ΜΠΡΑΒΟ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕΣ…

ImageHandlerΘριαμβολογεί η Εφημερίδα των Συντακτών και η «ειδική Σκουριολόγος» Ντίνα Δασκαλοπούλου επειδή ο αγαπημένος της Υπουργός γύρισε πίσω την τεχνική μελέτη που αφορά τη Μεταλλουργική Μονάδα Χαλκού, Χρυσού και Θειικού Οξέος στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου ως ανεπαρκή… Με υπότιτλους όπως «Οι εκθέσεις – καταπέλτης»!!!, μας πληροφορεί πως:

«Ήδη, επί υπουργίας Π. Λαφαζάνη, είχαν ελεγχθεί εξονυχιστικά όλες οι άδειες, ενώ οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος δημοσιοποίησαν δύο εκθέσεις-καταπέλτη για την «Ελληνικός Χρυσός». Με την έκθεση της «Somo» είχε αποκαλυφθεί ότι η «EldoradoGold» δημιούργησε μια δανειακή δομή χρηματοδότησης που μετέφερε τις πληρωμές των τόκων από την ελληνική θυγατρική «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» μέσω ολλανδικών εταιρειών-θυρίδων, προκειμένου τα ποσά αυτά να είναι αφορολόγητα».

Πολύ σχετικό το παραμύθι της αμφιλεγόμενης Somoμε την επιστροφή της μελέτης, δεν βρίσκετε; Αλλά, συνεχίζει το άρθρο την πληροφόρηση:

«Πέρυσι τον Αύγουστο, ο νέος τότε υπουργός Π. Σκουρλέτης, υιοθετώντας τις τεχνικές και επιστημονικές αιτιάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, ανακάλεσε για έναν χρόνο τις αποφάσεις έγκρισης τεχνικών μελετών όλων των υποέργων στην Κασσάνδρα (εκτός της αποκατάστασης του χώρου απόθεσης των παλαιών τελμάτων και των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα). Με την 3191 /2015 απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας ακυρώθηκε η πράξη του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και αναπέμφθηκε η υπόθεση στη Διοίκηση για νέα νόμιμη κρίση. Στο σκεπτικό της απόφασης έγινε μεταξύ άλλων δεκτό πως η αιτίαση του υπουργείου ότι δεν έχει εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική κλίμακα επί τόπου είναι αόριστη (δεν εξειδικεύει ποια συγκεκριμένη πλημμέλεια αποδίδει στο πρόγραμμα δοκιμών) και πλημμελής (δεν αιτιολογεί τον λόγο για τον οποίο απορρίπτει ως μη αξιόπιστα τα πορίσματα των δοκιμών, από τα οποία προκύπτει η εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου). […]

Ωστόσο το ΥΠΕΝ επανέρχεται κι επιστρέφει ξανά την τεχνική μελέτη στην εταιρεία, εντοπίζοντας ανεπαρκή στοιχεία και αναντιστοιχίες-ασυμφωνίες στα τεχνικά δεδομένα που έχει παραθέσει η «Ελληνικός Χρυσός» στις μελέτες […]».

Με άλλα λόγια, γράψαμε κανονικά τις αιτιάσεις του ΣτΕ και ξαναρχίζουμε έναν νέο κύκλο καθυστερήσεων και κωλυμάτων για την πολύπαθη επένδυση… Προφανώς κάθε επένδυση που έχει σχέση με το Δημόσιο είναι ευπρόσδεκτη, αλλά όταν πρόκειται για ιδιωτική επιχειρηματικότητα βγάζουμε φλύκταινες…

Ειλικρινά, απορώ με την υπομονή των Καναδών επενδυτών…