H ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Άλλο η επιχορήγηση (δανεικά και αγύριστα) και άλλο η επιδότηση του δανειακού επιτοκίου

Η είδηση ότι η Ελληνικός Χρυσός ξεκινά ξανά την παραγωγή στο μεταλλείο των Σκουριών ικανοποίησε τους κατοίκους της Χαλκιδικής. Σε μια περίοδο που η μείωση της ανεργίας είναι το ζητούμενο, η δημιουργία νέων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας δημιουργεί θετικά συναισθήματα στους κατοίκους, όπως είναι και λογικό.

Οι οποίοι θα είναι «συμμέτοχοι» στην ανάπτυξη που φέρνει η παραγωγή. Γιατί; Γιατί θα υπάρξουν αυξημένα έσοδα από μεταλλευτικά τέλη για τον οικείο δήμο και ο προϋπολογισμός για έργα υποδομής και κοινωνικής πολιτικής, λογικά, θα αυξηθεί.  Η συγκεκριμένη επένδυση όμως κρύβει μεγάλη προστιθέμενη αξία και για την ελληνική οικονομία. Το μεταλλείο των Σκουριών, εκτός ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο από το 2025 και μετά θα παράγει κατά μέσο όρο 140.000 ουγκιές χρυσού και 67 εκατομμύρια λίβρες χαλκού.

Έτσι λοιπόν η Ελλάδα θα καταστεί η 3η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη! Η συνολική χρηματοδότηση 680 εκατ. ευρώ έχει εξασφαλιστεί με δάνειο από την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς, ενώ και η μητρική Eldorado θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και θα καλύψει σημαντικό μέρος της επένδυσης με δικά της κεφάλαια.  

Σε ό,τι αφορά για τη χρηματοδότηση της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός καλό είναι να έχουμε σαφή εικόνα για το τι ισχύει. Πρόκειται για δάνειο επιδοτούμενο από το RRF, όχι για επιχορήγηση! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Ελληνικός Χρυσός και η μητρική της Eldorado Gold έχουν ήδη επενδύσει στα μεταλλεία Κασσάνδρας περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Για τις Σκουριές συμφώνησαν σε κοινοπρακτικό δάνειο με την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς, οι οποίες θα καλύψουν 680 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα θα τα βάλει η εταιρεία.

Κάποιοι όμως σπεύδουν να πουν ότι το δάνειο που παίρνει η Ελληνικός Χρυσός θα είναι εν μέρει επιδότηση από το RRF, κάτι που ουδόλως ισχύει. Το ισχυρίζονται αυτό μάλλον επειδή ένα μέρος του δανείου, 100 εκατ. ευρώ, σε πρώτη φάση, θα φροντίσουν οι τράπεζες να το εντάξουν στα δάνεια που επιδοτούνται από το RRF με χαμηλότερο επιτόκιο.

Μπερδεύουν έτσι όμως δύο ανόμοια πράγματα. Άλλο η επιχορήγηση (δανεικά και αγύριστα) και άλλο η επιδότηση του δανειακού επιτοκίου. Τι εννοούμε; Δεν παίρνει δωρεάν κεφάλαια η Ελληνικός Χρυσός, αλλά χαμηλότερο επιτόκιο σε ένα μέρος του δανείου, μέσω RRF. Το οποίο και θα αποπληρώσει εντός 7 ετών!

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 19/12/2022]