ΣΕΙΣΜΟΣ : ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

«Από ό,τι φαίνεται αυτός ήταν ο κύριος σεισμός», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Καρακαΐσης, για τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε σήμερα στην Ελασσόνα.

Την εκτίμηση ότι, κατά τα φαινόμενα, ο σεισμός που έγινε το μεσημέρι στη βόρεια Θεσσαλία ήταν ο κύριος σεισμός, έκανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Καρακαΐσης.

«Ο σεισμός ήταν γύρω στα 6,2 με 6,3 Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει τρεις σεισμοί της τάξης των 5 Ρίχτερ, ενώ έχουν περάσει μόλις τέσσερις ώρες από τον σεισμό.΄Ισως να σημειωθεί κάποιος μετασεισμός, με σχετικά μεγάλο μέγεθος της τάξης του 5 με 5,5, αλλά νομίζω ότι ο κύριος σεισμός ήταν αυτός που έγινε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι «η μετασεισμική δραστηριότητα θα βαίνει φθίνουσα στο επόμενο 48ωρο».

Για την ιστορία του ρήγματος της περιοχής, ο κ. Καρακαΐσης επεσήμανε ότι «στην περιοχή αυτή, από ό,τι φαίνεται, είχε ξαναγίνει σεισμός πριν από 250 χρόνια περίπου, το 1766, συγκρίσιμου μεγέθους περίπου με τον σημερινό, που είχε προκαλέσει βλάβες στην περιοχή της Ελασσόνας».

Αναφορικά με τις επιπτώσεις του σεισμού, σχολίασε ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να μείνουν μακριά από τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές. «Αν τα κτίρια έχουν τρωθεί, θα έχουν τρωθεί σε σχετικά εμφανή σημεία και θα είναι εύκολο να εξεταστούν από τους μηχανικούς», είπε και προσέθεσε ότι αν διαπιστωθεί πως έχει μειωθεί η αντοχή κτιρίων, αυτά δεν θα πρέπει να κατοικηθούν μέχρι να περάσει η δευτεροβάθμια επιτροπή για τον σχετικό έλεγχο.

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, 3/2/2021]