ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΈΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ

Ένα νέο σχέδιο με όλους τους περιορισμούς που θα πρέπει να ισχύσουν όταν χαλάσει ο καιρός και οι πολίτες θα κλείνονται σε εσωτερικούς χώρους, ετοιμάζουν οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ethnos.gr,  το εν λόγω σχέδιο θα περιλαμβάνει περιορισμούς για τον κορονοϊό με βάση και την επιδημιολογική επιβάρυνση που έχει η κάθε περιοχή και τα κρούσματα που εντοπίζονται. 

Τα μέλη της επιτροπής έχουν ξεκινήσει να δημιουργούν έναν δυναμικό χάρτη ανά περιοχή της Ελλάδας ο οποίος θα αλλάζει καθημερινά με βάση τα νέα δεδομένα και μέσω του οποίου θα καθορίσουν τον αριθμό των ατόμων που θα συμμετέχουν σε μία δραστηριότητα ή το αντίστοιχο ποσοστό.

Οι περιορισμοί

Ειδικότερα οι επιστήμονες χαράσσουν το σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα τεθούν νέα μέτρα σε θέατρα, μουσεία, κινηματογράφους, χώρους διασκέδασης και εστίασης, συνέδρια κ.α. ενόψει της χειμερινής περιόδου όπου οι πολίτες αναγκαστικά θα πρέπει να κινούνται σε κλειστούς χώρους.   

Στους χώρους εστίασης θα ισχύσει νέος περιορισμός ανά τραπέζι, και θα κινείται από 4 έως 6 άτομα. Στις περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο θα τηρηθεί ο μικρότερος αριθμός των καθήμενων. Από την άλλη σε μουσεία, θέατρα, κινηματογράφους κλπ αναμένεται να αξιοποιηθεί συγκεκριμένος αριθμός επισκεπτών (βάση ποσοστού) που θα καθοριστεί σύμφωνα με τη χωρητικότητα του κάθε χώρου.

Οι ειδικοί θα ορίσουν τα νέα μέτρα για κάθε δραστηριότητα χωρίζοντας τις περιοχές σύμφωνα με την επικινδυνότητα που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή και τα αυξημένα ή όχι κρούσματα. Για παράδειγμα η Αττική που βρίσκεται σε υψηλά επιδημιολογικά επίπεδα θα έχει αρκετούς περιορισμούς όπως και κάποια νησιά και περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Άλλωστε είναι ενδεικτικό ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έθεσε σε μίνι lockdown χθες την Αχαΐα και τα Γιάννενα. Τέτοιες περιοχές θα «υποστούν» τους μεγαλύτερους περιορισμούς και μέτρα στις δραστηριότητες.

Ωστόσο ο χάρτης με τα μέτρα θα είναι μία δυναμική διαδικασία,  και θα αλλάζει από μέρα σε μέρα σύμφωνα με τα νέα κρούσματα που θα εντοπίζονται. Οι ειδικοί αναμένεται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία τις επόμενες ημέρες και θα παραδώσουν τον χάρτη με τα νέα μέτρα στην κυβέρνηση προς εφαρμογή.

Η Ελλάδα σε ζώνες αλλά Μαδρίτη

Στο πρότυπο του ισπανικού μοντέλου (Μοντέλο Μαδρίτης) όπου η χώρα χωρίζεται σε ζώνες ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο, έτσι θα κινηθεί και η Ελλάδα. Έτσι η χώρα θα χωρισθεί σε 4 ζώνες ανάλογα με τα κρούσματα που παρουσιάζει.

Στις περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο τα μέτρα θα είναι πιο αυστηρά για τους πολίτες και θα υπάρχουν αυστηρότεροι περιορισμοί για εστίαση, διασκέδαση και άλλες δραστηριότητες. «Τα μέτρα θα είναι διαφορετικά με βάση το επίπεδο της επικινδυνότητας. Σε κάθε επίπεδο- ζώνη που θα χαρακτηρίζεται με κόκκινο πορτοκαλί κίτρινο ή πράσινο, θα είναι διαφορετικά τα μέτρα που θα λαμβάνονται» επιβεβαιώνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 8/10/2020]