ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, σε συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε ο Στρατηγικός Οδικός Χάρτης της εταιρείας  Ελληνικός Χρυσός, ενόψει της επόμενης ημέρας της Νέας Συμφωνίας με το ελληνικό κράτος και με την έναρξη της λειτουργίας του έργου των Σκουριών προ των πυλών.

Αν κοιτάξει κανείς τις αντιδράσεις στα ΜΜΕ –με εξαίρεση των «στρατευμένων» της αιωνίως διαμαρτυρόμενης αντιπολίτευσης–, θα διακρίνει μια ανακούφιση της αγοράς και των εμπλεκομένων, μετά από μια μακρά περίοδο αναμονής και απραξίας. Το γενικό συμπέρασμα θα μπορούσε να συνοψιστεί σε λίγες λέξεις όπως «επιτέλους κάτι κινείται προς θετική κατεύθυνση…».

Την επόμενη ημέρα με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος του άμεσα ενδιαφερόμενου Δήμου Αριστοτέλη Στυλιανός Βαλιάνος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του και κυρίως την αγωνία του μήπως και ο Οδικός Χάρτης που ανακοινώθηκε δεν συμφωνεί με το περιεχόμενο της Νέας Συμφωνίας και συγκεκριμένα μήπως και υπάρξουν αποκλίσεις όσον αφορά την διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «“Ο μόνος “οδικός χάρτης” που ξέρουν και αναγνωρίζουν ο Δήμος Αριστοτέλη και η τοπική κοινωνία για το μέλλον της μεταλλευτικής δραστηριότητας και της μεταλλευτικής επένδυσης στα γεωγραφικά όρια του Δήμου, είναι αυτός που ταυτίζεται με τη Συμφωνία μεταξύ Επενδύτριας Εταιρείας και Ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτή κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή […]».

Είναι απόλυτα κατανοητό ο δήμαρχος να ανησυχεί για θέματα που αφορούν άμεσα τους δημότες του, ακόμα και να ζητά διευκρινήσεις εκ μέρους αυτών, αφού ως γνωστόν το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής οικονομίας στηρίζεται στην μεταλλευτική και τα μεταλλεία Κασσάνδρας. Επίσης κατανοητό είναι να προκαλούν ανησυχίες οι διάφορες ερμηνείες που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο προερχόμενες από τους διαχρονικά αντίθετους στην ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Το μόνο που κατανόησαν ή έκαναν πως κατανόησαν οι πολέμιοι της επένδυσης συνοψίζεται στο: «είδατε; Καλά τα λέγαμε… Κλείνουν μεταλλεία και απολύουν κόσμο…!!!». Βεβαίως για όποιον διάβασε τον Οδικό Χάρτη που ανακοινώθηκε και καταλαβαίνει την ελληνική γλώσσα, δεν τίθεται θέμα παρερμηνείας…

Και για να το διαβεβαιώσει αυτό πέραν πάσης αμφιβολίας, η εταιρεία απάντησε δημοσίως στην τοποθέτηση του κου Βαλιάνου, με επιστολή την οποία ανάρτησε στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικός Χρυσός.

Η εταιρεία επαναλαμβάνει για ακόμη μια φορά Πως ο Οδικός Χάρτης χαράσσει το δρόμο για την εφαρμογή της προσφάτως κυρωμένης Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ αυτής και της Ελληνικής Κυβέρνησης, σέβεται απολύτως τόσο το πνεύμα όσο και την ουσία της Επενδυτικής Συμφωνίας και τίθεται σε εφαρμογή προκειμένου να γίνει πραγματικότητα το κοινό όραμα της πλήρους ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Τονίζει πως κάθε άλλη ερμηνεία ή σχολιασμός αναφορικά με τον Στρατηγικό Οδικό Χάρτη είναι λανθασμένη, ενώ αναφορές σε απώλεια θέσεων εργασίας είναι αβάσιμες και δυναμιτίζουν αδικαιολόγητα το κλίμα στην τοπική κοινωνία, την ώρα που οι περιστάσεις απαιτούν το αντίθετο, προς όφελος όλων των κοινωνικών εταίρων.

Διαβεβαιώνει πως πρωταρχικός στόχος του στρατηγικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός είναι ο μετασχηματισμός των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε μια αποτελεσματική, υγιή και κερδοφόρο επιχείρηση, με ενισχυμένες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, όρους Βιώσιμης Ανάπτυξης και προοπτικές μακροπρόθεσμης ευημερίας των ανθρώπων της ΒΑ Χαλκιδικής. Για να επιτευχθεί αυτό, η Ελληνικός Χρυσός επικεντρώνεται στην εξυγίανση των μεταλλείων της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών -με το τελευταίο ειδικότερα να καταγράφει εκτεταμένες ζημιές επί σειρά ετών- μέσα από την υλοποίηση στοχευμένων ενεργειών για την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας, παραγωγής και παραγωγικότητας.

Όσον αφορά τη συζήτηση για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, η εταιρεία, στέκεται σε συγκεκριμένα σημεία στην επιστολή προς τον κο Βαλιάνο:

Τονίζει πως η βραχυ-μεσοπρόθεσμη στόχευση του Οδικού Χάρτη για τα έτη 2021-2024 περιλαμβάνει επενδύσεις με ίδια κεφάλαια ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση προπαρασκευαστικών κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές καθώς και για την ολοκλήρωση του εργοστασίου εμπλουτισμού, κάτι που μόνο θετικό πρόσημο θα έχει για την τοπική κοινωνία. Ως αποτέλεσμα, η τοπική απασχόληση και η τοπική ανάπτυξη θα επηρεαστούν θετικά ήδη από τις αρχές του 2022.

