ΧΑΛΚΟΣ: ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ FUNDS ΕΚΤΟΞΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

Το χάσμα μεταξύ των τιμών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί

Σε ιστορικά υψηλά έχει εκτιναχθεί το premium των τιμών του χαλκού στις ΗΠΑ σε σχέση με το παγκόσμιο σημείο αναφοράς στο Λονδίνο, καθώς τα κερδοσκοπικά κεφάλαια συσσωρεύονται και οι έμποροι αναγκάζονται να καλύψουν τις short θέσεις τους στο πιο σημαντικό βιομηχανικό μέταλλο στον κόσμο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που διαπραγματεύονται στη Νέα Υόρκη εκτινάχθηκαν σε υψηλό όλων των εποχών, με το πιο ενεργό συμβόλαιο τριών μηνών έως τον Ιούλιο να σημειώνει ράλι 11% πάνω από 5 δολ. ανά λίβρα την Τετάρτη.

Η τιμή, που ισοδυναμεί με περισσότερα από 11.000 δολάρια ανά τόνο, ώθησε τη διαφορά μεταξύ των τιμών του χαλκού στις ΗΠΑ και του παγκόσμιου σημείου αναφοράς στο Λονδίνο σε ένα ρεκόρ διαφοράς άνω των 1.000 δολαρίων. Συνήθως, τα δύο αυτά συσχετίζονται πιο στενά, με τη διαφορά -σύμφωνα με τα στοιχεία της Citi να είναι ιστορικά μικρότερη από 90 δολάρια ανά τόνο.

Όπως γράφουν οι Financial Times, η απότομη αυτή άνοδος πυροδοτήθηκε από κερδοσκόπους που  υπερκέρασαν τους traders που πόνταραν ότι το premium στην αμερικανική αγορά θα έπεφτε.

Αναλυτές εκτιμούν επίσης, ότι ενισχυτικά στις τιμές επέδρασαν επίσης οι φόβοι για το επίπεδο των διαθέσιμων αποθεμάτων για παράδοση στη Νέα Υόρκη.

Η κερδοσκοπική εμπορική δραστηριότητα για όσους προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα από την κατεύθυνση της τιμής του χαλκού θεωρείται ευκολότερη στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου παρά στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, όπου τα συμβόλαια είναι πιο περίπλοκα.

Σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλούνται οι FT, οι έμποροι εμπορευμάτων με θέσεις short, συμπεριλαμβανομένης της Trafigura και άλλων, σπεύδουν να εξασφαλίσουν χαλκό για να παραδώσουν στις ΗΠΑ και να κλείσουν τις short θέσεις τους. Η Trafigura αρνήθηκε να σχολιάσει τη θέση short.

«Μοιάζει σαν μια δραματική αγορά», δήλωσε η Ελένη Ιωαννίδη, διευθύντρια έρευνας στον τομέα του χαλκού στη συμβουλευτική Wood Mackenzie. «Υπάρχει ένα τεράστιο ποσό κερδοσκοπικών διαχειριζόμενων χρημάτων που έχουν εισέλθει τους τελευταίους μήνες. Είναι απλά τεράστιο.”

Η κερδοσκοπία στα commodites

Όπως επισημαίνουν οι FT, η ξαφνική, απότομη άνοδος του κόκκινου μετάλλου ακολουθεί παρόμοιες κινήσεις τιμών τα τελευταία χρόνια στο νικέλιο, το φυσικό αέριο και το κακάο, υπογραμμίζοντας την αστάθεια στις συναλλαγές εμπορευμάτων καθώς οι προμήθειες διακόπτονται και οι έμποροι επωμίζονται περισσότερο το συνολικό κόστος αγοράς και πώλησης.

Έρχεται επίσης καθώς η BHP επιχειρεί να αναλάβει την Anglo American σε μια συμφωνία 34 δισεκατομμυρίων λιρών που θα ενίσχυε το χαρτοφυλάκιο των ορυχείων της που παράγουν το υπεραγώγιμο μέταλλο ζωτικής σημασίας για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο χαλκός έχει ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, για παράδειγμα σε κτίρια, καλώδια ρεύματος και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ωστόσο, οι ελλείψεις μεταλλεύματος από ορυχεία αναμένεται να τροφοδοτήσουν τις ελλείψεις του εξευγενισμένου μετάλλου καθώς τα διυλιστήρια περιορίζουν την παραγωγή λόγω της πτώσης της κερδοφορίας.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η άνοδος των τιμών του χαλκού στις ΗΠΑ αντανακλά επίσης μια μεγάλη ροή χρημάτων από τις ΗΠΑ προς τα εμπορεύματα.

