ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Η «ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ» ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ KOUZINA 2018

Για μία ακόμη χρονιά κρίθηκε ως η αγαπημένη του κοινού!

Η εντός και εκτός της Αθωνικής Πολιτείας θρησκευτική γαστρονομική παράδοση αποτέλεσε το προϊόν της προωθητικής δραστηριότητας της 3ης εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας του KOUZINA με τίτλο «η μοναστηριακή κουζίνα». Πράγματι, τόσο οι κύριες όσο και οι παράλληλες εκδηλώσεις της εν λόγω εβδομάδας απέδειξαν έμπρακτα ότι οι προσκυνηματικές περιηγήσεις στην Ανατολική Χαλκιδική συνθέτουν γευστικές αναζητήσεις της θρησκευτικής παράδοσης, αφού ο τόπος είναι άρρηκτα δεμένος με τις έντονες επιρροές που δέχεται από την αθωνική κουζίνα.

Η παράκτια ζώνη υποδέχθηκε την εβδομάδα με προσφορά θαλασσινών και ψαρικών, ενώ στα ορεινά ο executive chef του AthenaPallace Village Ηλίας Γκότσης παρουσίασε μενού τεσσάρων πιάτων, το οποίο προώθησε τα μοναστηριακά προϊόντα του Παλαιοχωρίου, συνταιριάζοντάς τα με ολόφρεσκα θαλασσινά.

Στο Ιερό Προσκύνημα της Μεγάλης Παναγίας ο Εθελοντικός Όμιλος Γυναικών «Αναγέννηση» σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς οργάνωσε αυθεντικό θρησκευτικό κουρμπάνι, όπου η νηστίσιμη φασολάδα και οι τοπικές γυριστές χορτόπιτες και τραχανόπιτες πρωταγωνίστησαν στο υπαίθριο τραπέζι που παρέπεμπε σε αγιορείτικη τράπεζα.

Το Athos Bar Restaurant στην Ουρανούπολη φόρεσε τα «καλά του» και η Μιράντα Γκιούρα πρόσφερε αγιορείτικη πάστα με θαλασσινά και λαχταριστό «ψάρι λεμονάτο», που αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό γιορτινό πιάτο των αγιορειτών.

Στο εκκλησάκι του Αι-Νικόλα του Βουνού στη Στρατονίκη, ο σεβασμός στη φύση και στη θρησκευτική παράδοση κυριάρχησαν, όταν το κλασσικό κέρασμα του κουρμπανιού ευλογήθηκε από τον τοπικό ιερέα.

Κατά τη διάρκεια του μοναστηριακού δείπνου, που παρατέθηκε στο Restaurant Elia του Alexandros Palace Suites & Hotel ο chefΣτέφανος Ιωαννίδης παρουσίασε προτάσεις που «ανακάτεψαν» στην κυριολεξία την αθωνική παράδοση με τη μεσογειακή γαστρονομική κληρονομιά.   

Ο αγιορείτης μοναχός Νικήτας και η επικεφαλής chef του KOUZINA Ντίνα Νικολάου συναντήθηκαν γαστρονομικά στο Restaurant Χρυσό Αγκίστρι της Ουρανούπολης και η γεύση των πιάτων που δημιούργησαν αποτύπωσε τους εκρηκτικούς συνδυασμούς που προκαλεί το «πάντρεμα» των θαλασσινών με το εποχικό ζαρζαβάτι. Ένα δείπνο με αγιορείτικη ταυτότητα – γνήσιο, αυθεντικό και δελεαστικά απλοϊκό – έδωσε τη δυνατότητα σε κοινό και εκπροσώπους Τύπου να κατανοήσουν την «αγιορείτικη μαγειρική λογική»: εξαιρετική πρώτη ύλη, κρεμμυδόζουμο, δυνατή «ξυλένια» φωτιά.

Η ενότητα έκλεισε οργανωτικά στο Νεοχώρι, όπου ο τοπικός Σύλλογος Γυναικών παρουσίασε στο κοινό «τη γιορτή των λουβιδιών», μια πραγματικά «χρωματιστή» διοργάνωση όπου κυριάρχησε η παράδοση, τα γνήσια νεοχωρινά εδέσματα, τα τοπικά τραγουδίσματα και οι μακεδονίτικοι χοροί. Πρωταγωνιστής της βραδιάς τα «λουβίδια», ένα είδος κίτρινου φασολιού, το οποίο ευδοκιμεί στο Νεοχώρι και το καλοκαίρι συλλέγεται και «μπουρλιάζεται» (δηλ. περνιέται σε κλωστή). Στη συνέχεια στεγνώνει στον ήλιο και μαγειρεύεται τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες.   

Η μοναστηριακή εβδομάδα εκτός από τη μοναστηριακή κουζίνα ανέδειξε προσκυνηματικούς τόπους εκτός της Ιερής Κοινότητας, προτείνοντας στο κοινό επισκέψιμα προσκυνήματα σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Τα εν λόγω προσκυνήματα αποτελούν μέρος της περίφημης προσκυνηματικής διαδρομής με τίτλο «από τη Θεσσαλονίκη στον Άθωνα».

Έλληνες και Γερμανοί εκπρόσωποι Τύπου κατέγραψαν τις δραστηριότητες της πιο «διάσημης» εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας του KOUZINA, η απήχηση της οποίας ήταν πραγματικά εξαιρετική. Η γερμανική δημοσιογραφική αποστολή πραγματοποιήθηκε από το γραφείο του Ε.Ο.Τ. Γερμανίας, το οποίο όπως πάντα είχε την ευθύνη της επιλογής και σύνθεσης της ομάδας.  

Η επόμενη εβδομαδιαία θεματική ενότητα του φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στην «κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων». Δείτε το πρόγραμμά της εδώ.

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com/, 3/6/2018]