ΧΑΛΚΟΣ: ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΤΟ 2022 ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αγορές βιομηχανικών μετάλλων γίνονται όλο και πιο ασταθείς με τις ανησυχίες για την παραλλαγή Omicron, τους περιορισμούς της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα, που μειώνουν την παραγωγή και τη σταδιακή χαλάρωση των νομισματικών πολιτικών στις ΗΠΑ.

Ο χαλκός, το «κόκκινο» μέταλλο, κινεί την παγκόσμια οικονομία καθώς χρησιμοποιείται στη Χημεία, στο Περιβάλλον και στην Ηλεκτρονική: Αγωγοί (καλώδια), ηλεκτρονικά εξαρτήματα, όπως πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων, πηνία, ηλεκτρομαγνήτες πάσης φύσεως για ηλεκτροκινητήρες και γεννήτριες. 

Στις Κατασκευές, στα κτήρια για στέγες και σωληνώσεις κεντρικής θέρμανσης και φυσικού αερίου και, λόγω της ιδιότητας του να παρεμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών στην επιφάνειά του, έχει μεγάλη χρήση και στις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις.

Οι ειδήσεις για το χαλκό κυριαρχούνται από τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα, γεγονός που έχει μειώσει την παραγωγή μετάλλων. Και οι υψηλές τιμές ενέργειας διεθνώς έχουν ωθήσει το κόστος παραγωγής, με το αργό πετρέλαιο Brent να φτάνει σε υψηλά τριών ετών και τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να σημειώνουν υψηλά ρεκόρ.

Το διάγραμμα ιστορικού τιμών του χαλκού δείχνει ότι το μέταλλο, το οποίο χρησιμοποιείται όπως αναφέραμε εκτενώς σε βιομηχανίες από τις κατασκευές έως την αυτοκινητοβιομηχανία, την ενέργεια και τα ηλεκτρονικά, αυξήθηκε στα 10.652 δολάρια ανά τόνο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) στις 19 Οκτωβρίου, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο. 

Η τιμή spot του LME υποχώρησε στα 9.849,50 δολάρια στις 27 Οκτωβρίου και στη συνέχεια ανέβηκε στα 9.955 δολάρια ανά τόνο στις 29 Οκτωβρίου. Στις 11 Ιανουαρίου, το μέταλλο διαπραγματευόταν στα 9.660 δολάρια ανά τόνο.

Οι διαχειριστές αύξησαν τις θέσεις τους long στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Μάιο του 2021, σημείωσαν οι αναλυτές της Societe Generale και η αγορά σημείωσε τη μεγαλύτερη ροή από την έναρξη των αρχείων της τράπεζας από το 2006.

Ο χαλκός στο ξεκίνημα του 2022

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού σκαρφάλωσαν στα 4,5 δολάρια ανά λίβρα τον Ιανουάριο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου, αυξημένα από το ασθενέστερο δολάριο και τις προσδοκίες για ισχυρότερη ζήτηση από την Κίνα. 

Η Κίνα πρόκειται να διατηρήσει σχετικά χαλαρές πολιτικές τους επόμενους μήνες για να στηρίξει την επιβράδυνση της οικονομίας. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές των εργοστασίων στη χώρα και ο πληθωρισμός των καταναλωτών αυξήθηκαν πιο αργά από ότι αναμενόταν τον Δεκέμβριο, βοηθούμενοι από τις κυβερνητικές προσπάθειες να μειώσει τις τιμές των πρώτων υλών.

Εν τω μεταξύ, στοιχεία από τον κρατικό ερευνητικό οίκο Antaike έδειξαν ότι η παραγωγή χαλκού της Κίνας αυξήθηκε 6,71% τον Δεκέμβριο από τον προηγούμενο μήνα σε 802.200 τόνους, καθώς οι παραγωγοί αύξησαν την παραγωγή για να επιτύχουν τους ετήσιους στόχους. Ωστόσο, οι χαμηλές θερμοκρασίες και τα lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid έχουν μειώσει την κατασκευαστική δραστηριότητα σε πολλά μέρη της Κίνας.

Η International Copper Study Group έχει προβλέψει ότι η παγκόσμια παραγωγή ορυχείων χαλκού θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 2,1% το 2021 και 3,9% το 2022.

Τι υποδηλώνουν οι πιο πρόσφατες μελλοντικές προβλέψεις για την τιμή του χαλκού από αναλυτές σχετικά με τις προοπτικές της αγοράς; Αναμένεται να παραμείνει ασταθής;

Πρόβλεψη της τιμής του χαλκού – Ποια είναι η επόμενη ημέρα για το κόκκινο μέταλλο

Ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην Dutch Bank Saxo, αναμένει ότι οι τιμές των εμπορευμάτων συμπεριλαμβανομένου του χαλκού θα βρουν στήριξη. Σε σημείωμα που δημοσιεύτηκε στις 29 Οκτωβρίου, είπε:

«Ενώ η προοπτική της παγκόσμιας ανάπτυξης έχει αρχίσει να φαίνεται πιο προκλητική, είναι φυσικό να τίθεται το ερώτημα εάν θα είναι αρκετό για να αντιστραφεί το ισχυρό ράλι των εμπορευμάτων που παρατηρήθηκε φέτος. 

Δεν πιστεύουμε ότι συμβαίνει με την άφθονη ζήτηση προς την πράσινη μετάβαση, που εξακολουθεί να περιμένει να απελευθερωθεί τη στιγμή που η εστίαση σε επενδύσεις που συμμορφώνονται με το ESG συνεχίζει να αποτρέπει τις λεγόμενες βιομηχανίες παλαιάς οικονομίας, ειδικά στην εξόρυξη και την παραγωγή πετρελαίου για την προσέλκυση των κεφαλαίων που απαιτούνται για τη διασφάλιση επαρκούς επιπέδου προσφοράς τα επόμενα χρόνια».

