ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

Ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Έργων Ελλάδος της Eldorado Gold  Χρήστος Μπαλάσκας, με τη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» αποσαφήνισε πλήρως τις προθέσεις της εταιρείας και έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί στα επόμενα βήματα.

Τα συμπεράσματα από την συνέντευξη και τα πλέον ουσιώδη σημεία, μπορούν να συνοψιστούν στα κάτωθι:

  • Η εταιρεία αναγνωρίζει στην ελληνική πολιτεία καλές προθέσεις με την έκδοση των τελευταίων αδειών, αν και αυτές δεν είναι κομβικές για την πρόοδο του έργου.
  • Εκτός από το 1 δις δολάρια που έχουν ήδη επενδυθεί, υπάρχει η πρόθεση να επενδυθούν 2 δις δολάρια ακόμα: 1 δισ. δολάρια για την κατασκευή στις Σκουριές και την ανάπτυξη του έργου στο Πέραμα της Θράκης, και περίπου 1 δισ. δολάρια για τη λειτουργία των έργων συνολικά. 
  • Υπολογίζεται να δημιουργηθούν περίπου 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Αντίστοιχα, τα έσοδα για το ελληνικό κράτος αποτιμώνται σε 2,5 δισ. ευρώ και το ύψος των εξαγωγών στα 11,5 δισ. ευρώ, ενώ στην τοπική κοινωνία θα κατευθυνθούν περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ για την προμήθεια τοπικών υλικών και υπηρεσιών και περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ σε τοπικά έργα και δράσεις.
  • Αν και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές επιθυμούν να υπάρξει πρόοδος άμεσα και η εταιρεία συνεργάζεται με τα αρμόδια υπουργεία σε αυτή την κατεύθυνση, δεν υπάρχει σίγουρο χρονοδιάγραμμα του έργου.
  • Η προτιμώμενη από την εταιρεία εξέλιξη είναι να βρεθεί στρατηγικός εταίρος για τα 680 εκατ. δολάρια που απαιτούνται για τη συνέχιση του έργου, και να μείνει στα χέρια της η διαχείριση του έργου, – παρ’ όλες τις φήμες που κυκλοφορούν περί αναζήτησης αγοραστή.
  • Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αναθεώρησης της σύμβασης παραχώρησης αφού η σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο υπογράφηκε το 2004, ενώ το επενδυτικό σχέδιο εγκρίθηκε το 2006. Είναι απολύτως φυσιολογικό τόσο η εξέλιξη της τεχνολογίας όσο οι αλλαγές που επήλθαν στο ευρύτερο επιχειρηματικό τοπίο της χώρας όλα αυτά τα χρόνια να επιφέρουν τροποποιήσεις στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.
  • Έχουν αρχίσει οι συζητήσεις με το υπουργείο για επένδυση στο Πέραμα Έβρου, αλλά για την εταιρεία είναι απαραίτητη προϋπόθεση η συγκροτημένη ενημέρωση προς την τοπική κοινωνία.
  • Επί της ουσίας τα Μεταλλεία Κασσάνδρας λειτουργούν πρώτα από όλα με σεβασμό στο περιβάλλον. Μόνο για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος γύρω από τις εγκαταστάσεις μας έχουν επενδύσει 4 εκατ. ευρώ σε ένα πρωτοποριακό ηλεκτρονικό σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς, η παραπληροφόρηση και η ελλιπής επικοινωνία έχουν δημιουργήσει μύθους γύρω από τις πρακτικές της εταιρείας. Ωστόσο, οι πολίτες έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται πλέον, μέσω συστηματικής επικοινωνίας, ότι μία εταιρεία που αντλεί την τεχνογνωσία της τόσο από εργαζομένους που συνεχίζουν μια μακραίωνη μεταλλευτική παράδοση στη Χαλκιδική όσο από μια χώρα πρωτοπόρο στον μεταλλευτικό κλάδο όπως ο Καναδάς λειτουργεί πρώτα απ’ όλα με υπευθυνότητα.

Η συνέντευξη του κου Μπαλάσκα διέλυσε πολλές σκιές που είχαν αρχίσει να ρίχνουν οι κάθε λογής πολέμιοι της επένδυσης, όπως σενάρια πώλησης και αποχώρησης της εταιρείας, πτώχευσης, κ.λπ., κ.λπ. Το σενάριο είναι απλό, διαυγές και βιώσιμο: Μετά την κρίση της μετοχής της –λόγω και της ελληνικής κρίσης–, και την αλλαγή του επιχειρηματικού τοπίου, η εταιρεία αναζητά στρατηγικό επενδυτή για να ολοκληρώσει το έργο, προσβλέποντας σε μία πιο ευέλικτη συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο, η οποία θα έχει αυξημένα οφέλη και για τις δύο πλευρές, και σε επέκταση της δραστηριότητάς της στην Θράκη.