ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟ ΒΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ

Βραβείο Αριστείας στους φοιτητές και τις φοιτήτριες από τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ

Τα μυστικά του κόσμου της Γεωλογίας αλλά και τι κρύβεται στα πετρώματα, στα κοιτάσματα και στα ορυκτά αποκαλύπτουν φοιτητές – προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί – αλλά και υποψήφιοι διδάκτορες από την φοιτητική ομάδα AUTh SEG Student Chapter της Παγκόσμιας Ένωσης Κοιτασματολόγων (Society of Economic Geologists – SEG), η οποία ιδρύθηκε στο πλαίσιο του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2014.

Τα μέλη της ομάδας έχουν επισκεφθεί τα τελευταία χρόνια κοιτάσματα και μεταλλεία στην Μαρώνεια, στην Κίρκη, στο Πέραμα, στην Ξυλαγανή, στο Βούρινο, στο Λαύριο, στην Μήλο, στη Δράμα, στο Παγγαίο, στη Βάθη και στα Ριζανά, καθώς και στο Ada Tepe της Βουλγαρίας, στην περιοχή Bor-Timok της Σερβίας και στην περιοχή Buchim-Plavica της North Macedonia.

Για τις δράσεις αυτές, αλλά και για την προώθηση της Γεωλογικής Επιστήμης, το Student Chapter έλαβε από τις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ Βραβείο Αριστείας στις 31 Αυγούστου 2021.

Τον Δεκέμβριο 2021 οι Πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ διοργάνωσαν το τετραήμερο Flea Market εντός της πανεπιστημιούπολης, για τις επιστημονικές φοιτητικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο ΑΠΘ.

Οι φοιτητές μέλη των ομάδων αυτών είχαν την δυνατότητα να διαθέσουν διάφορα αντικείμενα ώστε να ενισχύσουν οικονομικά τις δράσεις τους.

Στην δράση αυτή έλαβαν μέρος τα μέλη του AUTh SEG Student Chapter διαθέτοντας δείγματα από ορυκτά, πετρώματα και μεταλλεύματα που είχαν συλλέξει από τις ασκήσεις υπαίθρου είτε του Τμήματος Γεωλογίας είτε της φοιτητικής ομάδας.

Όπως ήταν φυσικό το ενδιαφέρον των επισκεπτών του Flea Market που ήταν κυρίως φοιτήτριες και φοιτητές του ΑΠΘ, επικεντρώθηκε στα ορυκτά και στα πετρώματα.

Στοιχειοθετώντας μερικές από αυτές τις απαντήσεις, αναδεικνύεται ο μαγικός και θαυμαστός κόσμος των ορυκτών, των πετρωμάτων και των μεταλλευμάτων, και πώς μπορούμε αυτήν την αγάπη μας να την μεταφέρουμε να την μεταλαμπαδεύσουμε και σε άλλους.

Μυτιγλάκη Χριστίνα, Υποψήφια διδάκτορας

Χαλκός, Χρυσός, Άργυρος, Μάρμαρα, Γρανίτες, Πετρέλαιο, Φυσικό αέριο, Βιομηχανικά ορυκτά, Λίθιο, Κοβάλτιο, Σπάνιες Γαίες.

Είναι μια νοητή ευθεία, με αλληλοεπικαλύψεις και προσθήκες από άλλα βασικά και κρίσιμα ορυκτά και πετρώματα, τα οποία καθορίζουν διαχρονικά την εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας.

Συνήθως δεν τα παρατηρούμε ή δεν τα αναγνωρίζουμε στη καθημερινότητα μας, ωστόσο παίζουν καθοριστικό ρόλο στους διάφορους τομείς της ζωής μας, στη κοινωνία και τον πολιτισμό μας.

Αυτός είναι ο λόγος που με συναρπάζουν και αποτελούν αντικείμενο της έρευνας και της καθημερινής ενασχόλησης μου.

Ευτυχία Περιστερίδου, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια

Τι σημαντικό κρύβεται στα κοιτάσματα; Τα πετρώματα! Και τι σημαντικό κρύβεται στα πετρώματα; Τα ορυκτά! Άμεσα ή έμμεσα όλοι μας τα χρησιμοποιούμε καθημερινά. Από απλά αντικείμενα όπως το χαρτί, μέχρι και τα πιο εξελιγμένα προϊόντα τεχνολογίας. Μπορεί οι περισσότεροι να νομίζουν ότι κάθε κατηγορία ορυκτού, πετρώματος ή κοιτάσματος είναι ίδια, όμως το ανήσυχο πνεύμα του Γεωλόγου είναι αυτό που τον ωθεί στη λεπτομερή μελέτη και τον προσδιορισμό των διαφορών τους. Είναι αυτός που διακρίνει ότι τελικά όλα αυτά τα θαύματα της φύσης είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους. Αυτή είναι η μαγεία της Γεωλογίας! Το να διακρίνεις πίσω από το πιο απλά πράγματα στη φύση, πόσο σύνθετα είναι και πώς όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους.

Αικατερίνη Πανώρα, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια

Το ενδιαφέρον μου για την Γεωλογία, ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ, είναι δεδομένο. Το να βλέπω, όμως, το ενδιαφέρον του κόσμου για τα ορυκτά και τα πετρώματα κατά τη διάρκεια του Flea Market, ήταν κάτι που με χαροποίησε απρόσμενα. Φοιτητές από άλλες σχολές, Καθηγητές και απλός κόσμος περνούσαν μία, δύο και τρείς φορές από τον χώρο που εκθέταμε τα ορυκτά προσπαθώντας να καταλάβουν τις διαφορές των πετρωμάτων, να θαυμάσουν την ομορφιά τους και να λύσουν τις απορίες τους. Οι συζητήσεις που άνοιξα με τον κόσμο για τα χαρακτηριστικά κάθε ορυκτού και η εκτίμηση που έδειξαν όταν έπαιρναν τις απαντήσεις που έψαχναν, με οδήγησαν στο να πιστέψω ακράδαντα πως η επιστήμη της Γεωλογίας δεν είναι μόνο κάτι που χρειάζεται ο άνθρωπος, αλλά και που τον συναρπάζει.

Ιωάννα Άλπη, Προπτυχιακή φοιτήτρια

Τα πετρώματα και τα ορυκτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Τα περισσότερα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως η οδοντόκρεμα, τα γυαλιά όρασης, τα ρολόγια, τα μολύβια, τα κινητά τηλέφωνα, τα αυτοκίνητα και εκατοντάδες άλλα προϊόντα, δεν θα υπήρχαν χωρίς τα ορυκτά. Αυτό μας δείχνει πόσο σημαντικά είναι τα μέταλλα για όλους μας και πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας αν δεν τα είχαμε!

Νικόλαος Μανθόπουλος, Μεταπτυχιακός φοιτητής

Τι είναι ένα κοίτασμα; Η απάντηση μπορεί αναμφίβολα να βρεθεί μέσα στους διάφορους μεταλλευτικούς κώδικες παγκοσμίως. Αλλά, τι σημαίνει όμως πραγματικά ο όρος κοίτασμα; Κοίτασμα, είναι η εμπειρία της ανακάλυψης, η πρόκληση της ανάπτυξης, η σιγουριά της εξόρυξης και η ενδελέχεια της αποκατάστασης. Κοίτασμα, είναι η στιγμή που παρατηρείς το σημείο που κάποτε βρέθηκαν μερικές πέτρες με περίεργο χρώμα και σήμερα βρίσκεται ένα μεταλλείο. Ένα έργο που όχι μόνο αναπτύσσει τις τοπικές κοινωνίες, αλλά τροφοδοτεί τον ατέρμονο κύκλο της εξέλιξης της επιστήμης και της τεχνολογίας. Κοίτασμα, είναι να κοιτάς πίσω μετά την εξόφληση και το μόνο που έχει μείνει είναι η μνήμη και ένα ωραίο τοπίο. Και αφού όλα αυτά είναι ένα κοίτασμα…μήπως να το εκμεταλλευτούμε;