Ο Χάνσεν πρόσθεσε: «Οι τιμές των εμπορευμάτων εξαρτώνται όχι μόνο από τη ζήτηση αλλά ολοένα και περισσότερο από τη διαθεσιμότητα της προσφοράς και, έχοντας υπόψη τους προαναφερθέντες παράγοντες, βλέπουμε να αναπτύσσεται στενότητα σε πολλά μεμονωμένα εμπορεύματα».

Οι αναλυτές της Goldman Sachs παραμένουν ανοδικοί στην αγορά χαλκού. Στην τελευταία ανάλυση της τιμής του χαλκού, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σημείωσε ότι «ως το αγαπημένο βαρόμετρο των επενδυτών πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων για την παγκόσμια ανάπτυξη, ο χαλκός συχνά διαπραγματεύεται με αλλαγές στο ευρύτερο μακροοικονομικό κλίμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο χαλκός παραμένει ένα φυσικό αγαθό, του οποίου η μελλοντική τιμή συνδέεται τελικά με την ικανότητα παράδοσης φυσικών μονάδων στο χρηματιστήριο… εάν αυτά τα αποθέματα εξαντληθούν, η τιμή του πρέπει να εξισορροπήσει την αγορά, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή της οικονομίας».

Οι αναλυτές διατηρούν την πρόβλεψή τους για τον χαλκό της LME με στόχο τιμής στο τέλος του έτους στα 10.500 δολάρια ανά τόνο, προσθέτοντας: «Στο επίκεντρο της ανανεωμένης ανοδικής μας έκκλησης για τον χαλκό – που έρχεται παρά τους πολύ πραγματικούς κινδύνους για τον κινεζικό τομέα ακινήτων και την παγκόσμια ανάπτυξη – είναι η Το γεγονός ότι η φυσική αγορά γίνεται όλο και πιο σφιχτή, με ελάχιστους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για την ισορροπία κατά την άποψή μας».

Μακροπρόθεσμα, η Goldman Sachs προέβλεψε ότι οι τιμές του χαλκού θα μπορούσαν να είναι κατά μέσο όρο 11.875 δολάρια ανά τόνο το 2022, 12.000 δολάρια το 2023, 14.000 δολάρια το 2024 και 15.000 δολάρια το 2025.

Οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί στην παγκόσμια αγορά

  1. Codelco

Παραγωγή: 1,76 εκατομμύρια τόνοι

Η πρώτη κορυφαία εταιρεία παραγωγής χαλκού στη λίστα είναι η Xιλιανή κρατική Codelco. Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο, η εταιρεία κυκλοφόρησε 1,76 εκατομμύρια τόνους το 2020. Αν και υπήρχαν ανησυχίες στις αρχές του έτους ότι οι περικοπές λειτουργίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού θα έριχναν την Codelco από την πρώτη της θέση, η εταιρεία της Χιλής αψήφησε αυτές τις προσδοκίες για να ανταποκριθεί στην καθοδήγηση παραγωγής για όλο το έτος.

Τον Μάιο του 2021, η Codelco ανακοίνωσε την έναρξη ενός έργου 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ με στόχο την παράταση της διάρκειας ζωής του ορυχείου της στο Σαλβαδόρ έως το 2068, μετατρέποντας το υπόγειο ορυχείο σε ανοιχτή λειτουργία. Το έργο αποτελεί μέρος του 10ετούς σχεδίου της εταιρείας, ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την αναβάθμιση των πολλών παλιών ορυχείων της.

  1. Glencore (LSE: GLEN ,OTC Pink:GLCNF)

Παραγωγή: 1,26 εκατομμύρια τόνοι

Η μεγάλη διαφοροποιημένη ανθρακωρυχεία Glencore παρήγαγε 1,26 εκατομμύρια τόνους χαλκού το 2020. Αφού υπέστη 11% στην παραγωγή χαλκού για το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, η εταιρεία μείωσε την ετήσια καθοδήγηση παραγωγής της για ολόκληρο το έτος σε 1,23 εκατομμύρια τόνους.

Η Glencore απέδωσε την πτώση της παραγωγής της στο ότι το ορυχείο Mutanda τέθηκε σε φροντίδα και συντήρηση το 2019 και όχι στις διακοπές λόγω Covid.Οι εργασίες στο Mutanda, το μεγαλύτερο ορυχείο κοβαλτίου στον κόσμο, πρόκειται να ξαναρχίσουν κάποια στιγμή το 2022. Εκτός από το κοβάλτιο, το ορυχείο διαθέτει πέντε γραμμές παραγωγής χαλκού.

  1. BHP (ASX: BHP,NYSE:BHP,LSE:BHP)

Παραγωγή: 1,21 εκατομμύρια τόνοι

Το 2020, η BHP παρήγαγε 1,21 εκατομμύρια τόνους κόκκινου μετάλλου. Ο αυστραλιανός γίγαντας εξόρυξης κατόρθωσε να διατηρήσει υψηλά τους αριθμούς παραγωγής χαλκού παρά τις διακοπές του έτους COVID-19 και τις απεργίες στο Escondida, το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο.

Η εργατική διαμάχη συνεχίστηκε για την BHP το 2021 στα ορυχεία χαλκού Escondida και Spence στη Χιλή, αν και η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι τρέχουσες απεργίες δεν έχουν επηρεάσει την παραγωγή.

 

[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.com/, από liberal.gr, 24/1/2022]