ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΟΙ 2 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ «ΣΚΙΑΣΕΙ» ΤΟ FLYOVER ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Η σεζόν λόγω και του Πάσχα θα ανοίξει πιο νωρίς στο σύνολο της Χαλκιδικής – Θετικά τα μηνύματα από τη Βαλκανική αγορά

Χαλκιδική «ψηφίζουν» και φέτος για τις διακοπές τους αρκετοί Βαλκάνιοι, όπως προκύπτει από τις επαφές που πραγματοποιούν επαγγελματίες του τουρισμού σε εκθέσεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα.

Με το «άνοιγμα» της φετινής σεζόν να τοποθετείται στις 26 Απριλίου, γίνονται συζητήσεις για το fly over καθώς υπάρχει ένας προβληματισμός  για τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχουν τα έργα στις μετακινήσεις των οδικών τουριστών προς τη Χαλκιδική. Από τις μέχρι τώρα επαφές πάντως δεν έχει προκύψει κάποια ανησυχία από την πλευρά των πελατών, ωστόσο οι τοπικοί φορείς της Χαλκιδικής δρώντας προληπτικά, φροντίζουν να ενημερώνουν τα τουριστικά γραφεία και τους εκπροσώπους τους για εναλλακτικές διαδρομές προσέγγισης του νομού, χωρίς ωστόσο να πανικοβάλουν.

«Ουσιαστικά εμείς μπαίνουμε σε μια διαδικασία να ενημερώνουμε και όχι να πανικοβάλουμε», υπογράμμισε μιλώντας στο «ΤyposThes» ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος. «Δεν χρειάζεται να πανικοβάλουμε τον κόσμο, χρειάζεται απλώς μια συνεργασία ώστε να τον οδηγούμε στον προορισμό του με ασφάλεια και με όσο το δυνατόν λιγότερη ταλαιπωρία. Αυτός είναι ο στόχος της Ένωσης και συνολικά του κλάδου», όπως τονίζει.

Οι εναλλακτικές προτάσεις

Το flyover έχει φέρει σίγουρα δυσκολίες ιδιαίτερα στο εσωτερικό της πόλης της Θεσσαλονίκης, σημειώνει ο κ. Τάσιος, όμως τονίζει ότι ως ένα έργο που αφορά και τη Χαλκιδική, με την έννοια της επέκτασής του προς την Αγία Αναστασία, «σίγουρα μας βρίσκει θετικούς». Το ζήτημα τώρα κατά τον ίδιο είναι να «δούμε την καθημερινότητα ιδιαίτερα μετά τις 25-26 Απριλίου που ξεκινάει η σεζόν στο νομό Χαλκιδικής».

Αυτό έκανε τους φορείς του νομού να σκεφτούν κάποιες εναλλακτικές, τις οποίες συζήτησαν ήδη στις επαφές τους στη Ρουμανία αλλά και στη Σερβία.

Όπως λέει η μια εναλλακτική είναι για όσους θέλουν να πάνε στο δήμο Αριστοτέλη ή στο δήμο Πολυγύρου ή στο δήμο Σιθωνίας και στους αντίστοιχους προορισμούς, τότε να ακολουθούν την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας και στο ύψος της Ν. Απολλωνίας να παίρνουν το δρόμο προς Παλαιόχωρα Χαλκιδικής. Αυτό δίνει μια εναλλακτική σε αυτούς τους δήμους σύμφωνα με τον κ. Τάσιο και δεν θα μπλοκάρει τη δυτική προς ανατολική πλευρά. «Εκεί θα έχει μια μεγαλύτερη δυσκολία προς το δήμο Προποντίδας και Κασσάνδρας. Αυτό είναι μια πραγματικότητα», προσθέτει ο ίδιος. Η Ένωση ξενοδοχείων Χαλκιδικής έχει ήδη καταθέσει εξάλλου πρόταση στον υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης και στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ότι είναι μια ευκαιρία στα επόμενα δυο χρόνια να μελετηθεί η βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του δρόμου Απολλωνία – Παλαιόχωρα Χαλκιδικής «ώστε να αρχίσει να είναι ο βασικός δρόμος σύνδεσης με την Εγνατία Οδό, από τη στιγμή που δεν υπάρχει στο σχεδιασμό κάποια σύνδεση με την Εγνατία», όπως επισημαίνει ο κ. Τάσιος.

Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με την επικοινωνία των ξενοδόχων με τους πελάτες τους ώστε να τους δίνουν εναλλακτικές κυρίως ως προς τις ώρες που θα επιλέξουν για να κατευθυνθούν προς τον προορισμό. Είτε πολύ πρωί ή αντίστοιχα κάποιες άλλες ώρες κατά τις οποίες δεν υπάρχει έντονος κυκλοφοριακός φόρτος.

