ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ EΛΛΗΝΩΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Στο στόχαστρο έχουν βάλει την απόκτηση της Ελληνικός Χρυσός, την θυγατρική της Eldoraldo Gold, δύο μεγάλοι εισηγμένοι Όμιλοι με ποικίλες δραστηριότητες, μεταξύ αυτών και στον τομέα των κατασκευών.

Τα διοικητικά στελέχη των δύo Ομίλων θεωρούν πλέον αβέβαιη την παρουσία της Εldorado Gold στην Ελλάδα και εκτιμούν ότι μετά τις εμπλοκές που έχουν παρουσιαστεί στις επενδύσεις των μεταλλείων είναι θέμα χρόνου να αποχωρήσει από την Ελλάδα.

Η Ελληνικός Χρυσός τον περασμένο Αύγουστο κατέθεσε εξώδικο στο οποίο διεκδικεί αποζημίωση ύψους 750 εκατ. ευρώ για ζημίες που έχει υποστεί από τις καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών στο επενδυτικό πρόγραμμα των Μεταλλείων Κασσάνδρας από το ελληνικό Δημόσιο.

Μάλιστα κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η κλιμάκωση της επίθεσης της Ελληνικός Χρυσός σχετίζεται με τις επερχόμενες εκλογές αφού η παρούσα κυβέρνηση δεν φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει την επένδυση.  

Για το 2017 η Ελληνικός Χρυσός κατέγραψε αυξημένα έσοδα από τους τομείς του ψευδαργύρου, του μολύβδου και του αργύρου, αλλά και ζημιές της τάξεως των 22 εκατ. ευρώ, που οφείλονται κυρίως σε έκτακτες δαπάνες απομείωσης παγίων και έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και σε τόκους δανείων από συνδεδεμένες επιχειρήσεις.

Τον Νοέμβριο του 2017 έθεσε σε καθεστώς συντήρησης τις υπό ανάπτυξη εργασίες της στις Σκουριές Χαλκιδικής επικαλούμενη δυσχέρειες στην αδειοδότησή της, προσφεύγοντας συγχρόνως σε δικαστήρια εναντίον του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του το υπουργείο είχε προσφύγει σε Διαιτησία για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων. Η διαιτητική απόφαση δικαίωσε, εν μέρει, την επιχείρηση. Είχαν προηγηθεί, το 2015 και το 2016, ανάλογα θέματα με τις εργασίες της στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, τα οποία επιλύθηκαν.

Επίσης τον περασμένο Ιούνιο η Ελληνικός Χρυσός προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών εναντίον απόφασης των φορολογικών αρχών για πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις 1,73 εκατ. ευρώ, που είχαν επιβληθεί κατόπιν φορολογικού ελέγχου για τη χρήση 2011, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη τακτικός φορολογικός έλεγχος της εταιρείας για τις χρήσεις 2011-2014.

Σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της, το 2017 η Ελληνικός Χρυσός κατέγραψε ετήσια έσοδα 47,34 εκατ. ευρώ, έναντι 38,56 εκατ. ευρώ το 2016, αυξημένα κατά 22,8%.

Τα έσοδά της προήλθαν κατά 57,2% από τις πωλήσεις συμπυκνωμάτων ψευδαργύρου (27,10 εκατ. ευρώ), 33,9% από συμπυκνώματα μολύβδου (16,03 εκατ. ευρώ) και κατά το υπόλοιπο 9% (4,21 εκατ. ευρώ) από συμπυκνώματα αργύρου.

Ωστόσο, ο όγκος της εξορυκτικής παραγωγής του μεταλλείου Μαύρων Πετρών στο Στρατώνι μειώθηκε κατά 18% (σε 157 kt, από 192 kt το 2016). Οι παραχθείσες ποσότητες συμπιέστηκαν δραματικά.

Η εταιρεία κατέγραψε το 2017 ζημιές 21,95 εκατ. ευρώ έναντι 27,25 εκατ. ευρώ το 2016.

Έτοιμοι οι Έλληνες επενδυτές

Ανάλογο με αυτό που είχε συμβεί με την ΤVX Gold το 2003 με τα Μεταλλεία, η μετοχή της οποία άρχισε να κατρακυλά με αποτέλεσμα να εξαγοραστεί από Kinross και να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά φέρνουν ως παράδειγμα τα στελέχη των δύο μεγάλων Ομίλων με τα οποία συνομίλησε το bankingnews.gr και δεν κρύβουν την πεποίθηση τους ότι κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να συμβεί και την Eldorado Gold.

