ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ELDORADO (;)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ Π.

Παραδόξως, η άκρως φιλοκυβερνητική «Εφημερίδα των Συντακτών», πιθανόν σε μια κρίση αντικειμενικότητας, δημοσιεύει μια ασυνήθιστα αντικειμενική για το ύφος της ανάλυση για τις χθεσινές δηλώσεις Σκουρλέτη σχετικά με την επένδυση στην ΒΑ Χαλκιδική. Το άρθρο έχει τίτλο «Αναζητείται συμβιβασμός με την Eldorado», το υπογράφει ο Βασίλης Γεώργας και καταλήγει στο εξής συμπέρασμα:

«Αν δεν πρόκειται για κίνηση τακτικής εκ μέρους του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος μόλις προ της μηνός βρέθηκε σε προσωπική σύγκρουση με τον επικεφαλής της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ (ο μεν κατήγγειλε χρηματιστηριακά παιχνίδια, ο δε τον απείλησε με μήνυση), η αλλαγή στάσης στο θέμα της επένδυσης χρυσού δείχνει πως πλέον αποτελεί κυβερνητική απόφαση με στόχο την απεμπλοκή της επένδυσης αλλά με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος». Διαβάστε το ολόκληρο:

«Την πόρτα του πολιτικού συμβιβασμού με την Eldorado Gold για την επένδυση χρυσού στις Σκουριές άνοιξε για πρώτη φορά η κυβέρνηση, επιχειρώντας διά στόματος του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη να ρίξει πλέον τους τόνους στη μακροχρόνια διαμάχη με τους Καναδούς. Λίγες μόλις ημέρες μετά την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών αδειών για την επένδυση της εταιρείας στην Ολυμπιάδα του Δήμου Αριστοτέλη, που πυροδότησε αντιδράσεις από όσους αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού, ο Πάνος Σκουρλέτης απηύθυνε πρόσκληση συνεννόησης προς όλες τις πλευρές, κάνοντας λόγο για την ανάγκη συμβιβασμού μεταξύ της εταιρείας, της τοπικής κοινωνίας και του υπουργείου, προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση.

“Η στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι σταθερή, από την πρώτη ημέρα, και στοχεύει στη διασφάλιση της νομιμότητας, του δημόσιου συμφέροντος και της προστασίας του περιβάλλοντος. Υπάρχουν, βεβαίως, και πολιτικά ζητήματα σε σχέση με την ιστορία, το παρόν και το μέλλον της επένδυσης στις Σκουριές. Για να προχωρήσει μια τόσο μεγάλη επένδυση πρέπει, πέραν των άλλων, να διασφαλίζει και την κοινωνική ειρήνη. Πώς μπορεί να προχωρήσει η επένδυση στις Σκουριές όταν είναι συνυφασμένη με τον κοινωνικό διχασμό; Θα έβλεπα, λοιπόν, έναν συμβιβασμό που προϋποθέτει η μία πλευρά να μπορεί να αναγνωρίζει στην άλλη ότι κάνει ένα βήμα πίσω. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το υπουργείο μπορεί να συμβάλει, αλλά δεν θα βάλει νερό στο κρασί του σε ό,τι αφορά τις τρεις βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται σε κάθε μεγάλη επένδυση”, δήλωσε χαρακτηριστικά χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη να ξεκινήσει διάλογος με την τοπική κοινωνία ώστε να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή συμβιβαστική λύση. “Αν δεν υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, θα έχουμε συνεχόμενες εμπλοκές”, σημείωσε. Αν δεν πρόκειται για κίνηση τακτικής εκ μέρους του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος μόλις προ ενός μηνός βρέθηκε σε προσωπική σύγκρουση με τον επικεφαλής της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ (ο μεν κατήγγειλε χρηματιστηριακά παιχνίδια, ο δε τον απείλησε με μήνυση), η αλλαγή στάσης στο θέμα της επένδυσης χρυσού δείχνει πως πλέον αποτελεί κυβερνητική απόφαση με στόχο την απεμπλοκή της επένδυσης αλλά με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος».