«ΓΚΑΖΙ» ΣΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ «ΦΡΕΝΟ» ΣΤΟ LOCKDΟWN ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ

Υπό τον ασφυκτικό κλοιό του τελευταίου κύματος της πανδημίας βρίσκεται η χώρα. Πολιτεία, επιστήμονες και υγειονομικοί βλέπουν τον αριθμό των κρουσμάτων να βρίσκεται σε δυσθεώρητα επίπεδα, την πίεση στο ΕΣΥ να είναι άνευ προηγουμένου, ειδικά στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού να εξακολουθεί να αρνείται να εμβολιαστεί.

Στο πλαίσιο αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει κάθε δυνατή επιλογή προκειμένου να ανακόψει την πορεία της πανδημίας, να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν αλλά την ίδια ώρα να εφαρμόσει ένα τέτοιο πλαίσιο που από την μία θα προστατεύει την δημόσια υγεία αλλά από την άλλη δεν θα περιορίσει την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία της πανδημίας και τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παράλληλα θέμα χρόνου είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ενίσχυσης κλινικών covid-19 στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της βόρειας Ελλάδας με περίπου 100 εξειδικευμένους ιδιώτες γιατρούς, μια διαδικασία που έχει δρομολογηθεί από την περασμένη Τρίτη μεταξύ υπουργείου Υγείας και των τοπικών Ιατρικών Συλλόγων.

Αυτό που θα αποσαφηνιστεί εντός λίγων ωρών είναι αν οι ιδιώτες γιατροί που θα συνδράμουν τους συναδέλφους τους στα δημόσια νοσοκομεία, το πράξουν οικειοθελώς ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση που έγινε από τους Συλλόγους ή αν θα παρουσιαστούν στις κλινικές covid-19 έχοντας παραλάβει «φύλλα επίταξης υπηρεσιών» από τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις, στο πλαίσιο επιστράτευσης από το υπουργείο Υγείας ή αν θα συμβούν και τα δύο, δηλαδή υπάρξουν εθελοντές και επιστρατευμένοι γιατροί.

Έτσι, σε συνέχεια των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην χώρα μας, ανακινείται η συζήτηση για νέα μέτρα προκειμένου να ανακοπεί το κύμα της πανδημίας ειδικότερα ενόψει Χριστουγέννων. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο,  όπως έγραφε το protothema.gr  ωστόσο, όχι μόνο «ξορκίζουν» αλλά έχουν ξεκαθαρίσει -και μάλιστα διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, πως δεν πρόκειται να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα τα οποία θα δημιουργήσουν προσκόμματα στην λειτουργία τόσο της οικονομίας όσο και της κοινωνίας από την στιγμή που η πλειονότητα του πληθυσμού έχει επιλέξει να εμβολιαστεί.

Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr πηγάζει απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στην πρωινή σύσκεψη της Δευτέρας ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να υπάρχει πολυφωνία όσον αφορά στο μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση και θέλει την οικονομία ανοιχτή.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν ορισμένα μέτρα ή «τροποποιήσεις» όπως θέλησε να τις ονομάσει κυβερνητικό στέλεχος που έχει γνώση των συζητήσεων μιλώντας στο protothema.gr και αφορούν στην μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας του πλαισίου που ισχύει ήδη. Άλλωστε η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει την Τετάρτη σχετικά και στην ατζέντα βρίσκονται αρκετές προτάσεις.

Ορισμένες από αυτές είναι:

  • μείωση της χωρητικότητας και σε άλλους χώρους πλην των σούπερ μάρκετ, όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία,
  • Αύξηση του αριθμού των τεστ για τους ανεμβολίαστους
  • επαναφορά της τηλεργασίας,
  • θέσπιση κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο, το οποίο θα αραίωνε τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • χρήση της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους και διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς,
  • σύσταση σε υπερήλικες για αποφυγή συναναστροφών,
  • είσοδος με τεστ στα σούπερ μάρκετ, για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο

Όπως ωστόσο είναι σε θέση να γνωρίζει το protothema.gr μόνο δύο από τα παραπάνω θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από το κυβερνητικό στρατόπεδο, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Το πρώτο ενδεχόμενο αφορά στην αύξηση του αριθμού των τεστ, στην οποία έκανε αναφορά τον ΣΚΑΪ 100,3 και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Το δεύτερο, όμως, έχει να κάνει με την εφαρμογή του κυλιόμενου ωραρίου στις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς αυτό κρίνεται πως θα είχε διπλό αποτέλεσμα. Από την μία θα συνέβαλλε στην αποσυμφόρηση του συνωστισμού στο Δημόσιο και από την άλλη στην αραίωση στα δρομολόγια των ΜΜΕ καθώς θα συνωστιζόταν λιγότερος κόσμος στις ώρες αιχμής.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάθε πρόταση η οποία έχει βρεθεί στην δημόσια σφαίρα συζήτησης αξιολογείται από τους αρμοδίους.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, από protothema.gr, 16/11/2021]