H αλήθεια είναι πως η κατάσταση για τον Όμιλο δεν βαίνει εξαιρετικά αφού μόνο στο τρίτο τρίμηνο του 2018 (Q3) η Eldorado Gold, παρουσίασε ζημιές 128 εκατ. δολαρίων με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται περίπου σρα 500 εκατ. Το Φεβρουάριο 2012 που η Eldorado αγόρασε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας για 2,5 εκατ. δολ, η μετοχή της  διαπραγματευόταν εκείνο το διάστημα στα 14-15 δολάρια. Τον Απρίλιο 2018 έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το όριο του 1 δολαρίου και πλέον η τιμή της μετοχής είναι είναι στα 0,7 δολάρια.

«Είμαστε έτοιμοι να δούμε το θέμα της Ελληνικός Χρυσός, όταν οι συνθήκες πλέον θα είναι ώριμες», λένε με νόημα οι Έλληνες επενδυτές. Και καταλήγουν, «απλά χρειάζεται υπομονή».

[ΠΗΓΗ: http://bankingnews.gr, της Ελένης Μπότα, 12/11/2018]

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΠΟΔΕΚΤΗ

Ανοικτή επιστολή προς τους συγχωριανούς του και «όχι μόνο», έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Στρατονίκης κος Ιωάννης Μαρκογιαννάκης. Σε αυτή μιλάει για τις προσπάθειές του να προχωρήσουν οι ενέργειες για το θέμα των ρωγματώσεων στον οικισμό και την αντιμετώπισή του από την σημερινή δημοτική αρχή, η οποία δεν επέδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες του.  

Ακολουθεί η επιστολή Μαρκογιαννάκη:

Φίλες και φίλοι συγχωριανοί και όχι μόνο.

Προχθές 7/11/2018 έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος δράσεων που αφορούν το χωριό μας και πλέον, οφείλω να σας ενημερώσω.

Ο κύκλος αυτός άνοιξε την 24/7/2018 με την ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Στρατονίκης για την πραγματοποίηση Λαικής Συνέλευσης στο χωριό μας.

Ήταν βέβαιο εκ των προτέρων, μιας και το είχα προαναγγείλει, ότι το θέμα που θα κυριαρχούσε στην Λαϊκή Συνέλευση, θα ήταν αυτό που αφορά τον οικισμό, στο σύνολό του, σε σχέση με τις μετακινήσεις του εδάφους και τις ρωγμές που έχουμε στην μεγάλη πλειοψηφία των σπιτιών του χωριού μας και φυσικά, αυτό έγινε.

Όπως ανέφερα στην Λαική Συνέλευση, κλήθηκαν να παραβρεθούν, εγκαίρως και εγγράφως βέβαια σχεδόν δύο μήνες πριν, ο κύριος Δήμαρχος οι κύριοι Αντιδήμαρχοι ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου κύριος Πάχτας, και όλοι οι Δημοτικού Σύμβουλοι του Δήμου Αριστοτέλη.

Εκτός από αυτούς, κλήθηκαν να παραστούν και όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες της Ελληνικής Πολιτείας, τις οποίες έχω φέρει κατ επανάληψη στο χωριό μας και έχουν καταγράψει το φαινόμενο, έτσι ώστε να έχουμε και επίσημη πληροφόρηση για την κατάσταση του οικισμού.

Γνωρίζετε βέβαια ότι εκτός του κυρίου Πάχτα και μερικών Δημοτικών Συμβούλων του συνδυασμού του, όλοι οι υπόλοιποι δεν παραβρέθηκαν.

Σαν να μην έφτανε αυτό, δεν παραβρέθηκαν και μερικά «δυναμικά στελέχη» του περιβάλλοντος του κυρίου Δημάρχου, συγχωριανοί μας, τα οποία όφειλαν να παραβρεθούν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους ανεξάρτητα από τις δικές μου απόψεις.

