ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ – ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ

Εορτάστηκε και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Στεφάνου στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου της Αρναίας.Την Θεία λειτουργία με αρτοκλασία τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς μας Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μαϊδώνης, που αναφέρθηκε στο ιστορικό του εθίματος. Παραβρέθηκαν, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αρναίας  καθώς και πλήθος κατοίκων. Μετά την Θεία λειτουργία οι μελισσοκόμοι  προσέφεραν κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα στην αίθουσα δεξιώσεων του Ιερού Ναού με νηστίσιμα εδέσματα, όπως παραδοσιακό καρυδόμελο-αναψυκτικά – κόλλυβα – άρτο.

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Αρναίας ιδρύθηκε το 1936 με την αρχική επωνυμία «Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Αρναίας  ο Άγιος Στέφανος» και τα μέλη του από τότε γιορτάζουν κάθε χρόνο τον  προστάτη τους.

Οι «Αντίλαλοι της Αρναίας» και το Δ.Σ. της Πολιτιστικής και Επιμορφωτικής Εταιρείας, εύχονται σε όλους τους μελισσοκόμους καλή μελισσοκομική χρονιά  και να διατηρήσουν το ιστορικό αυτό έθιμο για πολλά ακόμη χρόνια.

 

[ΠΗΓΗ: https://antilaloi-arnaias.blogspot.gr, του Στέλιου Ρήγα, 2/8/2017]