ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: Η… ΑΝΑΠΟΔΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!

Προφανώς στο Δήμο Αριστοτέλη βιώνουμε την… ανάποδη δημοκρατία… Πως αλλιώς εξηγείται να επιβάλλεται η άποψη των ελαχίστων στους πολλούς;

Τελικά χθες, στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έγινε αυτό που ενδόμυχα φοβόμουν. Κάποιοι, και μιλάμε για ολίγιστους, με φωνές και συνθήματα υποχρέωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, να διακόψει τη συνεδρίασή του!

Να θυμίσω πως στο Δημοτικό Συμβούλιο εκπροσωπούνται 20.000 δημότες περίπου, οι οποίοι υπέκυψαν στην οχλαγωγία και λεκτική βία των εμμονικών γνωστών-αγνώστων. Η εταιρεία ήταν παρούσα δια των εκπροσώπων της, και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο, και περίμενε να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επί του επενδυτικού σχεδίου της. Και εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν παρόντες, ώστε να δοθούν ολοκληρωμένες απαντήσεις και να ακολουθήσει στη συνέχεια η γνωμοδότηση του Δήμου επί της Μελέτης.

Ο Δήμος όμως ήταν εκκωφαντικά απών… Με την ανοχή του και την αδιαφορία του επέτρεψε τη διακοπή λειτουργίας του εκλεγμένου θεσμικού οργάνου, σε αντίθεση με τα κατά καιρούς λεγόμενά του περί δυναμικής παρουσίας κ.λπ. Το ίδιο απόντες και οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, με μερικούς να μην μπορούν να κρύψουν την ικανοποίησή τους για την έκβαση της συνεδρίασης…

Υποθέτω η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα επαναληφθεί σε νέα ημερομηνία και θεωρώ σίγουρο πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η γνωμοδότηση του Δήμου θα εκδοθεί όπως θεσμικά προβλέπεται από τους πραγματικούς εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, τους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους.

Και για να μην γίνονται παρεξηγήσεις, ασφαλώς ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα της γνώμης του, αλλά μόνο ΘΕΣΜΙΚΑ. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος προσπάθειας επιβολής της άποψής μας –και ειδικά μιας ελάχιστης μειοψηφίας–, είναι αντιδημοκρατικός και κατακριτέος. Και σαν πολίτης και δημότης δεν ανέχομαι καμμιά μειοψηφία που θέλει να υποκαταστήσει τη δημοκρατική λειτουργία του θεσμού που λέγεται Δημοτικό Συμβούλιο.

Και εν κατακλείδι, τώρα που δεν έγινε η ενημέρωση, ποιος έχασε; Η εταιρεία; Οι δημότες; Ο Δήμος; Ας σκεφθούμε ΟΛΟΙ….

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΚΑΙΝΕ ΤΑ ΤΖΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ…ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ

Αισθητή πλέον είναι  η πτώση της θερμοκρασίας, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ήδη άναψαν τζάκια και σόμπες στη Βόρεια Ελλάδα.

Στην ορεινή Χαλκιδική, οι αυλές έχουν γεμίσει ήδη με καυσόξυλα, καθώς οι θερμοκρασίες το βράδυ κυμαίνονται στους 5-7 βαθμούς Κελσίου, ενώ την ημέρα στους 13-14. Η ζήτησή τους έχει χτυπήσει κόκκινο, καθώς οι πολίτες καταφεύγουν σε άλλους τρόπους θέρμανσης, προκειμένου να αποφύγουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, των οποίων οι τιμές βρίσκονται στα ύψη.

