ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΕΗ – ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

«Στοχεύουμε να εργαστούμε για ένα σχέδιο διάσωσης της εταιρείας, για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα, παρά τις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων» δήλωσε ο νέος υπουργός Ενέργειας – «H κυβέρνηση δεν έρχεται να γκρεμίσει, αλλά να χτίσει και να κρατήσει ό,τι θετικό έχει γίνει»

Την βούληση της κυβέρνησης να κρατήσει ό,τι θετικό έχει γίνει από τους προκατατόχους της το προηγούμενο διάστημα, αλλά και την μεγάλη έννοια για την διάσωση της ΔΕΗ, εξέφρασε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

«Στοχεύουμε να εργαστούμε για ένα σχέδιο διάσωσης της εταιρείας, για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα, παρά τις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων» δήλωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι με την ΔΕΗ «δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε». Παρουσία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, κ. Μανόλη Παναγιωτάκη, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για ένα σχέδιο σωτηρίας, που θα δώσει νέα προοπτική βιωσιμότητας στην επιχείρηση.

«H κυβέρνηση δεν έρχεται να γκρεμίσει, αλλά να χτίσει και να κρατήσει ό,τι θετικό έχει γίνει. Η ομάδα των τριών είναι μια μετριοπαθής τεχνοκρατική ομάδα, που είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας ότι η έπαρση και η αλαζονεία δεν είναι καλή σύμμαχοι μιας νέας κυβέρνησης.

Ο νέος υπουργός επισήμανε ότι το α’ εξάμηνο θα είναι κομβικής σημασίας για την πορεία του κυβερνητικού έργου και μίλησε για την σημασία, αλλά και τις ιδιαιτερότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως επισήμανε, το ΥΠΕΝ είναι ένα υπουργείο κρίσιμο για την καθημερινότητα, καθώς συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της ζωής, αλλά και πρωταρχικής σημασίας και για την οικονομία.

Όπως αναφέρθηκε σε δύο επενδύσεις, είναι καταλυτικός ο ρόλος του ΥΠΕΝ, όπως η επένδυση στο Ελληνικό και οι Σκουριές στην Χαλκιδική. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στην προσπάθεια της χώρας να καλλιεργήσει ένα υγιές και φιλόξενο επενδυτικό κλίμα, δίνοντας μεγάλη έμφαση και στα θέματα χωροταξίας και χρήσεων γης. 

Κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, θα αντιμετωπιστούν τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τα νησιά, οι ιδιωτικοποιήσεις ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ, οι μεγάλοι ενεργειακοί αγωγοί που ο ρόλος και η σημασία, όπως τονίστηκε, άπτεται και του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς επίσης και ο τομέας των υδρογονανθράκων με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και την προσέλκυση και νέων παικτών. Μεγάλη σημασία αποδίδεται επίσης στις ΑΠΕ και στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και σε άλλες πρωτοβουλίες, που θα δώσουν ώθηση σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι προωθείται σύγχρονη χωροταξική πολιτική, με στόχο να μπει τέλος στην άναρχη δόμηση και να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα με τις χρήσεις γης με στόχο να διευκολυνθούν οι επενδύσεις.

«Όλα αυτά είναι πολιτική στήριξης της βιώσιμης ανάπτυξης» τόνισε ο υπουργός και προσέθεσε ότι το υπουργείο θα ασχοληθεί επίσης με την διαχείριση των υδάτων και τα δάση για να στηρίξει την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι θα ακολουθηθεί το μοντέλο των ΣΔΙΤ και αναφέρθηκε στα πολύ πετυχημένα παραδείγματα που σήμερα λειτουργούν με συμπράξεις, όπως είναι η Ήπειρος και οι Σέρρες, προτρέποντας να ακολουθήσουν το ίδιο δρόμο και οι άλλες περιφέρειες.

«Γκάζι» σχεδιάζει να βάλει το υπουργείο και στο Κτηματολόγιο, χαρακτηρίζοντας εθνική ντροπή αυτό που συμβαίνει. «Είναι θέμα εθνικού φιλότιμου και άμεσα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις» επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης. 

Συστήνοντας τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα ενέργειας Γεράσιμο Θωμά, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι τους συνδέσει γνωριμία από τις Βρυξέλλες και ότι είναι υψηλόβαθμο στέλεχος πρώτης γραμμής της Κομισιόν.

Από την πλευρά του, ο κ. Θωμάς αποκάλυψε ότι επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από 29 χρόνια απουσίας: «Κάνουμε μια καλή ομάδα για να βελτιώσουμε το εθνικό σχέδιο ενέργειας και κλίματος που είναι σημαντικό για την κάθε χώρα ξεχωριστά». 

Ο κ. Θωμάς τόνισε ότι το ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2030 θα αλλάξει και αυτό θα επιτευχθεί με ιδιωτικές επενδύσεις. Τόνισε μάλιστα ότι γι’ αυτό το ΥΠΕΝ οφείλει να εργαστεί για να διαμορφώσει ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να υποστηρίξει τις μεγάλες αλλαγές και τις ιδιαιτερότητες της χώρας. Αυτή η αλλαγή, όπως επισημάνθηκε, είναι δύσκολη και για την χώρα, αλλά έχει και ευκαιρίες.

Στο σύντομο απολογισμό που έκανε για το έργο του στο υπουργείο στα 2,5 χρόνια, ο απερχόμενος υπουργός Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στις σημαντικές συγκλίσεις και αποκλίσεις που παρουσιάζουν οι πολιτικές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Στις συγκλίσεις επισήμανε τις δεσμεύσεις προς την ΕΕ και το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, τα διεθνή πρότζεκτ που είχαν ξεκινήσει από την ΝΔ και ολοκληρώθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση (ηλεκτρικές διαδυνδέσεις, IGB, TAP), για τους υδρογονάνθρακες, αλλά και το νέο διαγωνισμό για την Κρήτη. 

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο που υλοποιήθηκαν μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ήταν εντός και εκτός του Μνημονίου, όπως δασικούς χάρτες, Κτηματολόγιο και άλλες χωροταξικές ρυθμίσεις, για την απλοποίηση της αδειοδότησης και του χωροταξικού σχεδιασμού.

Μίλησε για την μετάβαση στις ΑΠΕ και την αλλαγή προσέγγισης για την υλοποίηση των έργων με μεγάλες επενδύσεις συνολικούς ύψους 2 δις. που είναι εν εξελίξει, το θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων, τα προγράμματα Εξοικονομώ κ.ά. Ο απερχόμενος υπουργός έκανε αναφορά και στις διαφορετικές προσεγγίσεις που θα πρυτανεύσουν στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. 

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης σε πέντε εταιρείες. «Κάποιες ολοκληρώθηκαν πλήρως όπως ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΣΦΑ άλλες ανεπιτυχώς όπως τα ΕΛΠΕ που ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος κάποιες είναι εν εξελίξει όπως η ΔΕΠΑ αλλά και τα διαφορετικά σχέδια για την ΔΕΗ με την ιδιωτικοποίηση λιγνιτών».

[ΠΗΓΗ: https://www.protothema.gr, της Μαριάννας Τζάνε, 10/7/2019]