ΙΝΔΙΑ: ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ ΣΗΜΕΙΩΣΑΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ

Η χώρα ανέστειλε τις εισαγωγές ακατέργαστων διαμαντιών για δύο μήνες 

Πτώση 27,5% σε σχέση με πέρυσι κατέγραψαν οι εξαγωγές κομμένων και στιλβωμένων διαμαντιών στην Ινδία κατά το διάστημα 2023 – ’24, υποχωρώντας στα 15,97 δισ. δολάρια, λόγω της υποτονικής ζήτησης από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όπως αναφέρει το Reuters, η πτώση στις εξαγωγές ανάγκασε την Ινδία να μειώσει τις εισαγωγές ακατέργαστων διαμαντιών κατά 18% από πέρυσι, σε 14,27 δισ. δολάρια, κατά το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου.

Σε απάντηση για τη χαμηλότερη ζήτηση για εξαγωγές, ο κλάδος ανέστειλε τις εισαγωγές ακατέργαστων διαμαντιών για δύο μήνες, ξεκινώντας από τις 15 Οκτωβρίου 2023.

Όπως ανέφερε στο Reuters ο Vipul Shah, πρόεδρος του Συμβουλίου Προώθησης Εξαγωγών Πολύτιμων Λίθων και Κοσμημάτων (Gem and Jewellery Export Promotion Council – GJEPC), η αναστολή των εισαγωγών ακατέργαστων διαμαντιών συνέβαλε στην αντιμετώπιση της ανισορροπίας ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά, φέρνοντας θετικό αντίκτυπο σε ό,τι αφορά τις τιμές των στιλβωμένων διαμαντιών κατά το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο.

«Το GJEPC συζητά με τα ορυχεία διαμαντιών παγκοσμίως για την αύξηση των επενδύσεων σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της γενικής προώθησης των διαμαντιών και των διαμαντένιων κοσμημάτων στις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας», δήλωσε ο Shah.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2023 – ‘24 οι εξαγωγές κοσμημάτων από απλό χρυσό στην Ινδία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 62%, στα 6,79 δισ. δολάρια, καθώς οι αποστολές προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπερδιπλασιάστηκαν λόγω της συνολικής συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης, που υπεγράφη από την Ινδία και τα ΗΑΕ.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.newmoney.gr/, 25/4/2024]