ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΥΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Ευκαιρία διεκδικήσεων αλλά και καλών ειδήσεων, αποτέλεσε η επίσκεψη κλιμακίου, υπό τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή στον Δήμο Αριστοτέλη, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δασών κ Κωνσταντίνου Αραβώση, των βουλευτών της Ν.Δ. Γιώργου Βαγιωνά (Χαλκιδικής), Γιάννη Πασχαλίδη (Καβάλας) και Ευάγγελου Λιάκου (Δυτ. Αττικής). 

Το κλιμάκιο υποδέχτηκε στην έδρα του Δήμου, Ιερισσό, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, και ακολούθησε σύσκεψη και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα υποδομών του Δήμου, με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης και στελεχών του Δήμου.

Ο κύριος Βαλιάνος έκανε μία εκτενή αναφορά στα δεδομένα του Δήμου Αριστοτέλη καθώς και σε όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η σημερινή δημοτική αρχή προκειμένου να διεκδικηθούν από το σύνολο των χρηματοδοτικών προσκλήσεων που έχουν εκδοθεί από όλα τα υπουργεία μέχρι σήμερα έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ μετά την μελετητική ωριμότητα τους για την οποία έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια παρά τις εγγενείς δυσκολίες υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου  και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών θα στηρίξει τις διεκδικήσεις του Δήμου.

Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την ελληνική περιφέρεια, ενώ ειδικά για τη Χαλκιδική -με αφορμή και τις αναφορές του Δημάρχου στην τουριστική ανάπτυξη που συμβαδίζει με τη μεταλλευτική δραστηριότητα, αναφέρθηκε στην ώθηση που δόθηκε σε εμβληματικά έργα, όπως το “ορφανό χιλιόμετρο”, ο άξονας “Θέρμης-Γαλάτιστας” και το Φράγμα Χαβρία. 

Άκουσε δε με προσοχή τα αιτήματα για την αναγκαιότητα αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και των στόχων για σύνδεση της περιοχής με την Εγνατία Οδό και την αναβάθμιση του χρονίζοντος έργου αναβάθμισης του Λιμένος της Ουρανούπολης. Η αύξηση στις τιμές των υλικών που προκαλεί διαλύσεις συμβάσεων, η θέση που πρέπει να έχει ο Δήμος Αριστοτέλη στο φορέα διαχείρισης του φράγματος του Χαβρία, η εξέλιξη των έργων από χρηματοδότηση του Υπουργείου Υποδομών, το ζήτημα της ανάσχεσης των ιχθυοκαλλιέργειών στην περιοχή της Ολυμπιάδας, τα θέματα των δασικών χαρτών αλλά και το καυτό ζήτημα των ακριβών καυσόξυλων για τις ατομικές ανάγκες των δημοτών ήταν επίσης αντικείμενα που απασχόλησαν τη συζήτηση. 

Μετά και την ξενάγηση στην μόνιμη έκθεση έργων “Άγιον Όρος” του Ευθύμιου Βαρλάμη στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιερισσού και την επίσκεψη σε τοπικό οινοποιείο, ακολούθησε επίσκεψη του κλιμακίου στην Αρναία, με πιο συναισθηματική διάσταση, καθώς στο ιστορικό δημαρχείο της κοινότητας, παρουσία του Δημάρχου, πρώην Δημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Τοπικών Συμβούλων, ο κ. Καραμανλής υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών, αφού έγινε μια αναδρομή στις επισκέψεις του αείμνηστου Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Αρναία απ` όπου καταγόταν η γιαγιά του, αλλά και στις δύο “καταθέσεις ψυχής” του Εθνάρχη στο Βιβλίο Επισκεπτών. 

Δεν παρέλειψε δε να δεσμευτεί για υλοποίηση του στόχου ολοκλήρωσης του έργου της συνδετήριας οδού της Αρναίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στα αναμνηστικά που δώρισε ο Δήμαρχος στον Υπουργό και στα μέλη του κλιμακίου, περιλαμβάνονταν σπάνιο κρασί παλαιωμένο σε υποθαλάσσια βαρέλια από οινοποιείο της Ιερισσού, Μουντοβίνα και μέλι από την Αρναία, αφιερώματα στη λαογραφία, στην υφαντική τέχνη και στην παραδοσιακή μουσική της περιοχής, αλλά και ιστορικά κειμήλια (φωτογραφιών και εγγράφων) από τις επισκέψεις του Εθνάρχη στην Αρναία και την ανακήρυξή του σε επίτιμο Δημότη.

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 14/7/2022]