ΤΟ ΕΘΙΜΟ ¨ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ¨ ΣΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ

Την πρωτομηνιά, 1 Μαρτίου αγόρια και κορίτσια των χορευτικών Τμημάτων Αρναίας ντυμένα με τις παραδοσιακές μας φορεσιές, τραγουδούν την “Χελιδόνα” στον ιστορικό Πλάτανο, καλωσορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον ερχομό της Άνοιξης.

Στην Αρναία, καθώς και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας, εδώ και δεκαετίες αναβιώνει… κάθε χρόνο την 1η Μαρτίου το έθιμο «Χελιδονίσματα». Νέοι και νέες κρατώντας ένα ομοίωμα χελιδόνας στολισμένο με κισσό, γυρίζουν στους δρόμους και στα σπίτια του χωριού τραγουδώντας το τραγούδι: «Χιλιδόνα έρχιτι από την Αραβία, φέρνει – φέρνει άνοιξη, φέρνει κι καλουκαίρι……..». Με το τραγούδι, τον πράσινο κισσό και τη χελιδόνα, προαναγγέλλουν τον ερχομό της Άνοιξης.

Αγόρια και Κορίτσια των χορευτικών Τμημάτων Αρναίας ντυμένα με τις παραδοσιακές μας φορεσιές μαζί με τη δασκάλα τους Αλεξία Ζωγράφου, τραγούδησαν  την “Χελιδόνα” στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητο, στον Αντιδήμαρχο Νίκο Αυγερινό έξω από το Δημαρχείο Αρναίας, και στην Περιφερειακή Σύμβουλο Κατερίνα Ζωγράφου στο ¨Χοροστάσι¨ καλωσορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον ερχομό της Άνοιξης.

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, επιμέλεια Στέλιος Ρήγας, 1/3/2022]