ΕΚΔΟΣΗ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ 500 ΕΚΑΤ. ΔΟΛ ΑΠΟ ΤΗΝ ELDORADO GOLD

Προς χρηματοδότηση το έργο στη Χαλκιδική

Τη χρηματοδότηση του έργου της στη Χαλκιδική δρομολογεί η Eldorado Gold, μητρική της Ελληνικός Χρυσός. Η καναδική πολυεθνική ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην έκδοση ομολογιών ύψους 500 εκατ. δολαρίων. Οι νέες ομολογίες έχουν επιτόκιο 6,25% και λήξη το 2029 και σύμφωνα με την εταιρεία τα αντληθέντα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή δανείων ύψους 234 εκατ. δολαρίων αλλά και για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της πλάνου στο οποίο περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζορτζ Μπερνς, η έκδοση των ομολογιών παρέχει στην Eldorado μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία.

Το φάσμα χρηματοδοτήσεων

Εκτός από το χαμηλότερο κόστος χρέους, η νέα έκδοση επιτρέπει στην εταιρεία να επιδιώξει ένα ευρύτερο φάσμα εναλλακτικών χρηματοδοτήσεων για την ανάπτυξη των επενδύσεών της, στις οποίες περιλαμβάνεται το έργο στα Μεταλλεία Χαλκιδικής. Η εταιρεία επισημαίνει πως σκοπεύει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες της χρηματιστηριακής συγκυρίας για την ευόδωση του επενδυτικού της πλάνου. Να σημειωθεί ότι η διεθνής ζήτηση για τα συμπυκνώματα μετάλλου, χαλκός και μόλυβδος, είναι αυξημένη και αυτό ευνοεί τα Μεταλλεία της Χαλκιδικής, τόσο της Ολυμπιάδας που κινείται από πλευράς παραγωγής εντός στόχων όσο και του Μαντέμ Λάκκου, η δραστηριότητα του οποίου θα ενεργοποιηθεί εκ νέου τις επόμενες μέρες.

Ειδικά για τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα η καναδική πολυεθνική φαίνεται πως δεν αποκλείει μετά τις πρόσφατες κινήσεις της να αυτοχρηματοδοτήσει το έργο, αν και η διοίκηση έχει δηλώσει πως αναζητεί επενδυτή και γι’ αυτό και οι διευκολύνσεις που έλαβε από την κυβέρνηση σε σειρά αιτημάτων της. Στα προσεχώς, αναφορικά με το έργο στη Χαλκιδική, αναμένονται η μελέτη ειδικού σκοπού για την επένδυση στις Σκουριές, που θα προσδιορίσει και το ύψος της, καθώς και η νέα περιβαλλοντική μελέτη. Από την πλευρά του ο κ. Μπερνς έχει επισημάνει επανειλημμένος τη σημασία των ορυχείων της Χαλκιδικής, τονίζοντας πως «τα ορυχεία της Κασσάνδρας αντιπροσωπεύουν μια σημαντική ευκαιρία για την Eldorado Gold». Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπερνς έχει τονίσει πως όταν ολοκληρωθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα η χώρα μας θα καταστεί σημαντικός παραγωγός χρυσού παγκοσμίως και όπως είχε σημειώσει «στην Ελλάδα επικεντρωνόμαστε στην αύξηση της παραγωγικότητας».

Τα μεγέθη

Στο εξάμηνο 2021 η Eldorado Gold εμφάνισε έσοδα 457,8 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων τα έσοδα από χρυσό διαμορφώθηκαν στα405,1 εκατ. δολάρια και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 53,9 εκατ. δολάρια. Στην Ελλάδα το κοίτασμα της Ολυμπιάδας παρήγαγε 12.934 ουγκιές χρυσού το δεύτερο τρίμηνο του 2021, παρουσιάζοντας μείωση κατά 28% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στόχος είναι η υλοποίηση ενός προγράμματος συνεχούς βελτίωσης με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας. Σύμφωνα με το πλάνο της εταιρείας, στην Ολυμπιάδα προβλέπεται προσθετή επένδυση 304 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και συντήρηση του μεταλλείου, αναβάθμιση του υπάρχοντος εργοστασίου και αύξηση της παραγωγής συμπυκνωμάτων από 400.000 σε 650.000 τόνους ανά έτος. Συνολικά το σχέδιο ανάπτυξης περιλαμβάνει επένδυση 1,28 δισ. ευρώ για το σύνολο των Μεταλλείων Χαλκιδικής όπου έχει δραστηριότητα η εταιρεία.

 

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Λέττας Καλαμαρά, 31/8/2021]