Φυσικά αναφέρομαι σε αυτούς που παραιτήθηκαν (γιατί άραγε;) από τα αξιώματα για τα οποία τους εξέλεξαν οι κάτοικοι του χωριού μας και όχι μόνο, και στους κατά τα άλλα λαλίστατους, ελάχιστους κατοίκους του χωριού μας οι οποίοι έχου υποχρέωση να καταθέσουν τις απόψεις τους για την επικρατούσα κατάσταση, ανεξάρτητα από την ιδιότητά τους.

Βέβαια η Λαική Συνέλευση έγινε, στις 22/9/2018, και κατέληξε σε αποφάσεις, οι οποίες είναι ήδη γνωστές και φυσικά για την υλοποίησή τους κινούμαι από την επόμενη ημέρα,αδιάλειπτα.

Συγκεκριμένα.

Α) Την 25/9/2018 επισκέφθηκα την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, όπου ενημέρωσα για άλλη μία φορά την αρμόδια Διευθύντρια για την επικρατούσα κατάσταση ζητώντας για άλλη μια φορά την λήψη μέτρων.

Β) Την 1/10/2018 με επιστολή μου ζήτησα από τον κύριο Δήμαρχο και τον κύριο Πάχτα να επισκεφθούν από κοινού την Στρατονίκη, έτσι ώστε να έχουν και οι ίδιοι, εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί.

Η επίσκεψη ορίστηκε για την Κυριακή 7/10/2018 στην οποία παραβρέθηκαν μόνο, ο κύριος Πάχτας με ομάδα Δημοτικών Συμβούλων του συνδυασμού του.

Γ) Την 17/10/2018 αμέσως μετά την λήξη της προθεσμίας που δόθηκε για την λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως η τοποθέτηση αξιόπιστων οργάνων μέτρησης των μετακινήσεων του εδάφους και των ρωγματώσεων στα σπίτια του οικισμού, κινήθηκα μόνος μου, θα εξηγήσω μετά το γιατί, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απ όπου ζήτησα από στελέχη να με δεχθούν, για να τους ενημερώσω για την κατάσταση του οικισμού και τους ενδεχόμενους κινδύνους.

Πράγματι την επόμενη ημέρα, συναντήθηκα με ανώτερα και ανώτατα στελέχη του Υπουργείου, τα οποία ενημέρωσα για το μεγάλο πρόβλημα του χωριού μας καταθέτοντας στο τραπέζι της συζήτησης σειρά εγγράφων, και στοιχείων τα οποία απεικονίζουν την κατάσταση, ζητώντας τους την λήψη άμεσων μέτρων.

Τους ενημέρωσα βέβαια ότι πέρα από την προφορική αναφορά μου, θα ακολουθήσει και έγγραφό μου στο οποίο θα αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους ζητώ την λήψη μέτρων πράγμα που έγινε την 26/10/2018.

Φίλες και φίλοι. Όπως προείπα, ο κύκλος αυτός έκλεισε την 7/11/2018 μετά την ενημέρωση που έκανα για όλα τα παραπάνω, στο Τοπικό Συμβούλιο του χωριού μας.

Όμως θα ήταν υποκριτικό αν έλεγα ότι είμαι ικανοποιημένος από την στάση των αρμοδίων και υπεύθυνων για την λύση αυτού του μεγάλου και πολύπλοκου θέματος.

Στο διάστημα αυτό, των τριών και κάτι μηνών από την 24/7/2018 έως την 7/11/2018 ζήτησα με σειρά επιστολών την βοήθεια της Δημοτικής Αρχής του Δήμου μας για το πρόβλημα του χωριού μας, το οποίο γνωρίζει βάσει των Δελτίων Τύπου του Δήμου μας εδώ και μία δεκαετία.

Αυτό το έκανα και τα προηγούμενα έτη, αυτής της Δημοτικής θητείας, εγγράφως και προφορικώς σε συνεδριάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου και σε δύο επισκέψεις μου στο γραφείο του κυρίου Δημάρχου, παρουσία των Τοπικών Συμβούλων του χωριού μας.

Συγκεκριμένα. Ζήτησα από τον κύριο Δήμαρχο, να παραβρεθεί μαζί με όλους τους συνεργάτες του στην Λαική Συνέλευση της 22/9/2018. Δεν παραβρέθηκε.

Ζήτησα από τον κύριο Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, να επισκεφθούν το χωριό μας για να έχουν και οι ίδιοι εικόνα για την κατάσταση. Δεν παραβρέθηκε.

