«ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΗΣ ΔΙΕΤΙΑΣ…». ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ, ΑΡΡΩΣΤΟ ΣΑΦΑΡΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. – ΤΙΜΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ 25% ΠΑΝΩ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ.

Ήδη άρχισαν να διατυπώνονται σφοδρά παράπονα από ξένους και Έλληνες παραθεριστές και επισκέπτες. Με την Μύκονο, την Πάρο, την Ρόδο, την Κρήτη και άλλα νησιά του Αιγαίου ως αποκρουστική περίπτωση απαξίωσης του ελληνικού καλοκαιριού, που δεν θα αργήσουμε το πληρώσουμε.

Τιμές – «χρυσάφι» καλούνται να πληρώσουν στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι τουρίστες, εγχώριοι και αλλοδαποί, που επισκέπτονται το φετινό καλοκαίρι τη Χαλκιδική, αφού οι αξίες σε πολλά καταστήματα είναι αυξημένες μέχρι και 20%-25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Φαινόμενο δυσάρεστο καθώς συμβαίνει και σε άλλα νησιά και περιοχές τουριστικές –από την Πάρο, τη Ρόδο και την Μύκονο έως την νότια Αττική, το Πόρτο Χέλι και περιοχές της Κρήτης.

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κρίση εκτοξεύει το κόστος λειτουργίας τους, τη στιγμή που πολλά από τα πακέτα έχουν κλειστεί ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους, σε τιμές επιπέδου 2019, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερου κόσμου, καθώς δεν μπορούσε τότε να προβλεφθεί η κατακόρυφη αύξηση των τιμών στην ενέργεια αλλά και τις προμήθειες. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που ταλανίζει αυτή τη στιγμή ολόκληρη την τουριστική αγορά, ενώ παράλληλα συνιστά και μεγάλη αδικία για τους ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής, που κυρίως είναι Έλληνες, καθώς αυτοί θα υποχρεωθούν να πληρώσουν ακριβότερα τη διαμονή τους.

ΛΟΓΩ, ΕΠΙΣΗΣ, της ακρίβειας, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν το γνωστό «βραχιολάκι», κάτι που σημαίνει ότι περιορίζονται τα έξοδα εκτός ξενοδοχείου και άρα η κίνηση στην ευρύτερη αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θεωρώ, λοιπόν, ότι θα πρέπει να υπάρξει κρατική παρέμβαση με παροχή κινήτρων, ώστε τα προϊόντα που παρέχονται στα καταλύματα να προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς. Μόνο οφέλη μπορούμε να έχουμε από την προώθηση των προϊόντων ελληνικής παραγωγής, αλλά και της γαστρονομίας μας.

Σε μεγάλη μερίδα εστιατορίων, ψαροταβερνών, bars, beach bars και άλλων καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης στον τουριστικότερο νομό της Βόρειας Ελλάδας είναι απροσδόκητα «τσουχτεροί» οι λογαριασμοί που φτάνουν στα χέρια των καταναλωτών, οι οποίοι, μόλις τους δουν μενουν έκπληκτοι.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση beach bar στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, όπου πράσινο βιομηχανικό τσάι, το οποίο σε σούπερ – μάρκετ κοστίζει 0,59 ευρώ, διατίθεται προς 7 ευρώ.

Επίσης, στην συντριπτική πλειοψηφία των bars και των beach bars ένα μικρό μπουκάλι μπύρας δεν κοστίζει λιγότερο από 5-5,5 ευρώ.

Εξάλλου, σε ψαροταβέρνες, όπου μέχρι πέρυσι ένα ζευγάρι δεν έδινε περισσότερα από 25-30 ευρώ, φέτος παραγγέλλοντας τα ίδια προϊόντα καλείται να πληρώσει

35 ή ακόμα και 40 ευρώ.