Οι έλεγχοι και οι καθυστερήσεις στα χερσαία σύνορα

Από την 1η Απριλίου του 2024 εξάλλου, απελευθερώνονται οι έλεγχοι στη Συνθήκη Σέγκεν για αεροπορικές συνδέσεις  και θαλάσσιες μεταφορές για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Αυτό όμως δεν ισχύει και για τα χερσαία σύνορα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής ανέλαβε την πρωτοβουλία να υποστηρίξει μέσω ερώτησης της Ευρωβουλευτού κ. Μαρίας Σπυράκη στις 27/1 στο Ευρωκοινοβούλιο ώστε να υπάρξει νέα απόφαση για να οριστεί ημερομηνία της άρσης των ελέγχων στα χερσαία σύνορα κάτι το οποίο ενδιαφέρει άμεσα όλο τον οδικό τουρισμό.

«Δεν γίνεται να μην υπάρχει διαβατηριακός έλεγχος στο αεροπλάνο και στο πλοίο και να υπάρχει στα χερσαία σύνορα», όπως είπε ο κ. Τάσιος. Κατά τον ίδιο η αγορά της Ρουμανία είδε πολύ θετικά το γεγονός ότι ο κλάδος στηρίζει το περιεχόμενο της ερώτησης αυτής. Η σχετική απάντηση αναμένεται μέσα στον Μάρτιο.

Τα μηνύματα για το 2024 για τη Χαλκιδική – «Καλά περπατάει» το Πάσχα

Η Χαλκιδική είχε ήδη παρουσία σε σημαντικές τουριστικές εκθέσεις, στη Ρουμανία, τη Σερβία, την Ουγγαρία και το Μόναχο. Όπως προέκυψε η Ελλάδα παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις των Ρουμάνων τουριστών και η Χαλκιδική εξακολουθεί να είναι η πρώτη τους επιλογή.

Υψηλή παραμένει η ζήτηση των Σέρβων ταξιδιωτών για την Ελλάδα και το 2024, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην κορυφή των αναζητήσεων σχετικά με τους προορισμούς των διακοπών τους, ενώ η Χαλκιδική ειδικότερα για το λαό της Σερβίας εντάσσεται στους πλέον δημοφιλής προορισμούς τόσο για διακοπές όσο και για την αγορά ακινήτων. Η Χαλκιδική είναι γνώριμη και στους Βαυβαρούς και αποτελούν παραδοσιακούς επισκέπτες μας, ενώ πολύ σημαντικό είναι ότι πολλοί από αυτούς είναι επαναλαμβανόμενοι. Εξάλλου ισχυρή  παραμένει η τάση πολλών Ούγγρων να ταξιδέψουν και φέτος οδικώς προς τη χώρα μας, με βασικούς προορισμούς την Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη ως city break προορισμό αλλά και την Πιερία.

Φαίνεται ότι η σεζόν λόγω και του Πάσχα θα ανοίξει πιο νωρίς στο σύνολο του νομού Χαλκιδικής, στις 25-26 Απριλίου, κυρίως για τα ξενοδοχεία και λιγότερο για τα ενοικιαζόμενα.

Η εκτίμηση του κ. Τάσιου είναι ότι η λεγόμενη Βαλκανική αγορά θα πάει καλά φέτος για τις 100 μέρες περίπου που είναι η σεζόν για τις αγορές αυτές στη Χαλκιδική, αλλά και γενικότερα για τη Β. Ελλάδα. «Υπάρχουν αρκετές κρατήσεις ενώ και το Πάσχα φαίνεται να περπατάει καλά. Ειδικά για τη Ρουμανία φέτος γίνεται 5ήμερο καθώς έχει αργίες 1 και 3 Μαΐου, γεγονός που βοηθά πολύ την πραγματοποίηση κάποιου ταξιδιού.

Όσον αφορά τις άλλες αγορές, Αγγλία και Γερμανία, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο μέχρι τώρα φαίνεται ότι η Γερμανία έχει ένα σταθερό ρυθμό στις προκρατήσεις ενώ η Αγγλία είχε ένα καλό διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο ενώ τώρα έχει κάνει μια μικρή «κοιλιά», ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι αυτό δεν θα επηρεάσει το σύνολο της σεζόν.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα μηνύματα που θα προκύψουν από την σημαντική Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Βερολίνου που πραγματοποιείται 5-7 Μαρτίου, ώστε να προκύψει μια καλύτερη εικόνα για τη σεζόν.

Πάντως, αυτό που έχει επισημανθεί και από την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού είναι ότι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό για  το 2024, σε συνέχεια μιας πολύ καλής χρονιάς, με το 2023 να αποτελεί πλέον το νέο έτος ορόσημο στον τουρισμό.

[ΠΗΓΗ: https://www.typosthes.gr/, της Μαρίας Κουζούφη, από την έντυπη έκδοση “ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”, 3/3/2024]