ΝΗΣΟΣ ΓΥΑΛΙ: ΤΟ ΠΙΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Νησιά, πέρα από τα γνωστά σε όλους μας, με ελάχιστους ή καθόλου κατοίκους, ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, μοναδικές παραλίες αλλά και ιδιαίτερα τοπία.

Ένα νησί, έξι μόνο μίλια από την Τουρκία, ανάμεσα στην Κω και στη Νίσυρο συγκεντρώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Ο λόγος για το νησί Γυαλί, έναν πραγματικά ιδιαίτερο τόπο.

Οι κάτοικοί του ελάχιστοι. Μόλις καμιά 20αριά. Αυτοί που έρχονται για δουλειά, όμως, στο νησί είναι πολλοί περισσότεροι. Και τι στο καλό μπορεί να έχει αυτό το νησί που έρχονται και από αλλού για δουλειά; Ψάρια;  Ψάρια υπάρχουν ναι, αλλά οι επισκέπτες εργαζόμενοι έρχονται για άλλο λόγο, τα ανοιχτά ορυχεία του νησιού που βγάζουν ελαφρόπετρα και περλίτη!

Τα ορυχεία είναι και αυτά που καθιστούν το τοπίο του Γυαλιού μοναδικό: Τα όμορφα δάση με τις κουμαριές και τα πεύκα εναλλάσσονται με τα ανοιχτά ορυχεία και αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο το νησί έχει ανακηρυχθεί Τοπίο Φυσικού Κάλλους.

Πέρα από όλα αυτά, πάντως, το νησί Γυαλί διαθέτει και μια πλούσια ιστορία. Έχει βρεθεί εκεί αρχείο νεκροταφείο, έχουν βρεθεί τα ερείπια οικισμού της Τελικής Νεολιθικής Περιόδου (4000 π.Χ.) και δυο χωνευτήρια με σκωρίες τήξης χαλκού τα οποία χρονολογούνται από το 6000 π.Χ. που αποδεικνύουν την πρώιμη άσκηση μεταλλουργίας.

Σίγουρα παράξενος τόπος, ο οποίος όμως κρύβει μια αξιοθαύμαστη ιστορία και εκπληκτικής ομορφιάς επισκέψιμους κολπίσκους με γαλαζοπράσινα νερά. Το μπάνιο εκεί είναι μια πραγματικά φανταστική εμπειρία, ενώ εκδρομικά σκάφη πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές και στις νοτιοδυτικές ακτές, με τις θαλάσσιες σπηλιές και τις απρόσιτες παραλίες.

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG politesaristoteli.blogspot.com: Είμαστε πολύ τυχεροί μέχρι σήμερα που η σκόνη από περλίτη δεν κουβαλήθηκε μαζί με την σκόνη της Σαχάρας στην Χαλκιδική για να έρθει να μας κάνει χάλια. Μακάρι όταν θα λειτουργήσει το ανοικτό όρυγμα των Σκουριών για εξόρυξη να μπορέσουμε να ανταποδώσουμε αυτή την… αγαθή τύχη, προς τους λίγους μεν αλλα ίσως ευπαθείς από σκόνη κατοίκους και άλλους νησιωτικούς γείτονες του Γυαλιού.

Άραγε πως φαίνεται το νησί από το διάστημα; Τα ορύγματα του βγάζουν μάτι; Ή το open pit των Σκουριών δεν θα συγκρίνεται με κανένα;

Απορίες που μόνο η επιστημονική ομάδα της antigold συλλογικότητας μπορεί να απαντήσει…

[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.com/, από iefimerida.gr, 3/6/2018]