ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΕ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ!

Ήταν αναμενόμενο, αλλά δεν παύει να αποτελεί ιδιαίτερα χαρμόσυνη είδηση η ολοκλήρωση της σύναψης του μακροχρόνιου κοινοπρακτικού δανείου της Ελληνικός Χρυσός από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και την Τράπεζα Πειραιώς, συνολικού ύψους 680 εκατ. ευρώ. Μέσω αυτού, διασφαλίζεται η χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης της ανάπτυξης του Έργου των Σκουριών και σταματάει επιτέλους και η αβεβαιότητα τόσο των εργαζομένων όσο και των κατοίκων για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της επένδυσης των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Για την ιστορία να σημειώσουμε πως στο ποσό των 680 εκατομμυρίων περιλαμβάνεται και Δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Το υπόλοιπο της χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης των Σκουριών θα καλυφθεί στο σύνολό του από την μέτοχο της Ελληνικός Χρυσός Eldorado Gold. Και το σημαντικό είναι πως το ξεκίνημα δεν παραπέμπεται στις καλένδες, αλλά άμεσα. Η πρώτη χορήγηση προβλέπεται να καταβληθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.

Και αυτά είναι μόνο τα μισά από τα χαρμόσυνα νέα… Παράλληλα με την υπογραφή του κοινοπρακτικού δανείου το Διοικητικό Συμβούλιο της μητρικής Eldorado Gold προχώρησε στη επικύρωση της επενδυτικής απόφασης για την επανέναρξη των κατασκευών στις Σκουριές.

Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Ανοίγει πάραυτα ο δρόμος για την ολοκλήρωση του νέου υπερσύγχρονου μεταλλείου των Σκουριών και την αξιοποίηση ενός παγκοσμίου κλάσης κοιτάσματος χρυσού και χαλκού, το οποίο ως γνωστόν θα προσφέρει πολλά στην εθνική και την τοπική οικονομία. Μην τα ξαναλέμε, είναι ήδη γνωστά… Η ανάπτυξη του έργου των Σκουριών αναμένεται να δημιουργήσει σε βάθος 25ετίας περίπου 1.400 σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στην περιοχή και περί τις 800 πρόσθετες κατά τη διάρκεια του κατασκευαστικού έργου. Συνολικά, η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας θα δημιουργήσει 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ θα συνεισφέρει φορολογικά έσοδα άνω των 2 δισ. δολαρίων για το Ελληνικό Δημόσιο από φόρους και εισφορές και άνω των 4 δισ. δολαρίων σε εκτιμώμενη αξία αγορών προς Έλληνες προμηθευτές. Κατά τη διάρκεια ζωής των Μεταλλείων Κασσάνδρας θα επενδυθούν 80 εκατ. δολάρια σε προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας για την ανάπτυξη προγραμμάτων και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων που θα ωφελήσουν αποκλειστικά την τοπική οικονομία. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα πρότυπο Τεχνικό Κέντρο Εκπαίδευσης για την εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, οι κατασκευαστικές εργασίες υπολογίζεται να ολοκληρωθούν εντός τριετίας, αρχομένης με τον ερχομό της νέας χρονιάς.

Μετά την εξέλιξη με τη σύναψη του δανείου, ο Steve Reid, Πρόεδρος του ΔΣ της Eldorado Gold, προέβη σε δηλώσεις: «Οι Σκουριές εκφράζουν την επόμενη φάση ανάπτυξης της Eldorado, παράγοντας σημαντική αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μας με εύρωστους οικονομικούς δείκτες έργου, ενώ παρέχουν πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινότητες και στην οικονομία της Ελλάδας. Έχοντας την ευκαιρία να επισκεφτούμε πρόσφατα τις Σκουριές, το διοικητικό συμβούλιο και η ηγετική ομάδα της Eldorado, είμαστε ενθουσιασμένοι που θα ξαναρχίσει η κατασκευή στις Σκουριές και θα θέσουμε σε παραγωγή αυτό το παγκοσμίου κλάσης μεταλλείο. Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, θα ήθελα να συγχαρώ την ομάδα γι’ αυτό το σημαντικό ορόσημο».

Από την πλευρά του, ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, δήλωσε τα εξής: «Είμαστε υπερήφανοι που ανακοινώνουμε την υπογραφή αυτής της χρηματοδότησης και την επανέναρξη των κατασκευών στις Σκουριές. Η συμμετοχή των Ελληνικών Τραπεζών στη χρηματοδότηση του Έργου, εξασφαλίζει εναρμόνιση μεταξύ των στρατηγικών μας εταίρων προχωρώντας προς την έναρξη της εμπορικής παραγωγής στις Σκουριές. Πλέον το επίκεντρο της προσοχής μας μετατοπίζεται στην εκτέλεση του έργου, όπου η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει για πρώτη φορά εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2025 και να αυξηθεί περαιτέρω στη συνέχεια καθώς θα βελτιστοποιούμε τις εγκαταστάσεις στις Σκουριές. Μόλις ξεκινήσουν την εμπορική παραγωγή τους, οι Σκουριές θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική παραγωγή χρυσού και το ταμειακό προφίλ της Eldorado και θα διαφοροποιήσουν την επιχείρησή μας μέσω των εσόδων από τον χαλκό. Εκ μέρους των ομάδων της Eldorado και της Ελληνικός Χρυσός, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους και τους τοπικούς εταίρους μας, τον Δήμο Αριστοτέλη, την Ελληνική Κυβέρνηση καθώς και την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς για τη στήριξη του Έργου και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη μεταξύ μας συνεργασία και να αναπτύξουμε ένα παγκόσμιου κλάσης μεταλλείο στην περιοχή, τηρώντας τα παγκοσμίως κορυφαία περιβαλλοντικά πρότυπα και κριτήρια ESG».

Από την ελληνική πλευρά, ο Αντιπρόεδρος Ελλάδας της Eldorado Gold και Πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός Χρήστος Μπαλάσκας τόνισε: «Σήμερα κάναμε δυο πολύ μεγάλα βήματα που μας επιτρέπουν  να προχωρήσουμε αποφασιστικά προς τον τελικό μας στόχο που είναι η πλήρης έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας των Σκουριών. Θέλω να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο της Eldorado Gold για την έγκριση της επενδυτικής απόφασης, καθώς και όλους τους εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός για τη συνεισφορά τους σε αυτήν την προσπάθεια» και πρόσθεσε στη συνέχεια «έχουμε μία σημαντική διαδρομή μπροστά μας και θα συνεχίσουμε με την ίδια δυναμική τόσο για την ανάπτυξη των Σκουριών όσο και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μεταλλείου μας στην Ολυμπιάδα, προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα 3η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη, συμβάλλοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο καθοριστικά, στην αλλαγή του προφίλ της Ελληνικής οικονομίας».