«Η αλήθεια είναι ότι κάποια καταστήματα έχουν αυξήσει σημαντικά τις τιμές, όμως, πολλά έχουν απορροφήσει την ακρίβεια και δουλεύουν με τιμές λίγο παραπάνω από το κόστος. Άλλωστε, έχει αυξηθεί σημαντικά και το δικό τους κόστος λειτουργίας κατά περίπου 30%, ενώ οι επιχειρηματίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και το κόστος ανοίγματος των μαγαζιών τους. Επίσης, πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες αύξησαν τις τιμές, βελτίωσαν και την ποιότητα των υπηρεσιών τους. Βέβαια, σε κάποιες από αυτές που προχώρησαν σε σημαντικές αυξήσεις, παρατηρήθηκε ότι είναι λιγότεροι οι πελάτες. Πάντως, αυτήν τη στιγμή στη Χαλκιδική υπάρχουν επιχειρήσεις για όλα τα βαλάντια και οι καταναλωτές δεν πρέπει να ξεχνούν ότι επικρατεί μεγάλος ανταγωνισμός. Ό,τι θελήσουν να βρουν, θα το βρουν. Άλλωστε, δεν είναι ακριβό το 100% των καταστημάτων», αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.

Δυσβάστακτο το κόστος για πολλούς Έλληνες

Οι τιμές πλέον είναι πολύ υψηλές για πολύ μεγάλη μερίδα Ελλήνων τουριστών και για το λόγο αυτό είναι μικρότερος ο αριθμός αυτών που επισκέπτονται τη Χαλκιδική σε σύγκριση με προηγούμενα καλοκαίρια. Μάλιστα, πολλοί Θεσσαλονικείς αλλά και κάτοικοι γειτονικών νομών, οι οποίοι δεν έχουν εξοχικό στη Χαλκιδική, πλέον αποφεύγουν τις διανυκτερεύσεις ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Το υψηλό κόστος της βενζίνης, σε συνδυασμό με τα ακριβά προϊόντα αλλά και το κόστος ενός ενοικιαζόμενου δωματίου, τους αναγκάζει να επισκέπτονται τη Χαλκιδική για ένα μπάνιο και μετά επιστρέφουν στις βάσεις τους.

«Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες έχουν χάσει πλέον πολύ μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους ικανότητας. Είναι γεγονός ότι δυσκολεύονται να βάλουν 50 ευρώ βενζίνη και ταυτόχρονα να πληρώσουν και το κόστος για τα υπόλοιπα προϊόντα. Βέβαια, το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στη Χαλκιδική. Στα νησιά είναι πιο δύσκολη η κατάσταση, αφού οι τουρίστες θα πρέπει να πληρώσουν και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια», τονίζει ο κ. Κουφίδης.

Περισσότεροι οι ξένοι τουρίστες

Στον αντίποδα, κατά τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, φέτος είναι περισσότεροι οι ξένοι τουρίστες στη Χαλκιδική και μάλιστα είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των χαρακτηριζόμενων ως «καλών» τουριστών, δηλαδή αυτών που προέρχονται από τη Δυτική Ευρώπη.

Έτσι, εκτός από τους Βαλκάνιους τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται κατά κόρον τη Χαλκιδική, φέτος την περιοχή επισκέπτονται αρκετοί Άγγλοι, Γάλλοι και Γερμανοί, ενώ είναι αυξημένος και ο αριθμός των τουριστών από τη Δανία.

«Είναι σημαντικό ότι φέτος οι πληρότητες προσεγγίζουν αυτές του 2019. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος φαίνεται ότι θα πάνε καλά, ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι, τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Μέχρι στιγμής τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Τα πεντάστερα και τα άλλα μεγάλα ξενοδοχεία θεωρώ δεδομένο ότι θα πάνε πολύ καλά, μια και έχουμε αρκετούς τουρίστες από τη Δυτική Ευρώπη. Τον Ιούνιο είχαμε μία κάμψη στους Βαλκάνιους τουρίστες, κυρίως αυτούς που έχουν σχετικά περιορισμένα βαλάντια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που απευθύνονται σε τουρίστες με χαμηλό μπάτζετ. Αυτά μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα φέτος», αναφέρει ο κ. Κουφίδης.

[ΠΗΓΗ: https://www.nonpapernews.gr/, 8/7/2022]