να συνεισφέρει επάξια στο νέο διεθνές περιβάλλον που τώρα δημιουργείται.

[ΠΗΓΗ: https://sme.gr/, Του κ. Κ. Σταμπολή, Προέδρου & Εκτελεστικού Διευθυντή στο Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), 23/10/2024]

ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΦΙΛΤΡΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Με την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, από τον Δήμαρχο Αριστοτέλη Στέλιο Βαλιάνο, μπαίνει σε φάση υλοποίησης το έργο προϋπολογισμού 246.000 € που αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος αντιμετώπισης της ποιοτητας νερού της κοινότητας Βαρβάρας! 

Το σύστημα φίλτρανσης που θα τοποθετηθεί, θα βάλει τέλος στη θολότητα και την παρουσία αιωρούμενων στερεών στο νερό της πηγής υδροδότησης της κοινότητας Βαρβάρας, αφού το ακατέργαστο νερό από την πηγή (Μάνας Νερό) αλλά και το ακατέργαστο νερό από την υφιστάμενη δεξαμενή όπου συγκεντρώνεται μέσω του υπάρχοντος αντλητικού συγκροτήματος, θα καταλήγει σε νέα δεξαμενή όπου θα εγκατασταθεί  και η μονάδα φίλτρανσης, πριν διοχετευθεί στο δίκτυο ύδρευσης της κοινότητας.

Το έργο χρηματοδοτείται εν μέρει, με 90.000€, από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ 2021-2025), ενώ το ποσό των 156.760 ευρώ θα καλύψει ο Δήμος Αριστοτέλη με  πόρους από το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των μεταλλείων Κασσάνδρας. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου σε 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Ρεαλιστική όμως φαίνεται η προοπτική να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το ερχόμενο Πάσχα.

Ο Δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος υπογράμμισε σχετικά: 

«Το χρόνιο πρόβλημα ύδρευσης της κοινότητας Βαρβάρας φτάνει στη λύση του. Η επάρκεια και η ποιότητα του νερού αποτελεί διαρκές στοίχημα γι` αυτή τη Δημοτική Αρχή. Στην μακρά σειρά έργων που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για τη βελτίωση της ύδρευσης στις περισσότερες κοινότητες, προστίθεται ένα ακόμα που θα εξασφαλίσει καθαρό νερό στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Βαρβάρας. Διότι δεν θα πρέπει κανένας να ξεχνά, ότι αυτή η Διοίκηση παραμένει πιστή στο μήνυμα που εξέπεμψε και εκπέμπει σταθερά από το 2019, για έναν Δήμο με 16 πρωτεύουσες. Σχεδιάζουμε, υλοποιούμε και συνεχίζουμε με τους επόμενους στόχους.»

[ΠΗΓΗ: https://www.halkidikipost.gr/, 30/10/2024]