ΕΝΕΣΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Συγκροτημένη αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής που βλέπουν, μέχρι στιγμής. την καλλιέργεια να εξελίσσεται ικανοποιητικά και χωρίς προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα.

Μπορεί και φέτος τα μετεωρολογικά δεδομένα θερμοκρασιών στη Χαλκιδική να είναι υψηλότερα για την εποχή (η μέγιστη, ελάχιστη και μέση θερμοκρασία), ωστόσο, η κατάσταση είναι σχετικά καλύτερη από πέρσι, όταν και οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν έντονο φαινόμενο μειωμένης ανθοφορίας, όπως και περιπτώσεις μη έκπτυξης των ανθοφόρων οφθαλμών, με τελικό αποτέλεσμα τη σημαντικά μειωμένη καρποφορία στην ποικιλία «Χονδρολιά Χαλκιδικής».

Φέτος τα πράγματα είναι σχετικά καλύτερα, γεγονός που φέρνει κάποια χαμόγελα αισιοδοξίας στους παραγωγούς μετά και την περσινή ακαρπία και τις ασφυκτικές συνθήκες που προκάλεσε σε αγρότες, αλλά και καταναλωτές.

Κλιματικές συνθήκες

Ο ελαιοκαλλιεργητής και εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικής Ελιάς Ολύνθου, Biolivia, Δημήτρης Ευαγγελινός, δηλώνει, προς το παρόν, αισιοδοξία για τη φετινή σεζόν τουλάχιστον κλιματικά, αφού βάσει μετεωρολογικών σταθμών οι θερμοκρασίες είναι κάτω περίπου 2 με 3 βαθμούς με τα αντίστοιχα περσινά χρονικά διαστήματα.

«Ίσως τα δέντρα, φέτος, να είναι πιο ξεκούραστα σε σχέση με πέρσι και ασχέτως ότι “δουλεύουν”, δεν εξαντλούνται τα θρεπτικά στοιχεία τους. Δεν υπήρχε παραγωγή και τηρουμένων των αναλογιών, που ήταν μια χρονιά ολικής ακαρπίας. αισιοδοξούμε ότι φέτος θα είναι καλύτερα. Στην αντίθετη περίπτωση, πάει να πει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ευαγγελινός.

Πάντως, σημειώνει ότι τα σημάδια, σε ό,τι αφορά τους οφθαλμούς των δέντρων. είναι θετικά, καθώς έχουν καλύτερη έκπτυξη και είναι πιο αναπτυγμένα. Σύμφωνα, πάντα, με τον κ. Ευαγγελινό. η ποικιλία της ελιάς Χαλκιδικής και με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία χρειάζεται περίπου 900 ώρες θερμοκρασιών από 8 έως και 3 βαθμούς. Το 2023, χρονιά ολικής ακαρπίας της ελιάς και στη Χαλκιδική, το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουάριου υπήρχαν θερμοκρασίες γύρω στους 9 βαθμούς, το δεύτερο δεκαήμερο γύρω στους 18 και το τρίτο έπεσε κάποιους βαθμούς κάτω.

«Ο μήνας αυτός είναι καθοριστικός για τη διαφοροποίηση των δέντρων. Ουσιαστικά το δέντρο έχει αποφασίσει το τι θα κάνει. Φέτος, είναι λίγο καλύτερα, έτσι, ευελπιστούμε να είναι μια καλύτερη χρονιά από το 2023, που ήταν καταστροφική», καταλήγει ο κ. Ευαγγελινός.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ και με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τη Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής (ΔΚΕ) για το 2022. στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής καλλιεργούνται 144.548 στρ. επιτραπέζιας ελιάς με 3.392.783 παραγωγικά δέντρα.

[ΠΗΓΗ: ΥΠΑΙΘΡΟΣ, 26/1/2024]