Σημειώνει πως τα βεβαιωμένα αποθέματα του μεταλλείου Μαύρων Πετρών έχουν εξαντληθεί και αναμένεται να εισέλθει πλήρως σε Φάση Γεωλογικής Έρευνας με στόχο την επιβεβαίωση νέων βιώσιμων αποθεμάτων που θα παρατείνουν τη διάρκεια της ζωής του. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι εργασίες θα σταματήσουν προσωρινά και το μεταλλείο θα τεθεί σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης συνεχίζοντας τις ερευνητικές γεωτρήσεις που ξεκίνησαν καθυστερημένα λόγω μη έγκαιρης αδειοδότησής τους. Το συγκεκριμένο μεταλλείο έχει την προοπτική να λειτουργήσει εκ νέου, εφόσον αναμένεται να προκύψουν θετικά αποτελέσματα από τη μελέτη βιωσιμότητας.

Για το επίμαχο θέμα των θέσεων εργασίας βεβαιώνει πως κατά την μεταβατική αυτή περίοδο, η Διοίκηση της εταιρείας παραμένει απαρέγκλιτα προσηλωμένη στη μέγιστη δυνατή προστασία της εργασίας, θέτοντας όρους, κανόνες και πολιτικές διαφάνειας και αξιοκρατίας, καθώς και στην αναβάθμιση της γνωστικής βάσης και των δεξιοτήτων του υφιστάμενου προσωπικού.

Διαβεβαιώνει πως μέσω του σχεδίου μετάβασης, –το οποίο σε κάθε περίπτωση θα συζητηθεί με τους εργαζόμενους και τα σωματεία εργαζομένων–, θα καταβληθεί η μέγιστη προσπάθεια να προστατευθούν όλες οι θέσεις εργασίας προσφέροντας τη βέλτιστη λύση απασχόλησης, αφενός στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας και στις εργασίες συντήρησης του μεταλλείου Μαύρων Πετρών, και αφετέρου στις Σκουριές, καθώς το έργο εκεί ξεκινά να εξελίσσεται προς την πλήρη ανάπτυξή του. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί στην περιοχή ένα πρότυπο Κέντρο Τεχνικής Κατάρτισης & Εκπαίδευσης, προκειμένου να εκπαιδεύσει σε νέες δεξιότητες το εργατικό δυναμικό εν όψει της λειτουργίας του νέου, υπερσύγχρονου μεταλλείου στις Σκουριές, αλλά και κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων μακροπρόθεσμα.

Τονίζεται πως απώτερος σκοπός όλων των εμπλεκομένων είναι και θα παραμείνει η επιτυχής υλοποίηση της Επενδυτικής Συμφωνίας, έτσι ώστε να απελευθερωθεί το ταχύτερο δυνατό η μεγάλη, διαχρονική αξία των Μεταλλείων Κασσάνδρας, που θα οδηγήσει σε 3.000 θέσεις εργασίας στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, ενώ ήδη από το 2022, 1.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν για την υποστήριξη των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές.

Τέλος, γίνεται μνεία για το ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος 25ετίας Πρόγραμμα Κοινωνικών Επενδύσεων της Ελληνικός Χρυσός, το οποίο μάλιστα θα εφαρμοστεί εμπροσθοβαρώς με τα 15 εκατομμύρια ευρώ του Προγράμματος να προβλέπεται να επενδυθούν την πρώτη τριετία. Φυσικά. προϋπόθεση γι’αυτό παραμένει η εποικοδομητική συνεργασία και συμφωνία των δύο πλευρών με αμοιβαία επωφελείς όρους.

Στο κλείσιμο της επιστολής, η εταιρεία  απευθυνόμενη στον δήμαρχο κο Βαλιάνο  σημειώνει τα εξής:

«Κλείνοντας, πιστεύουμε ότι, ως εκλεγμένος αντιπρόσωπος της τοπικής κοινωνίας, συμμερίζεστε αυτό το πνεύμα ενότητας, ορθολογισμού και ομοψυχίας, και ασπάζεστε το όραμα της Ελληνικός Χρυσός και της τοπικής κοινωνίας για ένα κοινό μέλλον ευημερίας και ανάπτυξης».

Μετά και από αυτές διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις που αναφέρονται ξεκάθαρα στο δημοσιευμένο κείμενο είναι λογικό να ξεδιαλύνουν και οι τελευταίες επιφυλάξεις ως προς τις προθέσεις της εταιρείας και να σταματήσουν οι παρερμηνείες που εντέχνως διοχετεύονται από του οπαδούς της αποανάπτυξης.

Εξάλλου, μια προσεκτική ανάγνωση του Οδικού Χάρτη που ανακοινώθηκε, αρκεί για να πείσει και τον πλέον δύσπιστο για το ότι γίνεται επιτέλους το πρώτο βήμα, το οποίο περιμένει τόσο καιρό η τοπική κοινωνία, για να περάσει η ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας στο επόμενο επίπεδο με γνώμονα την οικονομική μόχλευση, την κοινωνική ευημερία και την αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος.