ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΘΗΤΕΙΑ- ΟΙ ΟΠΛΙΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για την αναβάθμιση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από το βήμα του 12ου συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ.

Ο στόχος είναι να αναλάβει η ΕΑΒ την αναβάθμιση των F-16 και άλλα έργα, προκειμένου να σταθεί η αμυντική βιομηχανία στα πόδια της, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και προανήγγειλε συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς τις επόμενες ημέρες. Στο πλαίσιο της θωράκισης της χώρας επιδιώκεται η απεμπλοκή με το θέμα των Μιράζ – που είναι σημαντικό όπλο – είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, που θα επισκεφθεί το Παρίσι για διαπραγματεύσεις με την ομόλογό του σχετικά με την αγορά δυο πλοίων. Η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ μετά την υπογραφή της το Σάββατο, δίνει νέες προοπτικές, σημείωσε ακόμη ο υπουργός.

Παναγιωτόπουλος: Οι οπλίτες θα κάνουν σεμινάρια

Στα τέλη του χρόνου θα προωθηθεί το σχέδιο για τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει αύξηση της θητείας. Είπε πως στόχος είναι οι νέοι οπλίτες να αποκτήσουν δεξιότητες και πιστοποιητικά στο πλαίσιο της θητείας. Ανέφερε ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως θα αξιοποιηθούν τα καλύτερα μυαλά και οι οπλίτες θα μπορούν να συμμετέχουν σε σεμινάρια για την απόκτηση πιστοποιητικών για χρήση υπολογιστών, ξένων γλωσσών, χειρισμού ειδικών μηχανημάτων, μαγείρων και άλλων δεξιοτήτων.

Επανέλαβε τη διαφωνία της κυβέρνησης με τη συμφωνία των Πρεσπών, υπενθύμισε πως από την πρώτη στιγμή παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας και του Αμερικανού πρέσβη έθεσε το ζήτημα της τήρησης της από τα Σκόπια καθώς όπως ανέφερε, όταν παραβιάζεται ένας από τους βασικούς όρους που είναι το όνομα μπορεί να προκύψει αμφισβήτησή της με επιχειρήματα και στέρεη βάση.

Εξήγησε ότι η επιτήρηση του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων καθώς αυξάνεται η επιρροή της Ελλάδας στην περιοχή ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα κέρδιζαν η Βουλγαρία ή και η Τουρκία που ενδιαφέρονταν να αναλάβουν το έργο του αποκαλούμενου “air policing” των Σκοπίων. «Αν δεν το κάναμε θα ήταν μεγάλη χαμένη ευκαιρία» είπε χαρακτηριστικά.

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com, 7/10/2019]