ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ….

dsc08288

Τελικά βγήκε η περίφημη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αριστοτέλη και όλοι (οι παρόντες) έμειναν ευχαριστημένοι… Ο Πάχτας δεν ήρθε, μιλώντας –σωστά τελικά– για προειλημμένη απόφαση, η εταιρεία έστειλε επιστολή στο ίδιο πνεύμα, και το πανηγυράκι τελέστηκε χωρίς αντίλογο.

Η εισαγωγή εξαντλήθηκε σε ένα αυτό-υμνολόγιο για τα προσόντα του δημάρχου, για να πληροφορηθούμε μετά πως «Η μεταλλευτική δραστηριότητα συγκρούεται με την βαριά βιομηχανία της περιοχής που είναι ο τουρισμός. Διότι οι Σκουριές είναι στο κέντρο της Χαλκιδικής και θα επηρεαστεί ολόκληρη η Χαλκιδική !!!».

Το σκηνικό απερίγραπτο: Παρουσία ΜΟΝΟΝ antigold… ήταν εκεί οι Κατσιφαράκης, Ζιάγκας, Σαράντης Δημητριάδης και άλλοι γραφικοί χωρίς να ξέρει κανείς πως προσκλήθηκαν… Η δε κα Ιγγλέζη λίγο ακόμη και θα καθόταν στα γόνατα του Αγγελόγλου… Τόσο κοντά ήρθε η μελλοντική «κυβέρνηση της αριστεράς» με την εκκλησία!!!

Ο Λάζαρος Τόσκας δεν ικανοποιείται όμως με το ψήφισμα, και θέλει κλιμάκωση του «αγώνα»!

Κατά τα άλλα ο δήμαρχος σε στιλ προεκλογικής εκστρατείας μίλησε για ένωση, διαύγεια, αλήθεια, ενότητα … Το γνωστό ποίημα Μίχου… Στην αίθουσα υπήρχαν πολλές άδειες καρέκλες και εμφανής η έλλειψη αντιλόγου. Ακόμα πιο εμφανής η απουσία των εργαζομένων…

Ιδού και το… ήξεις-αφίξεις πόνημα, που μάλλον δεν ικανοποίησε τους σκληροπυρηνικούς antigold, αλλά ικανοποίησε το κοινό αίσθημα του μέσου δημότη…:

Είμαστε αντίθετοι με την επέκταση της παραδοσιακής, υφιστάμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας. Η επέκταση της μεταλλείας στις Σκουριές και σε άλλες περιοχές μετατρέπει το σύνολο της περιοχής μας σε μία απέραντη μεταλλευτική ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης, η οποία θα επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες στα νερά, στα δάση, στον αέρα, στον άνθρωπο και την οικονομία της περιοχής.

Σεβόμαστε τους εργαζόμενους και θεωρούμε αναφαίρετο και δημοκρατικό δικαίωμα όλων των πολιτών το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής επαγγέλματος και της αξιοπρεπούς εργασίας.

Επιδιώκοντας μία διαφορετική, αειφόρο ανάπτυξη για τον τόπο μας θα προσπαθήσουμε να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας και να δημιουργηθούν νέες.

Θα διεκδικήσουμε την αποκατάσταση του περιβάλλοντος όπου αυτό έχει επιβαρυνθεί, τόσο από την εταιρεία όσο και από την πολιτεία με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Ζητούμε από την πολιτεία αποχαρακτηρισμό περιοχών από μεταλλευτικές με προτεραιότητα σε εκτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν είτε τουριστικά είτε στον πρωτογενή τομέα.

Πιέζουμε για την πλέον αυστηρή εφαρμογή περιβαλλοντικών όρων, μελετών και κανόνων.

Διακόπτουμε τις οικονομικές συναλλαγές με τη μεταλλευτική εταιρία, με την μορφή δωρεών,  σε χρήμα, είδη και έργα, καταργώντας την υπ’ αριθμ. 332/2011 και την υπ’ αριθμ. 145/2013, αποφάσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Διεκδικούμε και επιβάλλουμε δικαιώματα, τέλη, μισθώματα και φόρους.

Επειδή η αδειοδότηση ή η ακύρωση αδειών των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων υπερβαίνει και είναι εκτός των θεσμικών αρμοδιοτήτων του Δήμου, ως Νέα Δημοτική Αρχή, ανοίγουμε το διάλογο προς όλες τις κατευθύνσεις για επίτευξη της καλύτερης δυνατής λύσης για την ανάπτυξη της περιοχής.

Θέλουμε να ενώσουμε όλους τους δημότες, ανεξάρτητα από την τυχόν διαφορετική μας θέση σε σχέση με το θέμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Ονειρευόμαστε όλοι μαζί από κοινού το αύριο στην περιοχή μας.

Πληροφορούμαστε πως ο Ομότιμος σε μια στιγμή παραδέχτηκε πως «στην εξόρυξη δεν υπάρχει κυάνιο»… Είδατε; Από μικρό κι από τρελό….