ΌΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Την Κυριακή 23/3 η εφημερίδα Καθημερινή σε συνεργασία με το «Women on Top», έναν οργανισμό για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην αγορά εργασίας, εξέδωσε ένα συλλεκτικό τεύχος με τον τίτλο «Ηγέτιδες», αφιερωμένο στις γυναίκες που ανοίγουν δρόμους σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Στο τεύχος παρουσιάζονται συνεντεύξεις από εκατό και πλέον γυναίκες με θέσεις ευθύνης σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς της Ελλάδας, γυναίκες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιχειρηματική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και έχουν κατακτήσει επάξια -καθεμιά στον τομέα της- με σκληρή δουλειά, επιμονή και υπερβάσεις, τον τίτλο της «ηγέτιδας».

Ανάμεσα σε αυτές δεν θα μπορούσε να λείπει και εκπρόσωπος του μεταλλευτικού κλάδου, η δική μας Έμυ Γαζέα, διευθύντρια Περιβάλλοντος της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Η κα Γαζέα είναι διπλωματούχος μηχανικός Μεταλλείων-Μεταλλουργίας απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και έχει πάνω από είκοσι πέντε χρόνια βιομηχανική εμπειρία στην περιβαλλοντική διαχείριση μεικτών θειούχων μεταλλείων. Διαβάστε τι έχει να μας πει σχετικά με το ρόλο της τόσο ως διευθυντικό στέλεχος αλλά και ως γυναίκα, αυτή η πετυχημένη επαγγελματίας.

· Τι σας οδήγησε στη δουλειά που κάνετε σήμερα και τι σας κράτησε;

Το όνειρό μου ήταν να σπουδάσω μηχανικός, γιατί πάντοτε μου άρεσε η κατασκευή και η παραγωγή μετρήσιμων και χειροπιαστών πραγμάτων. Επέλεξα τον τομέα των ορυκτών πρώτων υλών καθώς ήταν μια πρόκληση για μένα. Εδώ και είκοσι έξι χρόνια απασχολούμαι στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που διαχειρίζονται τη μακρά μεταλλευτική κληρονομιά του τόπου ενσωματώνοντας τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες και δίνοντας ποιοτική απασχόληση σε περίπου 1.600 οικογένειες στη Χαλκιδική. Η αφοσίωσή μου πηγάζει από το ότι η δουλειά αυτή με ωθεί να εξελίσσομαι και να εξελίσσω παράλληλα την εργασία και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της εταιρείας μου. Σημαντικές παράμετροι είναι επίσης για μένα η συμβολή μου στην καθιέρωση αρχών υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας, η διαρκής παρακολούθηση των διεθνών τάσεων και η ποιότητα ζωής που προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια η ελληνική περιφέρεια σε εμένα και στην οικογένειά μου.

· Για ποιο επαγγελματικό επίτευγμά σας νιώθετε μεγαλύτερη υπερηφάνεια;

Για τη συνδρομή μου στον σχεδίασμά, την αδειοδότηση, την κατασκευή και τη λειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας, με γνώμονα την περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική ευημερία. Η καλύτερη ανταμοιβή μου είναι η συνεχής ανάπτυξη του έργου, που φέρνει περισσότερες θέσεις εργασίας και άρα περισσότερα χαμόγελα στην περιοχή. Αυτό μου δίνει δύναμη να συνεχίζω την προσπάθεια.

· Υπάρχουν χαρακτηριστικά που συναντάμε πιο συχνά στις γυναίκες και που έχουν να προσφέρουν στην ανάπτυξη νέων λύσεων για την ανάπτυξη και την ειρήνη;

Οι γυναίκες λειτουργούν νοικοκυρεμένα στη ζωή, αλλά και στην εργασία: φροντίζουν να αποκτούν σαφή και πλήρη εικόνα του τι πρέπει να διαχειριστούν, σχεδιάζουν μεθοδικά πως θα προσεγγίσουν κάθε ζητούμενο, ενώ λειτουργούν με προσαρμοστικότητα και ενσυναίσθηση στις συνεργασίες τους με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση των έργων τους.

· Τι ρόλο παίζουν τα πρότυπα στο να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των νέων για τον χώρο της βιώσιμης ανάπτυξης;

Βιώσιμη ανάπτυξη για μας στην Ελληνικός Χρυσός σημαίνει να λειτουργούμε με ηθική και διαφάνεια στο τρίπτυχο Περιβάλλον-Κοινωνία-Οικονομία, διασφαλίζοντας πως κάθε συνάδελφός μας θα επιστρέφει στο σπίτι του ασφαλή5ς. Σημαίνει σεβασμός στην τοπική κοινωνία, αλλά, πάνω από όλα, σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον με την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης και ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος. Όλοι μπορούμε να γίνουμε πρεσβευτές της βιώσιμης ανάπτυξης, να εμπνεύσουμε και να εκπαιδεύσουμε τους νέους και τις νέες προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι γυναίκες στον μεταλλευτικό κλάδο

Η ποικιλότητα των φύλων είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία μιας επιχείρησης. Από διεθνείς μελέτες προκύπτει ότι η ύπαρξη διαφορετικών φύλων αποδίδει καλύτερα, δημιουργεί καλύτερες λύσεις και βελτιώνει τις οικονομικές επιδόσεις της επιχείρησης που αντανακλάται σε βελτίωση στις λειτουργίες και επιδόσεις ασφάλειας.

Ο τομέας των μεταλλείων δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει και να προωθήσει τις γυναίκες όσο θα έπρεπε. Ιστορικά η εξόρυξη ήταν μια ανδροκρατούμενη βιομηχανία καθώς απαιτούσε σωματική δύναμη. Σήμερα όμως, οι δεξιότητες που απαιτούνται στον μεταλλευτικό τομέα έχουν αλλάξει δραματικά, οι νοοτροπίες είναι αυτές που χρειάζονται περισσότερο χρόνο μετάβασης. Οι συνθήκες εργασίας στο εργοτάξιο και ιδιαίτερα στην υπόγεια εκμετάλλευση δεν είναι εύκολες. Με την πάροδο των χρόνων έχουμε δει πολύ περισσότερες γυναίκες να έχουν ενταχθεί στη βιομηχανία των ορυχείων σε όλα τα επίπεδα και μάλιστα με επιτυχία. Είναι φανερό πως ο κλάδος συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν μεγάλα οφέλη από τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό. Τώρα πλέον υπάρχουν πολλαπλά μοντέλα ρόλων τα οποία αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες μπορούν και επιτυγχάνουν σε σημαντικές θέσεις, κάνοντας σταδιοδρομία στον εξορυκτικό τομέα. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε και να κάνουμε τους ανθρώπους να δουν ότι οι μελλοντικοί ρόλοι στην εξόρυξη έχουν διαφοροποιηθεί. Η εξορυκτική δραστηριότητα είναι πλέον ένας χώρος τεχνολογικής καινοτομίας. Εξ’ άλλου τα ορυκτά δεν έχουν και δεν ξεχωρίζουν φύλλο. Είναι εκεί, στα βάθη της γης και περιμένουν να τα ανακαλύψουμε και να τα εξορύξουμε.

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 28/3/2021]