Η ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ 1,7 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

dei-lignitoruxeia-lignitiko-kentro-tis-dutikis-makedonias-ptolemaidaΣτα 6,2 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,4% του ΑΕΠ ανέρχεται η συνολική συμβολή της εξορυκτικής βιομηχανίας στην εθνική οικονομία. Σε όρους απασχόλησης, η συμβολή της ανέρχεται στο 3,4% της εγχώριας απασχόλησης εάν ληφθεί υπ’ όψιν και η ηλεκτροπαραγωγή με λιγνίτη, καθιστώντας τη συγκεκριμένη βιομηχανία έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, ειδικά στην ελληνική περιφέρεια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Αθανάσιο Κεφάλα κατά την ενημέρωση εκπροσώπων του Τύπου. Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, παρά την οικονομική κρίση, συμφώνα με τις εκτιμήσεις 19 επιχειρήσεων μελών του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), προκύπτει μια συνολική προγραμματισμένη επενδυτική δαπάνη άνω του 1,7 δισ. ευρώ τα επόμενα έτη, με το μεγαλύτερο τμήμα αυτών να προγραμματίζεται για την περίοδο 2016 2017.

Η συνολική αξία των πωλήσεων της εξορυκτικής βιομηχανίας το 2014 έφθασε τα 2,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% είναι από εξαγωγές. Η βιομηχανία εξάγει περισσότερα από 30 ορυκτά και σε 10 από αυτά πραγματοποιείται ετήσια παραγωγή που υπερβαίνει τους 300.000 τόνους το καθένα. Η Ιταλία είναι ο πρώτος προορισμός με 17%, με δεύτερα τη Γερμανία με 9%, ενώ ακολουθούν με 6% n Γαλλία, n Βρετανία και η Κίνα. Το τσιμέντο είναι πρώτο σε αξία εξαγωγών, συμμετέχοντας με 20%, ενώ ακολουθούν το αλουμίνιο με 19%, το νικέλιο επίσης με 19% και τα μάρμαρα με 11%. Σε σχέση με το 2009, οπότε ξεκίνησε η οικονομική κρίση, οι πωλήσεις εμφανίζονται μειωμένες κατά περίπου 7%, μείωση που οφείλεται κυρίως στη δραστική κάμψη στα αδρανή υλικά και το τσιμέντο.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες καταγράφονται μικτές τάσεις, ακόμα και ισχυρή άνοδος σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε όρους όγκου παραγωγής παρατηρήθηκε κάμψη την ίδια περίοδο (2009 2014) κατά 37,8% στα αδρανή υλικά, 24,4% στο τσιμέντο και 21,9% στα ενεργειακά ορυκτά, ωστόσο τα μάρμαρα ( 44,4%) και τα βασικά μέταλλα ( 32,9%) σημείωσαν σημαντική αύξηση.

Συμβολή στην περιφέρεια: Αναφορικά με τη συμβολή της εξορυκτικής βιομηχανίας στην περιφέρεια, όπως τόνισε ο κ. Κεφάλας, έχει ισχυρό οικονομικό αντίκτυπο στις περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας, της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και της Θεσσαλίας και συμβάλλει στις τοπικές οικονομίες της Δυτικής Μακεδονίας και του Νοτίου Αιγαίου. Στις δραστηριότητες του εξορυκτικού τομέα και στον αντίκτυπο τους οφείλεται συνολικά περισσότερο από το 14% της ακαθάριστης αξίας που παράγεται στη Στερεά Ελλάδα, το 4% της ακαθάριστης αξίας που παράγεται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία, και περίπου το 3% της ακαθάριστης αξίας που παράγεται στο Νότιο Αιγαίο. Σε απόλυτους όρους, οι δραστηριότητες του εξορυκτικού τομέα έχουν ισχυρό οικονομικό αντίκτυπο και στην Αττική, συνεισφέρονταςσυνολικά στην ακαθάριστη αξία παραγωγής της περιφέρειας με περίπου 2,1 δια. ευρώ, όπως επίσης και στην Κεντρική Μακεδονία, ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και της εκμετάλλευσης πολυμεταλλικών κοιτασμάτων στην περιοχή της Χαλκιδικής, συνεισφέροντας συνολικά με περίπου 1 δισ. ευρώ στην ακαθάριστη αξία παραγωγής της περιφέρειας. Επίσης στην εξορυκτική βιομηχανία οφείλεται συνολικά περίπου το 11% της απασχόλησης στη Στερεά Ελλάδα (περίπου 18,7 χιλ. θέσεις πλήρους απασχόλησης) και περισσότερο από το 3% της απασχόλησης στις περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας (2,9 χιλ. θέσεις), της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (6,5 χιλ. θέσεις) και της Θεσσαλίας (7,3 χιλ. θέσεις).

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ,της Λέττας Καλαμαρά, 06/07/2016]