ΑΥΤΑΡΚΗΣ ΣΕ ΧΑΛΚΟ ΧΑΡΗ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ

Πυλώνα για την ισχυροποίηση των ρυθμών ανάπτυξης της Eldorado Gold αποτελούν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα η δραστηριότητα σε Ολυμπιάδα και Σκουριές, όπως και οι λιμενικές και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στο Στρατώνι. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του καναδικού εξορυκτικού ομίλου Τζορτζ Μπερνς στο δεύτερο Οικονομικό Φόρουμ στο Τορόντο, που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, από τα 12 εκατ. ουγγιές χρυσού σε αποδεδειγμένα και πιθανά αποθέματα, το 41% αυτών βρίσκεται στην Ελλάδα.

«Εχουμε ένα συνεχιζόμενο πρόγραμμα εξερεύνησης που συνεχίζει να αναπληρώνει και να αυξάνει τους πόρους και τα αποθέματά μας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το υποπροϊόν χαλκού στις Σκουριές είναι τόσο σημαντικό που πρόκειται να καταστήσει την Eldorado Gold έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χαλκού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε περήφανοι για τον ρόλο που θα έχουν οι Σκουριές στη συμβολή σε ό,τι αφορά την αυτάρκεια της Ευρώπης σε χαλκό έναντι άλλων, τρίτων πηγών», σημειώνοντας ότι το έργο είναι έτοιμο κατά τα 2/3 με την εμπορική παραγωγή του να αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2025.

Στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, όπου υπάρχουν εναποθέσεις τελμάτων από την προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, η Eldorado Gold αφαιρεί περίπου 3 εκατ. τόνους υπολειμμάτων, αποκαθιστώντας την έκταση. Το μεταλλείο Ολυμπιάδας παράγει σήμερα περίπου 56.300 ουγγιές χρυσού, με τη συνολική παραγόμενη ποσότητα όταν τα μεταλλεία Σκουριών και Ολυμπιάδας τεθούν σε πλήρη λειτουργία να τοποθετείται σε 215.000 ουγγιές ή 6,7 τόνους χρυσού, ποσότητα που κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη, πανευρωπαϊκά, παραγωγό χώρα του «βασιλιά των πολύτιμων μετάλλων».

Στην πρώτη και δεύτερη θέση βρίσκονται η Φινλανδία και η Σουηδία με παραγωγή 247.500 και 260.400 ουγγιές χρυσού αντίστοιχα. Σήμερα η Eldorado Gold μέσω του μεταλλείου της Ολυμπιάδας παράγει περίπου 56.300 ουγγιές χρυσού.

Έως σήμερα στα μεταλλεία Κασσάνδρας έχουν επενδυθεί 1,3 δισ. δολ., πρόκειται να τοποθετηθούν ακόμη 1,9 δισ. δολ., ενώ η αξία των εξαγωγών, που είναι της τάξεως του 1 δισ. δολ., αναμένεται να ενδεκαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια. Στη φάση της κατασκευής αναμένεται να απασχοληθούν 900 άτομα, ενώ όταν τεθεί σς λειτουργία το έργο των Σκουριών θα δημιουργηθούν 1.400 θέσεις εργασίας.

Για το έργο των Σκουριών, η Eldorado Gold έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 680 εκατ. ευρώ, που αποτελεί κοινοπρακτικό δάνειο από την ΕΤΣ και την Τράπεζα Πειραιώς, περιλαμβάνοντας και δάνειο 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 25/10/2023]