ΜΕ 1,40 ΕΥΡΩ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Απογοήτευση έφερε στους παραγωγούς ελιάς Χαλκιδικής η ανακοίνωση τιμοκαταλόγου με τιμές στα 1,40 ευρώ το κιλό για τα μεγάλα μεγέθη και 80 λεπτών για το 200άρι.

O πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων Χαλκιδικής κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος υπάρχει μεγάλη μείωση της παραγωγής λόγω ακαρπίας από τον παγετό και τις εναλλαγές θερμοκρασίας. Αυτές οι τιμές είναι πολύ χαμηλές για αυτές τις ποσότητες. Οι παραγωγοί δεν πουλάνε και περιμένουν να δουν τι θα ανακοινώσουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Μάμα κ. Ελπιδοφόρος Καραθανασόπουλος, δήλωσε από την πλευρά του ότι «αυτές οι τιμές μας ανακοινώθηκαν χτες Δευτέρα (13/9). Εκτιμώ ότι η αγορά θα καθορίσει τις τιμές. Αν είχαμε μια κανονική ποσοτικά παραγωγή θα ήταν σε πολύ καλά επίπεδα. Αλλά εκτός της τιμής έχουμε και σοβαρά προβλήματα στην συγκομιδή. Εργάτες δεν ήρθαν γιατί υπάρχουν προβλήματα με τα μέτρα κατά της πανδημίας. Επίσης ελπίζουμε να βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες και να ολοκληρώσουμε την συγκομιδή. Με αυτές τις θερμοκρασίες αν οι ελιές ωριμάσουν και μαλακώσουν τότε θα είναι ακατάλληλες για την μεταποίηση και θα χαθεί και η λίγη παραγωγή που υπάρχει».

Ο κ. Δημήτρης Ευαγγελινός, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Βιολογικής Ελίας Ολύνθου (Bio-Olivia), τόνισε «οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν την συγκομιδή. Οι υψηλές θερμοκρασίες για την περιοχή (περίπου 30 βαθμοί Κελσίου) μαυρίζουν τις λιγοστές ελιές που υπάρχουν στα δέντρα για αυτό οι παραγωγοί πρέπει να τις συγκομίσουν γρήγορα αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να μην είναι εμπορεύσιμες. Περίπου το 40 έως 50% των παραγωγών της Χαλκιδικής έχουν ξεκινήσει την συγκομιδή. Υπάρχει και φέτος πρόβλημα με τους εργάτες γης. Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού τις καθορίζει η αγορά. Όμως βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να έχουν μείνει στα επίπεδα της δραχμής (2002) ενώ όλα τα καλλιεργητικά έξοδα είναι σε ευρώ. Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη και κυριαρχούν τα μεγάλα μεγέθη. Για τις συμβατικές στα μεγάλα μεγέθη όταν δίνουν οι έμποροι 1,40 ευρώ το κιλό τότε οι βιολογικές θα έχουν συν 40 λεπτά υψηλότερη τιμή δηλαδή 1,80».

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 15/9/2021]