ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ HYBRIT ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΜΕ ΥΔΡΟΓΟΝΟ

Η επένδυση 20 εκατ. ευρώ στη σουηδική πόλη Lulea αποτελεί τη νέα δράση που ανέλαβε η πρωτουβουλία Hybrit, που έχουν συγκροτήσει σουηδικές εταιρείες Vattenfall, SSAB (βιομηχανία χάλυβα) LKAB (ορυχεία).

Οι τρεις εταιρείες, σε συνεργασία με τον Σουηδικό Οργανισμό Ενέργειας, ανακοίνωσαν πρόσφατα την σύμπραξή τους για την κατασκευή χώρου αποθήκευσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή υδρογόνου στη Lulea.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 200 εκατ. SEK (περίπου 20 εκ. Ευρώ) και η εγκατάσταση πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2022-2024.

Το συγκεκριμένο project αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Hybrit.

Οι τρεις σουηδικές εταιρείες αποφάσισαν το 2016 να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προσδοκώντας να επιφέρουν μια «επανάσταση» στη χαλυβουργία.

Επιδίωξη της πρωτοβουλίας Hybrit είναι η προώθηση της τεχνολογία κατασκευής χάλυβα χωρίς ορυκτά καύσιμα, πρακτικά χωρίς αποτύπωμα άνθρακα, καθώς το υδρογόνο θα αντικαταστήσει τη χρήση άνθρακα και ορυκτών καυσίμων.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να έχει ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη λύση για την παραγωγή χάλυβα χωρίς ορυκτά καύσιμα έως το 2035.

Εφόσον η πρωτοβουλία επιφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, υπολογίζεται ότι οι εκπομπές CO2 της Σουηδίας μπορούν να μειωθούν κατά 10%.

[ΠΗΓΗ: https://energypress.gr, 8/10/2019]