«Υποδηλώνει την αποσύνδεση που έχουμε στην αγορά και την επιρροή της αγοράς κεφαλαίων φέτος», δήλωσε η Natalie Scott-Gray, αναλύτρια βασικών μετάλλων στο StoneX. «Είναι οι αγορές που ενθουσιάζονται υπερβολικά» σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αύξηση της ζήτησης χαλκού και τους κινδύνους για την προσφορά.

Πόλος έλξης

Σύμφωνα με τους FT, τα  εμπορεύματα κερδίζουν δημοτικότητα μεταξύ των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων και των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου ως μέσο αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού, σε μια εποχή που οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ φέτος έχουν ανατραπεί.

Ενισχυτικά στις τιμές επέδρασε και η είδηση ότι το Πεκίνο εξετάζει μια πρόταση για τις τοπικές κυβερνήσεις να αγοράσουν απούλητα σπίτια, κάτι που θα μπορούσε να τονώσει τη ζήτηση χαλκού.

Αναλυτές υποστηρίζουν επίσης, ότι το ράλι δείχνει ότι η προσφορά χαλκού είναι πιο περιορισμένη στις ΗΠΑ λόγω των υλικοτεχνικών προκλήσεων που προκύπτουν από την περιορισμένη χωρητικότητα στη Διώρυγα του Παναμά και τις επιπτώσεις από τη γέφυρα που κατέρρευσε στη Βαλτιμόρη τον Μάρτιο.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι μεγάλο μέρος της περίσσειας χαλκού στην Κίνα – όπου η ζήτηση ήταν χαμηλότερη από ό,τι περίμεναν πολλοί φέτος – δεν πληροί τις προϋποθέσεις για παράδοση στο CME και το υπόλοιπο διαθέσιμο υλικό στην αγορά είναι ρωσικό, το οποίο οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει .

Ο Έντουαρντ Μέιρ, αναλυτής της Marex, αναφέρει ότι η κίνηση της τιμής «σχετίζονταν με όλα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης» και «τα πράγματα είναι εξαιρετικά υπεραγορασμένα».

Το short covering έπαιξε μεγάλο ρόλο, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, καθώς οι traders έκλεισαν τα στοιχήματα για πτώση των τιμών του χαλκού στις ΗΠΑ που είχαν συνδυαστεί με συναλλαγές σε υψηλότερες τιμές χαλκού στο LME ή στο Shanghai Futures Exchange.

Μνήμες… νικελίου

Ορισμένοι έμποροι ανησυχούν ότι η αγορά χαλκού των ΗΠΑ θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου με τον τρόπο που έκανε η αγορά νικελίου τον Μάρτιο του 2022. Μια σύντομη συμπίεση οδήγησε το νικέλιο σε ιστορικό υψηλό σε μερικές ημέρες, απαιτώντας από τον φορέα εκμετάλλευσης της αγοράς, το LME, να παρέμβει για να επαναφέρει την ηρεμία στην αγορά.

Η Trafigura είπε ότι ήταν «ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς προμηθευτές χαλκού στη Βόρεια Αμερική και δεδομένης της πριμοδότησης σε αυτήν την αγορά αποστέλλουμε μεγαλύτερες ποσότητες μετάλλου στην Comex».

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάποια πίεση στο CME να τροποποιήσει προσωρινά τους κανόνες, όπως να επιτρέπει την αναβολή παράδοσης, για να λύσει την τρέχουσα εξάρθρωση της αγοράς», δήλωσε ο Colin Hamilton, αναλυτής εμπορευμάτων της BMO.

Η CME είπε ότι «παρακολουθούμε συνεχώς τις αγορές μας, οι οποίες λειτουργούν όπως έχουν σχεδιαστεί καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά διαχειρίζονται τον κίνδυνο και την αβεβαιότητα χαλκού».

 

[ΠΗΓΗ: https://www.ot.gr/, της Ναταλίας Δανδόλου, 16/5/2024]