ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΖΩΗ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕ 1,8 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ

Σε πορεία επανένταξης στην καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας μπήκε το ιστορικό “Διδακτήριο Στρατονίκης”  με προβλεπόμενη δαπάνη 1.8 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Δήμος Αριστοτέλη, αφού ολοκλήρωσε τις συμπληρωματικές διορθωτικές μελέτες που απαιτήθηκαν, εκπονώντας εξ` αρχής νέα στατική μελέτη, πλήρη αποτύπωση του κτηρίου και τροποποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης, μετά από σχετικό αίτημα της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων, υπέβαλε φάκελο χρηματοδότησης του έργου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και στο πλαίσιο  του υποέργου «παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του κτιριακού αποθέματος του Δήμου Αριστοτέλη», ώστε το υπεραιωνόβιο κτίριο, κατασκευής του 1913, να αξιοποιηθεί ως «Πολυλειτουργικό Κέντρο Αριστοτελικής Εκπαίδευσης».

Το Διδακτήριο Στρατονίκης, αποτελεί τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του οικισμού, καθώς  παρουσιάζει σημαντικά τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά της τοπικής παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής δημόσιων κτιρίων (εκπαιδευτηρίων) και βρίσκεται σε περιοχή που συναντώνται και άλλα διατηρημένα κτίσματα, τα οποία συνθέτουν τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του οικισμού της Στρατονίκης.

Η προτεινόμενη επανάχρηση του διδακτηρίου αποσκοπεί στην αποδέσμευση από την έννοια του συστηματικού χώρου εκπαίδευσης και τη μετάβαση σε ένα μοντέλο χρήσης ανοικτό προς την κοινωνία με τη δυναμική, όμως,  φιλοξενίας και εκπαιδευτικών διαδικασιών. Κύριος στόχος της επέμβασης είναι η διατήρηση της ιστορικής και αισθητικής ταυτότητας του κτιρίου. Παράλληλα, επιχειρείται η ένταξη των νέων λειτουργικών απαιτήσεων, δίνοντας προτεραιότητα στην τυπολογία και τη γεωμετρία του κτιρίου, ενώ ανάλογα θα διαμορφωθεί και ο προαύλιος χώρος.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, δήλωσε σχετικά: «Η έγκαιρη και αποτελεσματική απόδοση έργου στην κοινωνία και στους πολίτες, προϋποθέτει πάντα μεθοδική και ολοκληρωμένη δουλειά στο συχνά αθέατο στάδιο της προετοιμασίας, είτε ξεκινάς από το μηδέν, είτε πρέπει να διορθώσεις και να προσθέσεις σε πρωτοβουλίες του παρελθόντος, όπως έγινε εν προκειμένω, μιας και μελετητική εργασία είχε ξεκινήσει κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία. Σε κάθε περίπτωση, χαίρομαι που επιχειρούμε να ξανά δώσουμε ζωή σε ένα ιστορικό κτίσμα του τόπου μας, που στέγασε γενιές Χαλκιδικιωτών και το οποίο με τη φιλοξενία και στέγαση πολιτισμικών και άλλων δραστηριοτήτων, θα ενισχύσει το τουριστικό brand του Δήμου και ειδικά της Στρατονίκης, αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Συνεχίζουμε μπροστά, κάθε μέρα κι ένα βήμα!»

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 21/10/2021]