Ζήτησα από τον κύριο Δήμαρχο να τεθεί επικεφαλής μιας ομάδας αιρετών και να επισκεφθούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να εκθέσουμε το πρόβλημα στους αρμόδιους. Δεν συμμετείχε, όπως δεν συμμετείχαν και οι τοπικοί Σύμβουλοι του χωριού μας.

Αντί αυτών ο κύριος Δήμαρχος, επέλεξε για άλλη μία φορά να με επιτεθεί προσωπικά με Δελτίο Τύπου του Δήμου μας την 20/9/2018 δύο μέρες πριν την Λαική Συνέλευση και με ανοιχτή επιστολή προς τους κατοίκους του χωριού την 28/10/2018 μέσα από το site του Δήμου μας.

Στο ίδιο πνεύμα υπήρξαν και δύο αναρτήσεις το επίμαχο χρονικό διάστημα από το blog AntiGold Greece, η μία την 20/10/2018 και η άλλη την 26/10/2018 με περιεχόμενο που προβλημάτισε τους κατοίκους του χωριού μιας και είναι ασαφής ο στόχος.

Φίλες και φίλοι.

Σε κάθε περίπτωση η Στρατονίκη βιώνει ένα μεγάλο πρόβλημα. Ανεξάρτητα από την αδιαφορία ή το όψιμο ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής, ο Δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη είναι Δήμαρχος και της Στρατονίκης.

Το πρόβλημα το γνωρίζει και οφείλει βάσει των κανόνων «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων του οικισμού» και να μην αποτρέπει δράσεις που με μεγάλο κόπο και επιμονή κατάφερα να δρομολογήσω.

Επί πλέον, επειδή για δεύτερη φορά η Δημοτική Αρχή αφήνει να αιωρείται μια ¨απειλή¨ ότι το Ανώτατο Συλλογικό όργανο του Δήμου μας, εννοώντας το Δημοτικό Συμβούλιο, θα συγκληθεί άμεσα για να συζητήσει το πρόβλημα της Στρατονίκης, τους ενημερώνω ότι το ίδιο υποσχέθηκε και ο Δήμαρχος που παραιτήθηκε (γιατί άραγε;) στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε την 20/11/2014.

Σε κάθε περίπτωση επειδή αυτή η συζήτηση επιβάλετε να γίνει άμεσα σας ενημερώνω ότι την περιμένω με μεγάλη χαρά για να πούμε αλήθειες.

Μαρκογιαννάκης Ιωάννης, Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Στρατονίκης

[Φωτό από ergoliptesxalkidikis.blogspot]

ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ: ΑΝΟΗΤΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ

Στο θέμα της πίστης επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος κατά τον πανηγυρικό εσπερινό των αγίων Αναργύρων στην ενορία της Κοκκαλούς του δήμου Βόλβης.

Παίρνοντας αφορμή από την εικόνα των αγίων Αναργύρων, ο κ. Θεόκλητος αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της πίστης η οποία επιτελεί θαύματα. «Όποιος προσπαθεί να ορίσει την πίστη είναι ανόητος», είπε χαρακτηριστικά, «καθώς ο Θεός δεν ορίζεται», για να προσθέσει πως «το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιγράψουμε τα αποτελέσματα της πίστης».

Για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αποκτήσει κάποιος αυτή την πίστη που είχαν και οι άγιοι Ανάργυροι, ο μητροπολίτης Ιερισσού τόνισε πως αυτή είναι «χάρις και δωρεά του Αγίου Πνεύματος», για να επιχειρήσει τελικά να την περιγράψει ως την «παράδοση του ανθρώπου στα χέρια του Θεού».

Ιερισσού Θεόκλητος: Ανόητος όποιος προσπαθεί να ορίσει την πίστη

Ο μητροπολίτης Ιερισσού χοροστάτησε στον πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό στον ναό των αγίων Αναργύρων της Κοκκαλούς συμπαραστατούμενος από αρκετούς ιερείς της μητρόπολης και της γύρω περιοχής. Έψαλλε ο Αγιορείτης π. Παύλος Ιωσηφίδης πλαισιούμενος από μαθητές του.

Ιερισσού Θεόκλητος: Ανόητος όποιος προσπαθεί να ορίσει την πίστη

Ο κ. Θεόκλητος εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στον κατάμεστο ναό μιας τόσο ευλογημένης ενορίας, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους ενορίτες και τον εφημέριο π. Ιουστίνο Κεφαλούρο για τη σημαντική συνδρομή τους στο φιλανθρωπικό έργο της μητρόπολης.

