ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

skoyriesxal-thumb-large

Όπως πάντα, ο Σταύρος Τζίμας στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ έχει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα άποψη για την μετεκλογική κατάσταση στην ΒΑ Χαλκιδική. Διαβάστε το άρθρο που συνοψίζει εν ολίγοις όλα αυτά για τα οποία συζητάγαμε τους δύο τελευταίους μήνες.

Από την 1η Σεπτεμβρίου ο κος Μίχος παίρνει αναμμένα κάρβουνα στα χέρια του. Θα κληθεί να ενώσει, όπως υποσχέθηκε προεκλογικά, τη βαθιά διχασμένη, όσον αφορά τη μεταλλευτική δραστηριότητα, τοπική κοινωνία. Επί ποίας βάσης, όμως, θα οικοδομηθεί η πολυπόθητη ενότητα Με τη συνέχιση τα εξόρυξης στις Σκουριές και τη γύρω περιοχή από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, όπως απαιτούν τα χωριά του Βορρά που ζουν από τις στοές, ή με το κλείσιμο της επένδυσης, όπως αξιώνει ο σκληρός πυρήνας όσων (κυρίως) στην Ιερισσό και την Ουρανούπολη εργάστηκαν για την εκλογή του; Ο ίδιος ο κ. Mixos απέφυγε κατά την προεκλογική εκστρατεία να λάβει ξεκάθαρη θέση κατά της επένδυσης, μολονότι πίσω του στοιχήθηκαν όλοι όσοι δεν θέλουν την εξόρυξη. Συνήθιζε στις περιοδείες του στα χωριά να μιλάει για μη επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, αλλά μέχρι εκεί. Για όλους εκείνους, όμως, που εναντιώνονται στην εξόρυξη, όχι μόνο δεν τίθεται θέμα επέκτασης, αλλά το κλείσιμο του εργοταξίου στις Σκουριές, εναντίον του οποίου επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και κυνηγετικές καραμπίνες, παραμένει στόχος αδιαπραγμάτευτος και το πρώτο που, κατ’ εκείνους, πρέπει να γίνει. Προτού καν παραλάβει το τιμόνι του δήμου, ο κ. Mixoς βρίσκεται ήδη μεταξύ σφύρας και άκμονος. Εάν ως δήμαρχος υψώσει το λάβαρο της αντίστασης στην επένδυση, όπως είναι βέβαιο ότι θα του ζητήσουν όλοι εκείνοι που τον εξέλεξαν και οδηγηθεί η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στην έξοδο, τότε θα κινδυνεύσει να βάλει απέναντι του τις ενδεχομένως περισσότερες και από 2.000 οικογένειες των άνεργων μεταλλωρύχων του Βορρά και των «δορυφορικών» επαγγελμάτων, που θα βρεθούν στα χαρακώματα τα οποία κατέχουν σήμερα οι διαφωνούντες. Αν πάλι τολμήσει να βαδίσει στα χνάρια του προκατόχου του ή έστω θελήσει να βάλει νερό στο κρασί του στο όνομα της συμφιλίωσης της κοινωνίας, τότε ένας Θεός ξέρει τι τον περιμένει από τους δικούς του. «Τον Πάχτα θα τον καίγαμε, τούτον εδώ, αν κάνει κωλοτούμπα, θα τον κρεμάσουμε», λένε οι πλέον ακραίοι στην Ιερισσό.

«Ενωτικό μήνυμα»  Παραμονές των εκλογών ο κ. Mixos επισκέφθηκε τα γραφεία της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, όπου, όπως έλεγε στέλεχός της, έδειξε διάθεση να μας ακούσει . Αυτό βεβαίως δεν άρεσε καθόλου στους υποστηρικτές του, όμως οι πιο ψύχραιμοι επιμένουν ότι ως θεσμικός παράγοντας δεν μπορεί και δεν πρέπει να μη συνεργάζεται με μια επιχείρηση που παίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία της περιοχής. Άρεσε, όμως, στην εταιρεία το ενωτικό μήνυμα που εξέπεμψε προεκλογικά και μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή, της συμφιλίωσα δηλαδή της κοινωνίας. Παράγοντες της επένδυσης μετέδιδαν ότι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τη δημοτική αρχή, χωρίς να εξηγούν το πως. Όπως επίσης εκτιμήθηκε το γεγονός ότι ο κ. Mixos αν και υποστηρίχθηκε από τους ακραίους, ο ίδιος δεν έχει εκφράσει ακραίες θέσεις και μάλιστα από την ημέρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του, χαμήλωσε τους τόνους σχετικά με το μέλλον της επένδυσης. Ως δήμαρχος ο κ. Mixos δεν έχει θεσμικά αρμοδιότητες να κλείσει ή να ανοίξει μια επιχείρηση τέτοιου μεγέθους, μπορεί όμως να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τις όποιες εξελίξεις στο όνομα της κοινωνίας. Και επ’ αυτού δεν θα έχει καθόλου εύκολη δουλειά. Οι δημοτικές εκλογές μπορεί να τον ανέβασαν στον θρόνο, αλλά ένα ποσοστό της τάξης του 47% του πληθυσμού που σε συνθήκες ακραίας πόλωσης στοιχήθηκε πίσω από τον κ. Πάχτα δεν θέλει να ακούσει κουβέντα για κλείσιμο ή έστω περιορισμό των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Το άλλο 53% όμως περιμένει από τον εκλεκτό του να ηγηθεί της εκστρατείας για την «εδώ και τώρα» διακοπή της εξόρυξης και την εκδίωξη της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. Το απαιτεί, εξάλλου, και ο βασικός πολιτικός πυλώνας που σήκωσε το βάρος της εκλογής του, ο ΣΥΡΙΖΑ μολονότι λέγεται ότι δεν είναι καν μέλος του, ο οποίος με απόφαση πανελλαδικής συνδιάσκεψης έχει ξεκαθαρίσει πως θα βάλει λουκέτο στην επένδυση την επομένη του σχηματισμού κυβέρνησης. Στην Ιερισσό η μουρμούρα για τη θολή θέση του κ. Μίχου έχει ξεκινήσει στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και πιο πέρα…