«ΆΚΥΡΗ» Η ΝΕΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ – ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΗ

Πριν από την πανδημία του Covid-19 η Ευρώπη ετοίμαζε μία νέα ενιαία ψηφιακή ταυτότητα, η οποία θα ίσχυε για όλες τις χώρες, όμως τα σχέδια ναυάγησαν προσωρινά.

Σύμφωνα με την Καθημερινή σύντομα έρχεται το ευρωπαϊκό πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας (EU Digital ID Wallet).

Είναι μία εφαρμογή για κινητά, για την οποία κάνουν ήδη δοκιμές για την ασφάλεια, όσο και την ευχρηστία της.

Θα μπορούν δηλαδή να έχουν σε μία εφαρμογή όλα τους τα προσωπικά έγγραφα, όπως η ταυτότητά τους, η άδεια οδήγησης, το πτυχίο τους, τη φορολογική ενημερώτητά τους, αλλά και άλλα έγγραφα. Κατ’ επέκταση, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κοινοποιούν, όποτε είναι απαραίτητο κατά τις συναλλαγές τους με δημόσιες υπηρεσίες ή ιδιωτικούς φορείς, έγγραφα, όπως το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας, που θα έχουν πιστοποιηθεί και θα είναι αποδεκτά εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βασική προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί είναι η διαλειτουργικότητα, δηλαδή η δυνατότητα να συνδέεται με το σύνολο των πληροφοριακών συστημάτων των ευρωπαϊκών κρατών-μελών. Επίσης, θα περιλαμβάνει νέες υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρονική υπογραφή, η ηλεκτρονική σφραγίδα για την εγγύηση της αυθεντικότητας ενός εγγράφου ή το πιστοποιητικό γνησιότητας μιας ιστοσελίδας. Βασικό στοίχημα είναι η θωράκιση του app από ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις.

Η χρήση του ευρωπαϊκού πορτοφολιού ψηφιακής ταυτότητας θα είναι προαιρετική, αλλά όσες εταιρείες και φορείς (π.χ. τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, εταιρείες μίσθωσης αυτοκινήτων, ξενοδοχεία κ.λπ.) παρέχουν υπηρεσίες θα πρέπει να το κάνουν αποδεκτό.

Για να τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή, απαιτείται να θεσπιστεί ειδικός ευρωπαϊκός κανονισμός για τον οποίο κατέληξαν σε συμφωνία, πριν από μερικές εβδομάδες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Η νέα ψηφιακή ταυτότητα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία περίπου σε 2 χρόνια, αν εκτελεστούν και εγκριθούν όλα τα βήματα.

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 27/3/2024]