ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η ημέρα μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα θα εορτασθεί στη Χαλκιδική την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2019.

Λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID -19, η τέλεση της Δοξολογίας στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας, θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και αντιστοίχως η κατάθεση στεφάνων, με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων. 

Ως εκ τούτου, κατά το φετινό εορτασμό του Μακεδονικού Αγώνα θα λάβει χώρα το ακόλουθο πρόγραμμα:

  1. Γενικό σημαιοστολισμό και φωταγώγηση σε όλα τα δημόσια, Δημοτικά κτίρια, τα Ν.Π.Δ.Δ. και Ι. Δ, καθώς και τα καταστήματα των Οργανισμών και Τραπεζών κατά την ημέρα του εορτασμού.
  2. Επίσημη δοξολογία στους κατά τόπους Ιερούς Ναούς.

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020, με ευθύνη των Διευθύνσεων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης και σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, όπως αυτές ισχύουν σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, να γίνουν ομιλίες σε μαθητές των σχολείων της Χαλκιδικής, σχετικές με τη σημασία που είχε ο αγώνας αυτός και ο θάνατος του Παύλου Μελά στη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας,

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020 στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, τον Πολύγυρο, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις: 

  1. Στις 10.00 θα τελεσθεί δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου. Αμέσως μετά θα εκφωνηθεί ομιλία από τoν κ. Χρήστο Φυλαχτό, εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου Ζερβοχωρίων. Πέρας προσέλευσης επισήμων ώρα 09:45. Να σημειωθεί ότι βάσει του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου, η είσοδος στον Ιερό Ναό επιτρέπεται μόνο με τη χρήση μάσκας, ενώ είναι επιβεβλημένη η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων μεταξύ των παρευρισκομένων.
  2. Στις 10.30: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μακεδονομάχων (Περίβολος Διοικητηρίου Π.Ε.Χ.) από τους κ.κ. :
  • Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης. 
  • Εκπρόσωπο της Βουλής. 
  • Διοικητή Φρουραρχείου-Στρατηγό Γ΄ Σ.Σ. ή Εκπρόσωπό του
  • Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής. 
  • Δήμαρχο Πολυγύρου. 
  • Αστυνομικό Διευθυντή Χαλκιδικής. 
  • Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 
  • Πρόεδρο Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Χαλκιδικής. 
  • Εκπροσώπους μαθητών του 1ου, 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου. 
  • Εκπροσώπους μαθητών του Γυμνασίου, του Λυκείου και του ΕΠΑΛ Πολυγύρου. 
  • Εκπροσώπους Νομικών Προσώπων που επιθυμούν να τιμήσουν την εκδήλωση για το Μακεδονικό Αγώνα. 

(Οι εκπρόσωποι των Νομικών Προσώπων που επιθυμούν να τιμήσουν την εκδήλωση με κατάθεση στεφάνου, οφείλουν να μεριμνήσουν για το προς κατάθεση στεφάνι και να ενημερώσουν εγκαίρως το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη).

Θα ακολουθήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Μαθητές των σχολείων της πόλης του Πολυγύρου θα συμμετέχουν στις παραπάνω εκδηλώσεις με ευθύνη των Διευθύνσεων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής και σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, όπως αυτές ισχύουν σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής

Ιωάννης Γιώργος

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 7/10/2020]