ΤΕΛΙΚΑ ΜΑΛΛΟΝ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ… (ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΡΙΖΑ…)

Συνηθισμένο το σκηνικό της επόμενης ημέρας όσον αφορά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου για τις Σκουριές. Όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις με τις αποφάσεις ΣτΕ, δεν ιδρώνει το αυτί των πολέμιων της επένδυσης. Η μοναδική τους έννοια είναι να βρουν εκείνα τα σημεία στην απόφαση που θα τους επιτρέψουν να θέσουν το επόμενο εμπόδιο στην επένδυση. Μιας επένδυσης που ξεκίνησε με την υπογραφή της σύμβασης το 2003 και από τότε βολοδέρνει…

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις της κας Ιγγλέζη, και του κου Ζουμπά, οι οποίες δείχνουν πως γι’ αυτούς «ο αγώνας συνεχίζεται» και η απόφαση της διαιτησίας δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο…

«Η διαιτησία ως Πόντιος Πιλάτος δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο» δηλώνει στην Εφ.Συν. ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς. «Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση του υπουργείου και την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Μακεδονίας, θα ήθελα να τους διαμηνύσω ότι για εμάς δημόσιο συμφέρον είναι κατά μείζονα λόγο τα νερά, τα δάση και το περιβάλλον, η ανθρώπινη ζωή και υγεία και η υπάρχουσα οικονομία της περιοχής και όχι επιπλέον οικονομικά royalties ή φόροι επί των κερδών της εταιρείας. Δεύτερον, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της νομιμότητας, αυτή παραβιάζεται καθημερινά από την εταιρεία και η πολιτεία κλείνει τα μάτια της. Εμείς δεν θέλουμε την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας και θα παλέψουμε γι’ αυτό. Καλούμε τη συντεταγμένη πολιτεία να κάνει το ίδιο, προασπίζοντας το μέλλον της περιοχής».

«Η απόφαση είναι ήξεις αφήξεις και πετάει την μπάλα στο υπουργείο, που καλείται να αποφασίσει αν θα αδειοδοτήσει ή όχι αυτή τη δήθεν επένδυση» λέει στην Εφ.Συν. η βουλευτής Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέζη. «Η διαιτησία μεταθέτει στο υπουργείο την ευθύνη να κρίνει αν είναι δυνατή η παραγωγή καθαρού χρυσού, χωρίς όμως χρονοδιάγραμμα. Καλώ τους αρμόδιους υπουργούς να εφαρμόσουν κατά λέξη όσα διατείνονται για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εγχώρια προστιθέμενη αξία μεγιστοποιείται πολύ περισσότερο από τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες της Χαλκιδικής, οι οποίες και σύμφωνες με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία είναι, αλλά και χαίρουν της ευρύτατης κοινωνικής συναίνεσης. Καθαρός χρυσός είναι η αγροτική παραγωγή και τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται τη Χαλκιδική κάθε χρόνο».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής δεν χρειάζεται να μιλήσω… Οι άνθρωποι βλέπουν την απόφαση του δικαστηρίου ως «ένα βήμα πριν από την ακύρωση της σύμβασης»!!!