Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΚΟΜΦΟΥΚΙΟ: ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤ. ΒΑΛΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΟΥ, ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

Σε ένα εγχείρημα που θα δώσει μία άλλη διάσταση στη συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα, εξελίσσεται η πρωτοβουλία του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, για τη δικτύωσή του με τον Δήμο Qufu της Κίνας που αποτελεί τον τόπο γέννησης του Κομφούκιου.

Η επίσημη ολοκλήρωση της δικτύωσης των γενέθλιων τόπων Αριστοτέλη και Κομφούκιου, έγινε πρόσφατα στην Κίνα, όπου μετέβη αντιπροσωπεία του Δήμου Αριστοτέλη με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Στέλιο Βαλιάνο, και με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τον Δήμαρχο Qufu κ. Cui Jiaqing.

Όπως τόνισε ο κ. Βαλιάνος, πρόκειται για το επιστέγασμα μίας συνεργασίας που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2023 στα Αρχαία Στάγειρα της Χαλκιδικής, με τη διοργάνωση του Συμποσίου Aristotle-Comfucius και συνεχίστηκε τον Νοέμβριο του 2023 με την επίσκεψη πολυμελούς κινεζικής αντιπροσωπείας στον Δήμο Αριστοτέλη και την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης και καταγραφής της πρόθεσης Πολιτιστικών και Τουριστικών Ανταλλαγών, ανάμεσα στον Δήμο Αριστοτέλη και στην Επαρχία Shandong και ιδιαίτερα στον Δήμο Qufu.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου Αριστοτέλη ξεναγήθηκε σε όλα τα τοπόσημα της κομφουκιανής φιλοσοφίας, ενώ ήδη εξετάζεται η δυνατότητα να φιλοξενηθούν στη Χαλκιδική, στο πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών, οι εντυπωσιακές Τελετές Μνήμης του Κομφούκιου που οργανώνονται κάθε χρόνο από τον Κομφουκιανό Κέντρο της γενέτειρας του παγκόσμιας ακτινοβολίας φιλοσόφου της Κίνας.

Ο κ. Βαλιάνος, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ3 “Τριτολογίες” ανέπτυξε και το όραμα που έχει για τον δήμο του, έναν τόπο, στον οποίο, όπως είπε, γεννήθηκε ο Αριστοτέλης, έζησε επί 22 χρόνια ο καζαντζακικός ήρωας, Αλέξης Ζορμπάς, έναν τόπο που έχει το μοναδικό νησί στην Κεντρική Μακεδονία, την Αμμουλιανή, αποτελεί την πύλη εισόδου για το παγκόσμιο σύμβολο της Ορθοδοξίας, το Άγιον Όρος, διαθέτει εκατό αμμώδεις παραλίες, τρεις θαλάσσιους κόλπους, ένα από τρία ομορφότερα χωριά της χώρας, την Αρναία και τρεις καταπράσινους όγκους. Όπως τόνισε, σε έναν τέτοιο τόπο, πέφτει βαρύ το φορτίο στις πλάτες ενός εκπροσώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης που, εκτός από τις συνηθισμένες αρμοδιότητες που τρέχει καθημερινά, πρέπει να ασχοληθεί και με την τουριστική του προβολή κι αυτό γίνεται μέσα από ένα οργανωμένο πρόγραμμα, ένα από τα σκέλη του οποίου ήταν και αυτό με τους Κινέζους.

“Στόχος είναι να συνεχίσουμε την εξωστρέφεια και να δημιουργήσουμε μία πολιτιστική ανταλλαγή με την Κίνα, ώστε να αυξηθούν οι τουριστικές ροές στη χώρα”, κατέληξε ο κ. Βαλιάνος.

[ΠΗΓΗ: https://www.ertnews.gr/, της Μπέλλας Θεριού, 24/4/2024]