«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ»

kentriki_stoa_photo

Μπορεί η εβδομάδα που πέρασε να ήταν πλήρους προεκλογικής κίνησης για τα κόμματα μόλις λίγες μέρες πριν την κάλπη, όμως οι μεταλλωρύχοι στη ΒΑ Χαλκιδική παρέμειναν σε αναβρασμό, μετά την απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη να αναστείλει τις εργασίες στις Σκουριές.

Οι δυναμικές τους κινητοποιήσεις έφτασαν μέχρι και το ντιμπέιτ των Τσίπρα-Μεϊμαράκη, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις με δυνάμεις των ΜΑΤ έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Με δεδομένο το γεγονός ότι η εκδίκαση της προσφυγής από το ΣτΕ όπου προσέφυγε η «Ελληνικός Χρυσός», θα γίνει μετά τις κάλπες, οι εργαζόμενοι των μεταλλείων παραμένουν στις επάλξεις, τόσο αυτοί που έχουν μεταβεί στην Αθήνα, όσο και αυτοί που έχουν κλειστεί στις στοές των ορυχείων

«Δεν μας ενδιαφέρει ποια κυβέρνηση θα αναλάβει μετά τις 20 Σεπτεμβρίου», εξηγεί στην Karfitsa ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μεταλλείων Κασσάνδρας, Γιώργος Χατζής. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχει «έχθρα» από πλευράς των εργαζόμενων για κανένα κόμμα. «Αυτό που έπρεπε να πράξει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ήταν να ενημερωθεί σωστά για το θέμα και να πράξει αναλόγως. Τόσο αυτά τα δύο κόμματα όσο και άλλα, όπως του κ. Λαφαζάνη, έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης και γι’ αυτό εμμένουν σε αυτή της στάση», επισημαίνει ο κ. Χατζής

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των μεταλλωρύχων που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις καθημερινά, οι αποφάσεις από το ΣτΕ δικαιώνουν συνεχώς την πλευρά της εταιρείας. «Έχουν γίνει συγκεκριμένες έρευνες για το περιβάλλον από ανεξάρτητους και αρμόδιους επιστήμονες. Όσα έχουν ειπωθεί από άλλους κατά της επένδυσης θεωρούμε ότι εξυπηρετούν πολιτικά παιχνίδια», αναφέρει ο Γιώργος Χατζής. Δεν ξεχνά να επαναλάβει για μια ακόμα φορά ότι οι μεταλλωρύχοι «ζούμε καθημερινά την επένδυση, γιατί τα μεταλλεία είναι ο τρόπος ζωής μας».

Όσο για το εργασιακό ζήτημα, όπου στην πλευρά των αντιδρώντων στην επένδυση επικρατεί η άποψη ότι οι θέσεις εργασίας που επικαλείται η εταιρεία δεν είναι αλήθεια, ο Γιώργος Χατζής επισημαίνει ότι στην εταιρεία εργάζονται άμεσα 1.986 άνθρωποι, που μαζί με τους εργολαβικούς εργαζόμενους και τους μικροεπαγγελματίες θα αγγίξουν τους 5.000 συνολικά. «Όλα τα εχέγγυα της εργασίας μας βρίσκονται καταγεγραμμένα με έγγραφα στην επιθεώρηση εργασίας του νομού Χαλκιδικής», σημειώνει ο πρόεδρος των μεταλλωρύχων.

[ΠΗΓΗ: KARFITSA, 19/09/2015, του Λευτέρη Ζαβλιάρη]