ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ…

ellinikos-xrusos-skouries-eldorado-gold

Μετά από ερώτηση δημοσιογράφων για τις πολιτικές συζητήσεις που αναπτύσσονται αναφορικά με τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Ελληνικός Χρυσός έχει ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες έναν παραγωγικό διάλογο με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων στη Χαλκιδική.

Για όλες τις παράλληλες δημόσιες τοποθετήσεις και συζητήσεις, η Διοίκηση της εταιρείας έχει υποστηρίξει στο παρελθόν πολλές φορές και θα το επαναλάβει όσες χρειαστεί, πως αυτό που αποτελεί το κυρίαρχο μέλημα της είναι η κοινή της πορεία με την πολιτική ηγεσία του τόπου και με την τοπική κοινωνία της περιοχής όπου δραστηριοποιείται μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης.

Η μεταλλευτική ανάπτυξη δεν θα πρέπει να αποτελεί ούτε προεκλογικό διακύβευμα ούτε και αντικείμενο συνεχών δικαστικών μαχών. Οι δικαστικές αποφάσεις αποτελούν σαφώς, τεκμήριο της νομιμότητας του συνόλου των εργασιών αλλά δεν μπορούν να αποτελούν συνεχώς εγγύηση για την ομαλή και απρόσκοπτη ανάπτυξη του έργου.

Ουσιαστικός στόχος είναι η συνεχής και γόνιμη συνεργασία με το Ελληνικό Κράτος, τους αρμόδιους φορείς και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Επομένως, παρακαλούμε άπαντες τους ενδιαφερόμενους για τα Μεταλλεία της Χαλκιδικής –από όποιον χώρο κι αν προέρχονται – να μην αντιμετωπίζουν το θέμα ως σημείο δημόσιας πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά ως συζήτηση τεχνικού και ουσιαστικού περιεχομένου, ώστε να διασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το έργο, τους εργαζόμενους, το περιβάλλον και τη χώρα μας.»

Η εταιρεία καλά τα λέει, αλλά όταν ο ίδιος ο Υπουργός βγαίνει στις προγραμματικές δηλώσεις (ενώ θα μπορούσε να μην αναφερθεί καθόλου στο θέμα των Σκουριών), και λέει πως «το κλείσιμο των Σκουριών δίνει θετικό μήνυμα στους δυνητικούς επενδυτές, διότι βλέπουν πως προστατεύομε το περιβάλλον» (!!!) Δύο τινά συμβαίνουν: Ή ο Υπουργός δεν ξέρει τι λέει (πράγμα απίθανο διότι ο κος Σκουρλέτης είναι έξυπνος άνθρωπος), ή το λέει με κάποια σκοπιμότητα, προοιωνίζοντας την συνέχεια αυτής της ανούσιας και κουραστική ς κόντρας.

Πάντως, αν η κυβέρνηση συνεχίσει αυτό το παιχνίδι «ποιος θα κουραστεί πρώτος με τις συνεχείς δικαστικές διαμάχες», κινδυνεύει να το… κερδίσει… Αλλά τότε θα πρέπει να επωμιστεί ολοκληρωτικά το βάρος της απόφασης και θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις επακόλουθες συνέπειες.