ΖΗΤΟΥΝ ΤΡΙΜΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ

IMG_1696

Σε τριμερή συνάντηση με την παρουσία και της υπεύθυνης εταιρείας που έχει αναλάβει τo έργο καλούν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία την κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί οριστική και ουσιαστική λύση στο θέματος λειτουργίας τους και να μην απειλούνται οι ίδιοι με ανεργία Με κόκκινες γραμμές τη νομιμότητα, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και του δημόσιου συμφέροντος επιθυμούν οι εργαζόμενοι να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων.
“Κανένας από εμάς δεν θέλει να δηλητηριάσει τα παιδιά του, τα εγγόνια του. Είναι απαράδεκτο να μας παρουσιάζουν ως δολοφόνους την ώρα που το μόνο που θέλουμε είναι να εξασφαλίσουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας στην εργασία” , λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας Γιώργος Γλυνιαδάκης. Τρίτη γενιά μεταλλωρύχοι αρκετοί από τους εργαζόμενους, δηλώνουν ότι τα μεταλλεία δεν αποτελούν τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και ότι από το 1923 που τα πρωτολειτούργησαν οι Γάλλοι δεν έχει φανεί σε βάθος χρόνου να έχει επηρεαστεί αρνητικά το περιβαλλον. Αλγεινή εντύπωση δημιούργησε στους μεταλλωρύχους η στάση του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβαλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη, και προειδοποιούν με κατάληψη στο υπουργείο αλλά και στα ορυχεία την επόμενη εβδομάδα και μεγαλειώδη πορεία των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη.
Το ότι ο κ. Τσιρώνης μπέρδεψε τον ήχο από την κρούση των κρανών μας στον δρόμο με αυτόν της κατσαρόλας φανερώνει την ακαταλληλότητά του να χειριστεί μια κατάσταση που ο ίδιος δημιούργησε με μονομερείς ενέργειες. Αν πάλι του θυμίσαμε το χιλιανό αστικό κίνημα της “κατσαρόλας” στις αρχές της δεκαετίας του ’70, του υπενθυμίζουμε ότι είμαστε αυθεντικά στοιχεία της εργατικής τάξης και όχι αστοί, όπως εκείνος και οι σύμβουλοι του. Το είδε όλη η Ελλάδα με τα μάτια της , επισημαίνουν οι μεταλλωρύχοι και συνεχίζουν: Το κορυφαίο από τα παραμύθια του κυρίου Τσιρώνη είναι η σιγουριά του ότι η Eldorado θα μας πετάξει στον δρόμο σαν στυμμένες λεμονόκουπες, ενώ αν ακούσουμε τις “οδηγίες” του δεν θα χάσουμε τις δουλειές μας. Ίσως ο κύριος Τσιρώνης αναπολεί περασμένες εποχές, όταν οι εργαζόμενοι είχαν την ανάγκη “καθοδηγητών” και δεν αντιλήφθηκε πόσο η κοινωνία και το εργατικό κίνημα έχει εξελιχθεί από τότε. Ας μάθει κάποια στιγμή ότι εμείς είμαστε εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός και όχι της Eldorado. Το θέμα είναι από πού ξέρει ο υπουργός ότι θα μας διώξει η Eldorado; Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της; Μήπως επιθυμεί να γίνει προσεχώς; Θυμάται ο υπουργός ποιος ανακάλεσε αναίτια την έγκριση δόμησης Εκείνος ή η Ελληνικός Χρυσός; Ποιος ανακάλεσε τα πρωτόκολλα υλοτόμησης ενώ είχε διαπιστώσει τη νομιμότητά τους; Εκείνος ή η Ελληνικός Χρυσός;
Μια ξεκάθαρη θέση ζητούν από το υπουργείο οι εργαζόμενοι, καθώς το καλοκαίρι έρχεται και αν δεν έχει υπάρξει λύση τότε θα αναγκαστούν κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους να προβούν και σε κλείσιμο των δρόμων. Την ίδια ώρα καταγγέλλουν ότι ενώ περίμεναν να δουν στο πλευρό τους κυβερνητικούς βουλευτές είδαν με τους… κουκουλοφόρους τη βουλευτή της Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέση.
“Εμείς θέλουμε έναν έντιμο συμβιβασμό, δεν εκβιάζουμε ούτε εκβιαζόμαστε. Δεν είμαστε μεσίτες κανενός. Δεν πρέπει να χαθεί καμία θέση εργασίας. Μας είπαν ότι δεν θα κάνουν μονομερείς ενέργειες και το επόμενο βήμα τους ήταν να ανακαλέσουν τις άδειες δόμησης και υλοτόμησης. Αυτή η κυβέρνηση είναι αναξιόπιστη στο δικό μας θέμα” , τονισαν. Μετά την προσφυγή των εργαζόμενων στο ΣτΕ για την παράνομη, όπως οι ίδιοι λένε, ανάκληση της άδειας υλοτόμησης από το αρμόδιο υπουργείο, η υπόθεση εκδικάζεται στις 6 Μαίου.
(Πηγή: Εφ. ΕΘΝΟΣ)