ΕΞΑΓΩΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Ο Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ

67eac64bc3a524a332b89192acfc0d71_XLΜε κεντρικούς πρωταγωνιστές τον Μέγα Αλέξανδρο και τον φιλόσοφο Αριστοτέλη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την συνδρομή του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής διοργάνωσε στις 19 Νοεμβρίου 2015, μία πολύ σημαντική εκδήλωση στην καρδιά του Μιλάνο της Ιταλίας στην Via Dante 14, σε απόσταση αναπνοής από το Castello Sforzesco, το μνημείο σύμβολο της πόλης της μόδας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας άνοιξε πρόωρα και δυναμικά το έτος Αριστοτέλη 2016, με την παρουσίαση των Διεθνών και Ιταλικών παραγωγών – ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν το τελευταίο εξάμηνο στις περιοχές της πόλης της Θεσσαλονίκης, των Αρχαίων Σταγείρων, της Βεργίνας, των Σερρών, της Αμφίπολης, της Πέλλας και του Δίον.

Ο Alex Ricchebuiono και ο Massimo Berga παρουσίασαν το ντοκιμαντέρ “Money and Art” το οποίο γυρίστηκε για λογαριασμό του RAI 5 International και το οποίο θα βγει επίσημα στον αέρα της RAI στα μέσα Δεκεμβρίου και το οποίο φιλοξενεί μεταξύ άλλων, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, την Αρχαιολόγο κα. Ελισάβετ Τσιγαρίδα, την Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης κα. Μαρία Τσατσανόγλου και την Διευθύντρια του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κα. Θούλη Μυσιρλόγλου.

Ο Alessandro Barelli σκηνοθέτης και παραγωγός της HISTORIA παρουσίασε 3D trailer “Στα βήματα του Αλέξανδρου και του Αριστοτέλη”.

Ιδιαίτερη στιγμή για όλους ήταν η μαρτυρία – ομιλία του Αρχαιολόγου και φιλομακεδόνα Carlo Casi για το αφιέρωμα του περιοδικού ARCHEO στον Αλέξανδρο και τον Αριστοτέλη. Διηγήθηκε επίσης με μοναδικό τρόπο την εμπειρία του από τις περιηγήσεις του στους αρχαιολογικούς χώρους της Κεντρικής Μακεδονίας με ξεναγούς τους Έλληνες αρχαιολόγους.

Αξίζει επίσης να σταθούμε στην αναφορά του Carlo Casi για την επίσημη συνεργασία μεταξύ της Αμφίπολης (μνημείο Κάστα) και του αρχαιολογικού πάρκου Vulci της Τοσκάνης. Ο ίδιος δήλωσε πως θα είναι από τους στυλοβάτες των μελλοντικών δραστηριοτήτων για τον Αριστοτέλη και γενικότερα στην ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Τέλος ο Ανθρωπολόγος “γαστρο-φιλόσοφος” Sergio Grasso (RAI 1) μίλησε για την διατροφή των αρχαίων Ελλήνων και τις ομοιότητες με τις διατροφικές συνήθειες των μοναχών του Αγίου Όρους και για το επόμενο τηλεοπτικό project που ετοιμάζει με θέμα την Ελληνική γαστρονομία.

Κατά την διάρκεια της βραδιάς έγινε επίσημα η παρουσίαση της μπροσούρας από τον Tour Operator “Itinerari DOC”, με τις ιστορικές διαδρομές στα βήματα του Αλέξανδρου και του Αριστοτέλη.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν καταξιωμένοι Δημοσιογράφοι, Διευθυντές Σχολείων Κλασσικών Λυκείων, εκπρόσωποι Τουριστικών Γραφείων, η εκπρόσωπος του ΕΟΤ Ιταλίας κα.Diana De Simone και η Εμπορική Ακόλουθος του Προξενείου μας στο Μιλάνο κα. Εύα Βώκου.

Η βραδιά έκλεισε με γευστική δοκιμή εδεσμάτων και κρασιών από την Κεντρική Μακεδονία.

Στις 20 Δεκεμβρίου κλιμάκιο της ΠΚΜ επισκέφθηκε το Κόμο και πραγματοποίησε συναντήσεις με την Διευθύντρια του Τουριστικού Οργανισμού του Κόμο κα. Monica Neroni και τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του Κόμο κ. Roberto Cassani.

Στις 21 Δεκεμβρίου το ίδιο κλιμάκιο επισκέφθηκε την πόλη Μπέργκαμο και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων του Μπέργκαμο κ. Giorgio Lazzari και τον Enrico Brignoli Διευθυντή του Τουριστικού Γραφείου Bergamo OVET, το οποίο εξειδικεύεται στον σχολικό και θρησκευτικό τουρισμό.

Σε όλες τις παραπάνω συναντήσεις έγινε ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους προβολής και διαφήμισης των προορισμών και συμφωνήθηκε η διοργάνωση workshops στις πόλεις τους την άνοιξη του 2016 για την προώθηση της Κεντρικής Μακεδονίας και την περίοδο της έκθεσηςPhiloxenia 2016 ένα ανάλογο workshop για την προώθηση του τουρισμού των πόλεων του Κόμο και Μπέργκαμο στη Θεσσαλονίκη.

Επόμενος σταθμός προβολής της Χαλκιδικής από τον Τουριστικό Οργανισμό η συμμετοχή στην έκθεση GRECKA PANORAMA στην Βαρσοβία της Πολωνίας 12 & 13 Δεκεμβρίου 2015.

[ΠΗΓΗ: http://respentza.blogspot.gr/, 7/12/2015]