Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόκλητος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς μας Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεο Ζέρβα, επεσκέφθη την Ενορία Εισοδίων της Θεοτόκου Στανού, στην οποία ευόρκως διακονεί ο Αιδ. Οικ. π. Κωνσταντίνος Αγούλας και συνάντησε τον δραστήριο και εντιμότατο Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους κ. Γεώργιο Σκιαδαρέση συνοδευόμενο από τους εκλεκτούς συνεργάτες του: κα Κωνσταντίνα Δρόσου, Πολιτικό Μηχανικό και κ.κ. Θεόδωρο Ντόγκα, Αρχαιολόγο και Αθανάσιο Χουχούτα, Συντηρητή. 

Με τον κ. Σκιαδαρέση ο Μητροπολίτης μας συνδέεται πνευματικώς και φιλικώς από ετών, καθότι ο εντιμότατος κ. Προϊστάμενος τυγχάνει υιός του εν συντάξει Προϊσταμένου του εμβληματικού Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Πατρών Αιδ. Πρωτ. π. Νικολάου Σκιαδαρέση και ανεψιός του Καθηγητού του Α.Π.Θ. Αιδ. Πρωτ. π. Ιωάννου Σκιαδαρέση. Η αλληλοεκτίμηση και η από μέρους και των δύο πλευρών αναγνώριση του πολυσχιδούς έργου τους, χαρακτηρίζει, στολίζει και τιμά τη σημερινή τους πολύτιμη συνεργασία!

Αντικείμενο της σημερινής συναντήσεως ήταν η εκ μέρους και των δυο ανδρών και των συνεργατών τους επιθεώρηση από Αρχιτεκτονικής και Αρχαιολογικής πλευράς του ιστορικού Ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Στανού, καθώς και οι προτάσεις και οι σκέψεις και από τις δυο πλευρές για την αναπαλαίωση και ανακαίνιση του, ώστε το Εκκλησιαστικό αυτό κειμήλιο να αποδοθεί στον Τόπο, επενδεδυμένο με το μεγαλείο του χθες.

Μετά την συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων Αρναίας, αρχιτεκτονικό κόσμημα και φιλοτέχνημα του αειμνήστου Ορλάνδου, όπου και με την παρουσία των Παν. Αρχιμ. π. Αμφιλοχίου Χάϊτα, του και Εφημερίου του Ναού και π. Παϊσίου Σουλτανικά, Προϊσταμένου του Ι.Ν. Αγίου Στεφάνου Αρναίας, έλαβε χώρα συζήτηση και αντηλλάγησαν απόψεις για τη βελτίωση και την περαιτέρω καλλιέπεια του αριστουργήματος αυτού της αρχοντικής Αρναίας.

Προ της αναχωρήσεώς τους από την Αρναία οι υψηλοί επισκέπτες, με προεστώτα τον Σεβασμιώτατο και τους συνεργάτες του, ετέλεσαν την Ακολουθία του Αγιασμού στο νέο όχημα – απόκτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

[ΠΗΓΗ: https://web.im-ierissou.gr/, 19/3/2024]