«ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ» ΤΩΝ ΤΡΑΚΤΕΡ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ – ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ

Κινητοποίηση με τρακτέρ και στην Κεντρική Μακεδονία – Στην κινητοποίηση και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Χαλκιδικής

Στο πλαίσιο αυτό, με ομόφωνη απόφαση των Αγροτικών Συλλόγων: Δήμου Χαλκηδόνας, Πέλλας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Σερρών, Ημαθίας, Σύλλογος Παιονίας Κιλκίς, οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας ξεκινούν κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ τους στις 26 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, στόχος και σκοπός είναι η κάθοδος τον τρακτέρ στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκειας της έκθεσης, Agrotica (1 έως τις 4 Φεβρουαρίου 2024 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης).

Τόσο σε Θέρμη, όσο και σε Κουφάλια και Επανομή, οι αγρότες προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματός τους.

Στη Θέρμη, τα τρακτέρ παρατάχθηκαν πλησίον του κόμβου Θέρμης-Πανοράματος και αναμένεται να παραμείνουν στο σημείο μέχρι την Παρασκευή όπου θα αποφασίσουν για τις επόμενες ενέργειές τους, με ενδεχόμενο τον συμβολικό κλείσιμο του δρόμου για λίγη ώρα. 

Πιθανή είναι και η διακοπή κυκλοφορίας στα “πράσινα φανάρια” όπου είθισται οι αγρότες να “κόβουν” τη διέλευση οχημάτων με τα τρακτέρ τους όταν κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Πάντως, η ΕΛ.ΑΣ θέλοντας να προφυλάξει τον κόμβο του αεροδρομίου “Μακεδονία” από ενδεχόμενο μπλόκο, έχει ήδη τοποθετήσει από εχθές σε 24ωρη βάση μια διμοιρία ΜΑΤ για παν ενδεχόμενο. 

Οι αγρότες αντιδρούν στο αυξημένο κόστος παραγωγής, στις αυξημένες τιμές ενέργειας αλλά και στις αυξήσεις των τιμών στα γεωργικά εφόδια. Ζητούν να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες, όπως προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ αλλά και αναπτέρωση των εισοδημάτων τους έως ότου αυτά αναπληρωθούν από την παραγωγή και τα ζώα.

Οι κινητοποιήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των ευρύτερων κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου σε όλη τη χώρα.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 25/1/2024]