Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΞΕΚΙΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ

Με την 21η Μαΐου να κυριαρχεί στις συζητήσεις μεταξύ κυβερνητικών και κομματικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ως η πλέον πιθανή ημερομηνία για την κάλπη της απλής αναλογικής, ο πρωθυπουργός επιστρέφει από σήμερα σε…σκηνικό περιοδειών, τέσσερις εβδομάδες μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών.

Έχοντας κρατήσει στην πρώτη γραμμή, μέσω των δηλώσεών του με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των “27” στις Βρυξέλλες, το στόχο της αυτοδυναμίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στη Φθιώτιδα. Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό μίας σειράς επισκέψεων στην περιφέρεια (θα ακολουθήσει, κατά πάσα πιθανότητα, την ερχόμενη εβδομάδα ο νομός Ιωαννίνων) μέσω των οποίων η Ηρώδου Αττικού 19 επιχειρεί την ολική επαναφορά στην πολιτική κανονικότητα, με τη “γαλάζια” στρατηγική να προτάσσει τα πεδία της καθημερινότητας των πολιτών, της οικονομίας, της σταθερότητας και (πολύ περισσότερο εμφατικά πλέον) της επόμενης ημέρας του κράτους, όσο πολλαπλασιάζονται και τα διλήμματα επάνω στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι πίσω από τα εκλογικά παραβάν. “Το ερώτημα που θα κληθούμε να απαντήσουμε στις κάλπες είναι ποιος είναι με την πρόοδο και ποιος με την υστέρηση και την ανευθυνότητα”, σημειώνουν παράγοντες, με το σήμα των ισχυρών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα σε μία περίοδο γεωπολιτικής και οικονομικής ρευστότητας σε διεθνές περιβάλλον, να αποκτά όλο και πιο εμφατικό περιεχόμενο για το κυβερνητικό οικοσύστημα στον προεκλογικό διάλογο.

“Καθαρές” προτάσεις

Στον απόηχο των δηλώσεων Ανδρουλάκη για το σχηματισμό μίας κυβέρνησης που δε θα έχει πρωθυπουργό ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε τον Αλέξη Τσίπρα, “γαλάζια” κυβερνητικά και κομματικά στελέχη συνεχίζουν να εκτοξεύουν πυρά εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με τις φράσεις περί “ρητορικής της δεκαετίας του 1980” και “θεσμικής ασέβειας” να ακολουθούν επισημάνσεις που κάνουν λόγο για πολιτικά “εξωφρενικές” τοποθετήσεις.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε σχολίασε…λέξη από τις αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη (παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες στον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., για να λάβουν απαντήσεις) την ίδια στιγμή που παράγοντες θεωρούν εφικτό, στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής, το στόχο του “151+”, οριοθετώντας, με τον τρόπο αυτό και το όλο πλαίσιο των επόμενων κινήσεων μέχρι και τις πρώτες εθνικές εκλογές του 2023. “Εμείς οδεύουμε προς τη δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής με μία καθαρή πρόταση για το “αύριο” της χώρας. Κυβέρνηση με Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτοδύναμή τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι η πρότασή μας”, σχολιάζουν στελέχη.

Πέραν, πάντως, των διλημμάτων, τα οποία θα κυριαρχήσουν στο διάλογο όσο ο χρόνος της κάλπης πλησιάζει, η προεκλογική ατζέντα των “γαλάζιων” αποκτά νέα κεφάλαια, με σημαντικότερο όλων να είναι αυτό της επόμενης ημέρας του κράτους και της “μάχης” με τις παθογένειες ετών. “Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αλλάξουμε το βαθύ κράτος το οποίο έρχεται από ένα παρελθόν το οποίο θέλουμε να αφήσουμε όλοι πίσω μας. Και έχουμε δώσει και πολύ συγκεκριμένα και μετρήσιμα δείγματα γραφής…Αυτή η κυβέρνηση και αυτό το κόμμα είναι το μόνο κόμμα το οποίο έχει δώσει διαπιστευτήρια ότι και μπορεί και θέλει να αλλάξει το κράτος. Έχω πει επίσης ότι αυτές οι μάχες μερικές φορές θα μας βγάζουν νικητές. Και άλλες φορές θα χάνουμε μάχες. Όπως η τραγωδία των Τεμπών υπενθύμισε σε όλους μας ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει, αν μη τι άλλο όμως αυτό γαλβανίζει περισσότερο τη θέλησή μας να σαρώσουμε όλα τα εμπόδια και να βρεθούμε απέναντι σε όλους όσοι θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα δέσμια ενός παρελθόντος που δεν της αξίζει”, ανέφερε, απαντώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το ερώτημα “τι κράτος θέλουμε” να κυριαρχεί, από εδώ και πέρα στον…πολιτικό μαραθώνιο.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 27/3/2023]