Σε κάποιες περιπτώσεις η αγορά ενός κυβικού μέτρου ξύλων μπορεί να κοστίσει σε κάποιον έως και 180 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη τιμή το 2021 κυμαινόταν περίπου από 100 έως 130 ευρώ. Ωστόσο, η μέση αύξηση κυμαίνεται περί το 30%, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Παρακολουθήστε απόσπασμα από το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3:

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 22/9/2022]

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΠΙΑΝΑ ΚΑΙ ΛΑΤΕΡΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Στη Νέα Γωνιά της Χαλκιδικής, ο κατασκευαστής λατερνών και στη συνέχεια πιάνων, Πάνος Ιωαννίδης παραμένει από τους ελάχιστους στον κόσμο, που προσαρμόζει το πιάνο στα χέρια του πιανίστα, στη μουσική και στην αισθητική του. «Είμαστε 10-20 άτομα σε όλο τον κόσμο, μας ενώνει η πεποίθηση ότι το πιάνο έχει ακόμη πολλά να δώσει. Αυτή είναι η τέχνη, έτσι είναι και η ομορφιά, υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στο άσχημο και το όμορφο αλλά το όμορφο έχει χαρακτήρα, έτσι είναι και το πιάνο. Θέλουμε τουλάχιστον 5-10 είδη πιάνου για να αγκαλιάσουμε όλες τις ανάγκες», δηλώνει ο ίδιος στην ΕΡΤ3.

Παρακολουθήστε ένα απόσπασμα από την τηλεοπτική εκπομπή ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ που την παρουσιάζει η Κατερίνα Ρενιέρη στην ΕΡΤ3:

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 22/9/2022]

ΈΡΕΥΝΑ: 8 ΣΤΟΥΣ 10 ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Οκτώ στους δέκα καταναλωτές κυνηγούν προσφορές και εκπτώσεις σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο πραγματοποίησε κυλιόμενη έρευνα καταναλωτών σε σχέση με θέματα της επικαιρότητας, με δείγμα 1.000 καταναλωτές. Η τελευταία έρευνα πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 29 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2022 και αφορούσε ανάμεσα σε άλλα θέματα και την αντιλαμβανόμενη επίδραση των ανατιμήσεων, του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας COVID-19 στις καταναλωτικές συνήθειες στην Ελλάδα.

Όπως καταγράφεται στο σχήμα 1, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές το τελευταίο διάστημα στις καταναλωτικές συνήθειες σε διάφορες περιοχές συμπεριφορών, οι οποίες αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις συνέπειες του πολέμου (π.χ. ανατιμήσεις προϊόντων).

Καταρχάς είναι ξεκάθαρη μία τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων για τις αγορές βασικών αγαθών. Συγκεκριμένα:

  • Το 84% του κοινού δηλώνει ότι κυνηγάει περισσότερο προσφορές και εκπτώσεις (έναντι 79% στη μέτρηση του Απριλίου 2022), άλλωστε η μέση εξοικονόμηση των καταναλωτών από τις προσφορές και τις εκπτώσεις στο σουπερμάρκετ, σταθερά ξεπερνά το 13%.
  • Το 75% δηλώνει ότι επιλέγει οικονομικότερες ή φθηνότερες επιλογές προϊόντων, κάτι που αποδεικνύεται από την αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας το πρώτο τρίμηνο του 2022, η οποία πλησιάζει το 10%.
  • Το 67% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου (έναντι 61% στη μέτρηση του Απριλίου).

Αντίστοιχη είναι και η συμπεριφορά σε σχέση με την εξοικονόμηση στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκεκριμένα το 63% του κοινού δηλώνει ότι έχει μειώσει το τελευταίο διάστημα την κατανάλωση ρεύματος. Πρόκειται άλλωστε και για τη δαπάνη με τη μεγαλύτερη ανατίμηση το τελευταία διάστημα.

Εκτός των βασικών αγαθών, εντονότερη είναι η τάση εξοικονόμησης χρημάτων στις δευτερεύουσες αγορές, όπως είναι οι αγορές για προσωπική φροντίδα, για είδη οικιακής βελτίωσης ή για αγορές παγίων. Συγκεκριμένα:

  • Το 83% δηλώνει ότι έχει αναβάλει αγορές για προσωπικά αντικείμενα, για ρούχα ή για είδη σπιτιού (έναντι 75% στη μέτρηση του Απριλίου). Πρόκειται για μία τάση που συμπίπτει σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία η αγορά ανέμενε μεγαλύτερη κίνηση λόγω και της εκπτωτικής περιόδου.
  • Το 44% αποφεύγει να κάνει αγορές προκειμένου να έχει χρήματα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η τάση αυτή η οποία καταγράφηκε και την περίοδο της κρίσης της πανδημίας, καταγράφεται και σήμερα, αρκετά εντονότερα.