«Η Εκκλησία δεν μασάει τα λόγια της»

Στην ομιλία του, ο μητροπολίτης Ιερισσού δεν παρέλειψε να κάνει και ένα σχόλιο για την επιχειρούμενη από την κυβέρνηση αναθεώρηση του Συντάγματος και συγκεκριμένα των άρθρων που αφορούν στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας και στον Ορθόδοξο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Καθώς και ο ίδιος αυτή την περίοδο συμμετέχει στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, τόνισε πως η Εκκλησία, αλλά και ο ίδιος, δεν μασάει τα λόγια της αλλά περιμένει να δει τις ακριβείς θέσεις της Πολιτείας προτού απαντήσει στην προσεχή συνεδρίαση της ΔΙΣ.

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com, 8/11/2018]

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΚΟΣ ΟΙΩΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ…

Ο καλός, ο κακός και ο… άσχετος!

Ακόμα και να μην πραγματοποιηθούν τετραπλές εκλογές τον Μάιο, οι αυτοδιοικητικές έχουν ήδη κλειδώσει και ο προεκλογικός αγώνας έχει ήδη ξεκινήσει. Αν οι εθνικές εκλογές πάνε για τέλη 2019, τότε η προεκλογική περίοδος θα διαρκέσει αισίως ένα χρόνο!

Μέσα σε αυτό το διάστημα δεν υπάρχει ούτε η ελάχιστη πιθανότητα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ξεμπλοκάρει την επένδυση στην ΒΑ Χαλκιδική, και οι προοπτικές μιας δικαστικής απαίτησης από την εταιρεία σχετικά με τη ζημία στην οποία υπόκειται λόγω αναίτιων καθυστερήσεων δεν φοβίζουν κανένα στέλεχος της σημερινής κυβέρνησης αφού σχεδόν σίγουρα αυτό το θέμα θα το αντιμετωπίσει η επόμενη…

Συγχρόνως παρακολουθούμε –μέσω των δηλώσεών τους–, τους τρεις αρμόδιους υπουργούς, Σταθάκη, Φάμελλο και Δημαρά να παίζουν το έργο «Ο καλός, ο κακός και ο… άσχετος», με αυτή τη σειρά.

Ο κος Σταθάκης εμφανίζεται ως ο πλέον συγκαταβατικός, δηλώνει με κάθε ευκαιρία πως «θέλει» την επένδυση, αλλά βρε παιδί μου κολλάμε σε τυπικότητες όπως η καθετοποίηση της παραγωγής κι άλλα τέτοια μικροπράγματα… Αλλά η συζήτηση με την εταιρεία καλά κρατεί…

Ο κος Φάμελλος βγαίνει λίγο από πιο… αριστερά, πιο επιθετικός, πιο ένθερμος προστάτης του περιβάλλοντος… Χρησιμοποιεί ως επιχείρημα και αυτός την καθετοποίηση, αλλά δεν ξεχνά και την απόφαση Σκουρλέτη και την φέρνει στο προσκήνιο με κάθε ευκαιρία.

Όσον αφορά τον κος Δημαρά, αυτός είναι από αλλού… Στην παρουσίαση της Έκθεσης Κατάστασης Περιβάλλοντος από το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ), σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, δήλωσε: «Παραμένω αντίθετος στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων. Δεν μας ταιριάζει αυτή η πολιτική. Όχι μόνο για οικολογικούς λόγους, αλλά και για μακροοικονομικούς. Καλώ την κυβέρνηση, τον συνάδελφό μου, αν. υπουργό, να αλλάξουμε πολιτική. Καμία άλλη τέτοια σύμβαση»! Και όλα αυτά τη στιγμή που ο Σταθάκης προσπαθεί απεγνωσμένα να προωθήσει την εξόρυξη υδρογονανθράκων… Τέλειος συντονισμός, συνεννόηση και «κοινή γλώσσα» από την ηγεσία του ίδιου υπουργείου!!! (Εκτός και αν πρόκειται για μια ακόμη καλοστημένη παράσταση…)

Συμπέρασμα, μην περιμένετε και σπουδαίες εξελίξεις πάνω στο θέμα της επένδυσης… Εκτός και αν γκρεμίσει κανένας φούρνος…