ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΤΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΥΔΙΑ «ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΤΥ» ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Μια παράνομη και επικίνδυνη χωματερή στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ecoclick.gr που διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να τεκμηριώσει το ανάλογο ρεπορτάζ με βίντεο και φωτογραφίες. Το Xalkidikipolitiki επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ολυμπιάδας Γ. Πετράκη προκειμένου να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης προτού αναπαράξουμε το επίμαχο άρθρο.

Το κείμενο του ecoclick.gr περιγράφει τα ακόλουθα:

“Τα σκουλήκια από τα μύδια «κάνουν πάρτυ» σε παράνομη χωματερή στην Ολυμπιάδα Εστία μόλυνσης αποτελεί άλλη μια άτυπη χωματερή σε απόσταση πολύ κοντινή από τον δομημένο οικισμό της Ολυμπιάδας του δήμου Αριστοτέλη. Στο κατά τ’ άλλα τουριστικό θέρετρο του δήμου, γη του μεγάλου φιλόσοφου Αριστοτέλη, η αναρχία και η παρανομία ζουν και βασιλεύον μετατρέποντας εκτάσεις απέραντες σε σκουπιδότοπο. Είτε έκλεισαν οι ΧΑΔΑ είτε ότι, είτε αποκαταστάθηκαν οι χώροι είτε όχι, η παράνομη εναπόθεση σκουπιδιών καλά κρατεί. Και μάλιστα με τις ευλογίες των αρχών αφού δεν υφίσταται κανένας έλεγχος, καμία σοβαρή παρέμβαση ώστε ο καθένας να μην κάνει ό,τι θέλει, όπου το θέλει και χωρίς επιπτώσεις.
Στον χώρο αυτό υπάρχουν τόσο επικίνδυνα απόβλητα πλάκες αμιάντου, σκουπίδια, ψόφια  ζώα, ψάρια αλλά και εκατοντάδες κιλά μύδια. Εκτός από την μυρωδιά που εξαπλώνεται και είναι αφόρητη, τα πεταμένα και σάπια μύδια έχουν γεμίσει τον τόπο με σκουλήκια και έχει δημιουργηθεί εστία μόλυνσης εδώ και τέσσερα χρόνια.
Η εικόνα στην εν λόγω έκταση είναι περίτρανη απόδειξη ότι οι φορείς που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων, έχουν αποτύχει παταγωδώς. Τα εκατομμύρια που σπαταλούνται σε ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ (αμφιβάλλουμε αν ο κόσμος γνωρίζει τη διαφορά) και σε ΣΜΑ και η εσωτερική πολιτική κατανάλωση του όλου προβλήματος οδηγούν στις εστίες μόλυνσης που κατακλύζουν τις γειτονιές των χωριών.
Η Ολυμπιάδα, πολύπαθη από πλημμύρες αλλά ταυτόχρονα πλημμυρισμένη από τουρίστες, δικαιούται όπως κάθε τουριστικός οικισμός ένα καλύτερο μέλλον όπου η δημόσια υγεία δεν θα τίθεται σε κίνδυνο.
Γνωστά ήδη τα προβλήματα στους αρμόδιους
Η ύπαρξη της παράνομης χωματερής, απέναντι στην οποία οι αιρετοί του τόπου μοιάζουν να εθελοτυφλούν, έχει καταγγελθεί στο ΑΤ Αρναίας, αλλά και στη διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΠΕΧ. Η εικόνα παραμένει ως έχει.
Δυστυχώς όλα ξεκίνησαν στο διάστημα που έγινε η ανάπλαση στην κεντρική πλατεία της Ολυμπιάδας και κατά τη διάρκεια των εργασιών όλα τα υλικά (μπάζα) που απομακρύνθηκαν τοποθετήθηκαν στο ίδιο σημείο κάνοντας το χώρο κυριολεκτικά κόλαση.
Η δημοσιοποίηση θεμάτων για τις παράνομες χωματερές του Δήμου Αριστοτέλη θα έχει συνέχεια σε επόμενο άρθρο μας με εικόνες και βίντεο από διάφορα σημεία της περιοχής! (δασικές εκτάσεις, αιγιαλό αλλά και στο μοναδικό νησί της ΠΚΜ την Αμμουλιανή).
Το δημοσιευμένο άρθρο και η αυτοψία που αποκαλύπτει το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής θα κοινοποιηθούν στις αρμόδιες αρχές, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, καθώς στα αρμόδια Ευρωπαϊκά Όργανα”.

Τι απαντά ο πρόεδρος της Ολυμπιάδας

Σε αναζήτηση λεπτομερειών και το αν η τοπική κοινότητα γνωρίζει την κατάσταση μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Ολυμπιάδας κ. Γιάννη Πετράκη ο οποίος μας ανέφερε ότι το πρόβλημα της παράνομης εναπόθεσης είναι γνωστό δυστυχώς, όσο κι αν οι τοπικοί φορείς προσπαθούν να το εξαλείψουν. Όπως τόνισε, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου απομακρύνονται από το σημείο δεκάδες φορτηγά απορριμμάτων που πετιούνται παράνομα από ασυνείδητους. Όσον αφορά το θέμα των μυδιών και της μόλυνσης ο κ. Πετράκης απάντησε ότι θα επιληφθεί άμεσα της κατάστασης.

Για την τεκμηρίωση των γραφόμενων ζητήσαμε και μας απεστάλη το σχετικό βίντεο που υπάρχει στο κανάλι του ecoclick.gr στο youtube :

[ΠΗΓΗ: https://www.xalkidikipolitiki.com/, 25/10/2023]