Σπυρίδων Στρογγύλης, Μεταπτυχιακός φοιτητής

Η πλειονότητα των ανθρώπων, μέσα στους οποίους πολλές φορές συμπεριλαμβανόμαστε και εμείς οι Γεωλόγοι, δεν έχουν κατανοήσει την έννοια και την αξία των ορυκτών, των ορυκτών πόρων, των πετρωμάτων, καθώς και των κοιτασμάτων στην καθημερινότητά μας. Ενδεικτικά, ένα αυτοκίνητο χρειάζεται ορυκτά σιδήρου ή χαλκού. Προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως η οδοντόβουρτσα, τα γυαλιά, τα μολύβια, τα καλλυντικά κ.ά. συνδέονται με την κατανάλωση ορυκτών. Τα παραπάνω θα αποκτήσουν την αξία που τους αναλογεί όταν ως ανθρωπότητα αντιληφθούμε ότι η κατασκευή αεροπλάνων, ηλεκτρικών συσκευών μέχρι και η τσίχλα που μασάμε οφείλεται στους πόρους αυτούς. Ακόμα μεγαλύτερη αξία θα αποκτήσουν όμως, όταν ο καθένας από εμάς αντιληφθεί πως τα αγαθά αυτά δεν βρίσκονται σε μεγάλη αφθονία στη Γη, και είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα θα εξαντληθούν.

Η φοιτητική ομάδα AUTh SEG Student Chapter και οι δράσεις της

Η φοιτητική ομάδα AUTh SEG Student Chapter της Παγκόσμιας Ένωσης Κοιτασματολόγων (Society of Economic Geologists – SEG) ιδρύθηκε στο πλαίσιο του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2014.

Η ομάδα αριθμεί 35 ενεργά μέλη, φοιτητές προπτυχιακού και μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών, καθώς και υποψήφιους διδάκτορες, των οποίων το γνωστικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις διαδικασίες γένεσης, έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων ορυκτών πρώτων υλών.

Το παράρτημα λειτουργεί εθελοντικά και με τους όρους που θέτει η SEG, ενώ οι δράσεις του συνεχώς αξιολογούνται.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας Βασίλειος Μέλφος είναι ο Ακαδημαϊκός Σύμβουλος, και ο Dr. Thomas Sant είναι ο σύμβουλος από την βιομηχανία.

Οι δράσεις του AUTh SEG Student Chapter στοχεύουν στην ανάπτυξη των ειδικών γνώσεων των μελών του, αλλά και στη διάδοση της επιστήμης της Κοιτασματολογίας στο ευρύ κοινό.

Σημαντικός σκοπός για την ομάδα είναι η διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων με διακεκριμένους προσκεκλημένους από τον χώρο της επιστημονικής κοινότητας και της βιομηχανίας, καθώς και η πραγματοποίηση ασκήσεων υπαίθρου σε σημαντικές κοιτασματολογικές περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Τα μέλη της ομάδας έχουν επισκεφθεί τα τελευταία χρόνια κοιτάσματα και μεταλλεία στην Μαρώνεια, στην Κίρκη, στο Πέραμα, στην Ξυλαγανή, στο Βούρινο, στο Λαύριο, στην Μήλο, στη Δράμα, στο Παγγαίο, στη Βάθη και στα Ριζανά, καθώς και στο Ada Tepe της Βουλγαρίας, στην περιοχή Bor-Timok της Σερβίας και στην περιοχή Buchim-Plavica της North Macedonia.

Για τις δράσεις αυτές, αλλά και για την προώθηση της Γεωλογικής Επιστήμης, το Student Chapter έλαβε από τις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ Βραβείο Αριστείας στις 31 Αυγούστου 2021.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.bankingnews.gr/, 21/1/2022]