ΕΙΚΟΝΑ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΧΙΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί η κακοκαιρία, το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας αναμένεται να δοκιμαστεί όχι μόνο από το χιονιά αλλά και από την αυξημένη ζήτηση που αναμένεται να εκδηλωθεί σήμερα.

Προκειμένου μάλιστα να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση, ο διαχειριστής του συστήματος ΑΔΜΗΕ επιστρατεύει τη λειτουργία αρκετών λιγνιτικών μονάδων, οι οποίες μαζί με τις μονάδες αερίου αλλά και την παραγωγή των ΑΠΕ δημιουργούν συνθήκες πλήρους επάρκειας.

Την ίδια στιγμή σε επιφυλακή έχουν τεθεί τα συνεργεία του διαχειριστή του συστήματος διανομής ΔΕΔΔΗΕ για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από το χιονιά στο δίκτυο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ, για σήμερα η συνολική ζήτηση αναμένεται να φτάσει τις 171.775MWh με την υψηλότερη αιχμή να φτάνει τα 8540MW το απόγευμα στις 5.

Η αυξημένη ζήτηση προβλέπεται να καλυφθεί σε ποσοστό 55% από την παραγωγή θερμικών μονάδων, δηλαδή από μονάδες λιγνίτη και φυσικού αερίου (94.606MWh) , σε ποσοστό 34% από την παραγωγή ΑΠΕ (58.825 MWh) και σε ποσοστό 7,7% από την παραγωγή των υδροηλεκτρικών (13.290 MWh).

Σε σχέση με τη θερμική παραγωγή ειδικότερα, για σήμερα προβλέπεται να λειτουργήσουν  4 λιγνιτικά εργοστάσια (Άγιος Δημήτριος 2,3,4 και Μελίτη) και 9 εργοστάσια φυσικού αερίου (Αλιβέρι 5, Λαύριο 5, Κομοτηνή, Μεγαλόπολη 5, Ήρων, ΕΝΘΕΣ, Θίσβη, Protergia και Κόρινθος Power).

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης, πάντως, ανεβάζει εκ νέου στα ύψη τις χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος. Έτσι για σήμερα αναμένεται αύξηση κατά 15% της τιμής εκκαθάρισης της αγοράς στα 243 ευρώ/MWh.

Αντίστοιχες υψηλές τιμές αναμένονται για ολόκληρη την Ευρώπη (Γαλλία 247 ευρώ/MWh, Ιταλία 241,88 ευρώ/MWh, Ισπανία 227 ευρώ/MWh, Βουλγαρία 236,66 ευρώ/MWh, Γερμανία 245,94 ευρώ/MWh).

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 24/1/2022]