Το πόσο έντονη είναι η στροφή του αγοραστικού κοινού στην εξοικονόμηση χρημάτων αποτυπώνεται στο σχήμα 2. Στο σχήμα καταγράφει διαχρονικά την προτεραιότητα που δίνουν οι καταναλωτές την τελευταία 4ετία σε σχέση με την επιλογή τροφίμων. Συνολικά τον τελευταίο χρόνο από τον Ιούλιο και μετά, η χρηματική δαπάνη αποτελεί το βασικό κριτήριο, αλλά ειδικά στις τελευταίες μετρήσεις η ένταση είναι εντυπωσιακή. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό του αγοραστικού κοινού που αγόραζε βασικό κριτήριο τα χρήματα κινούταν περί το 30% και σε ίδια επίπεδα με τα ποιοτικά κριτήρια, σήμερα το ποσοστό αυτό ξεπερνάει το 60%. Το στοιχείο αυτό δείχνει πόσο έντονη είναι η ανησυχία του κοινού και την αλλαγή στην αγοραστική συμπεριφορά.

Με δεδομένο ότι η διαφαινόμενη οικονομική κρίση και η αναστάτωση στις διεθνείς τιμές και στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται στο άμεσο μέλλον, οι καταγραφές τις συγκεκριμένης έρευνας δείχνουν ότι το ελληνικό καταναλωτικό κοινό είναι ανήσυχο τόσο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον, κάτι που επηρεάζει πλέον τις καταναλωτικές του συνήθειες.Παρόλα αυτά καταγράφεται μείωση στηνανησυχία του κοινού για ελλείψεις στα ευρέως καταναλωτικά προϊόντα τροφίμων, από 72% σε 53% (σχήμα 3). Ενώ παράλληλα ένα πολύ μικρό ποσοστό, μόλις 14% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τα σουπερμάρκετ ότι φροντίζουν να μην υπάρξουν ελλείψεις στα ράφια των καταστημάτων, με τη συντριπτική πλειοψηφία (86%) να μη εκφράζει τέτοια ανησυχία. Αυτό είναι αποτέλεσμα τόσο της παρούσας εικόνας των καταστημάτων τα οποία δεν παρουσιάζουν ελλείψεις, αλλά και της εμπειρία από την κρίση της πανδημίας του 2020, οπότε και πάλι δεν είχαν υπάρξει ελλείψεις στα ράφια των καταστημάτων.

Τέλος, οι ηλεκτρονικές αγορές εμφανίζουν μία μικρή κάμψη το τελευταίο διάστημα, η οποία αποδίδεται εν μέρει σε διόρθωση ύστερα από τις πολύ μεγάλες αυξήσεις του 2020 και εν μέρει στην τάση αναβολής αγορών και στην εν γένει μείωση του όγκου αγορών το τελευταίο εξάμηνο, Πρακτικά μετά την ιδιαίτερα απότομη αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων λόγω της πανδημίας και ειδικά των απαγορευτικών, η οποία ανέβασε τη διείσδυση των ηλεκτρονικών αγορών (δηλαδή τις τελευταίες 10 ημέρες) στο 50% γενικά και στο 12% για τα είδη παντοπωλείου, η περίοδος 2021-2022 έφερε μία σταδιακή διόρθωση σε ποσοστά 36% και 9% αντίστοιχα. Παρά τη διόρθωση αυτή οι ηλεκτρονικές πωλήσεις παραμένουν πολλαπλάσιες αυτών της περιόδου πριν το 2020, ενώ το τελευταίο 6μηνο φαίνεται ότι ξεκινάει νέα ανάπτυξη του καναλιού αυτού με τα ποσοστά να παρουσιάζουν άνοδο

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 21/09/2022]