ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ

Παρατείνεται έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2017 η διάρκεια της ανάρτησης των ήδη αναρτημένων δασικών χαρτών με τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα ενσωματωθεί στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ψηφίζεται την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η παράταση σκοπεύει να δώσει επαρκή χρόνο σε όλους τους ενδιαφερόμενους ώστε να εξαντλήσουν εντός του Αυγούστου και μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί ο μεγάλος συνωστισμός που υπάρχει στις αρμόδιες υπηρεσίες, λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού.

Ταυτόχρονα, δίνει επιπλέον χρόνο στους αγρότες και τους καλλιεργητές που επιδοτούνται να μαζέψουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για την υποβολή των αιτήσεων (παύει να ισχύει η 31/8/2017 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής τοπογραφικών διαγραμμάτων και μετατίθεται στις 7/9/2017), ενώ διευκολύνει και τους κατοίκους εξωτερικού που θα βρίσκονται αυτή την περίοδο στη χώρα μας για καλοκαιρινές διακοπές να ρυθμίσουν τυχόν εκκρεμότητές τους με τους δασικούς χάρτες.

Και, βέβαια, η νέα παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών παρέχει ένα τελευταίο προς αξιοποίηση περιθώριο στους Δήμους, προκειμένου να υποβάλουν τα όρια των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων, αποφεύγοντας τη δημιουργία προβλημάτων στους πολίτες των Περιφερειών τους.

Τονίζεται ότι η 7η Σεπτεμβρίου 2017 είναι καταληκτική ημερομηνία, τόσο για τους κατοίκους της Ελλάδας, όσο και αυτούς του εξωτερικού.

 

[ΠΗΓΗ: http://aetoshal.blogspot.gr/, 25/7/2017]

ΟΤΑΝ Η ΛΟΓΙΚΗ ΗΤΤΑΤΑΙ…

Ο ξυλοδαρμός Αυστραλού τουρίστα στην οδό Ερμού, τον εμπορικότερο δρόμο της Αθήνας, επειδή είχε το… θράσος να κάνει ψώνια ημέρα Κυριακή, πέτυχε αξιοσημείωτη δημοσιότητα και πολλά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διαβάσαμε απόψεις από το ένα άκρο ως το άλλο: από το «ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτοί και ζουν τα καταστήματα» μέχρι «α πάγαινε στη χώρα σου, που ήθελες και ψώνια, κυριακάτικα».

Η αλήθεια είναι, όπως πάντα, κάπου στη μέση: το περιστατικό αποδεικνύει ότι στην πρωτεύουσα υπάρχουν τουρίστες που δεν περνούν «τράνζιτ», μόνο και μόνο για να κατευθυνθούν σε ένα ελληνικό νησί.

Αποδεικνύει, δηλαδή, ότι η Αθήνα ελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών, κάθε οικονομικής δυνατότητας (αφού κάποιοι ψωνίζουν στην Ερμού) κυρίως για το πολιτιστικό της εκτόπισμα, με κορωνίδα την Ακρόπολη.

Η Αθήνα είναι μια πόλη που κατ’ εξοχήν προσφέρεται για επισκέψεις τουριστών «city break», δηλαδή τις ημέρες αργίας μιας εβδομάδας, ώστε να προλάβουν να δουν τα αξιοθέατα, με επίκεντρο τον Ιερό Βράχο, και να επιστρέψουν Κυριακή ή Δευτέρα, στις χώρες τους.
Αυτή η κατηγορία τουριστών κατά κανόνα είναι, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, οικονομικής δυνατότητας άνω του μέσου όρου, αφού μπορεί να ξοδέψει ένα αξιοσέβαστο ποσό για να έλθει δυο-τρεις ημέρες στην Αθήνα. Κι αν εφέτος περιμένουμε περί τα 30 εκατομμύρια τουρίστες (περίπου… τρεις Ελλάδες!) ο νόμος των πιθανοτήτων λέει ότι και οι επισκέπτες city break θα είναι αυξημένοι.

Είναι δυνατόν λοιπόν να συζητούμε ακόμα για το αν θα ανοίγουν – προαιρετικά – τα καταστήματα την Κυριακή; Μπορούμε να αρνηθούμε σε αυτή την κατηγορία τουριστών τη δυνατότητα να ψωνίσουν τη μία από τις τρεις ημέρες που βρίσκονται στην Αθήνα; Μπορούμε να υπονομεύσουμε, με τη συμπεριφορά μας, την Αθήνα ως προορισμό τουριστών city break; Δεν θέλουμε τουρίστες αυτού του προφίλ στη χώρα μας;

Είναι απίστευτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση επαμφοτερίζει σχετικά με το θέμα, προσπαθώντας πελατειακά να καλοπιάσει τόσο τους υποστηρικτές όσο και τους πολέμιους της κυριακάτικης προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων. Η συμπεριφορά, για παράδειγμα, της Αστυνομίας στην πορεία αναρχικών τη Δευτέρα, όταν τους άφησε να λεηλατήσουν και να καταστρέψουν εμπορικά καταστήματα στην οδό Ερμού, αλλά μόλις έφτασαν στην πλατεία Συντάγματος, όπου κυκλοφορεί η πολιτική ελίτ, τους σταμάτησε, είναι ενδεικτική.

Αλλά είναι μελαγχολική και η στάση της αντιπολίτευσης, η οποία ως κυβέρνηση θέσπισε το μέτρο, το είχε υπερασπιστεί με ισχυρά πολιτικά επιχειρήματα, σήμερα όμως, για λόγους που δεν είναι εύκολο κανείς να αντιληφθεί, φαίνεται ότι έχει το εγκαταλείψει, το έχει αφήσει να γίνει βορά στις μικροπολιτικές ορέξεις συνδικαλιστών και ανθρώπων που επιλέγουν πολιτική θέση  περισσότερο με το θυμικό και λιγότερο με τη λογική.

Μια εξόφθαλμη ευκαιρία για τον ελληνικό τουρισμό κινδυνεύει με υπονόμευση. Κι αναζητεί πολιτική έκφραση, εναγωνίως…

 

[ΠΗΓΗ: http://www.politically.gr, του Θανάση Σκορδά, 24/7/2017]

ΤΑ ΚΟΛΛΗΜΕΝΑ ANTIGOLD ΜΥΑΛΑ

Φλύκταινες έχουν βγάλει διάφοροι –μη λέμε ονόματα–, με την ανακοίνωση της επαναλειτουργίας του Εργοστασίου της Ολυμπιάδας μετά από τόσο χρόνια.

Όλοι είναι «ύποπτοι», «δοσίλογοι», «πουλημένοι», «υπηρέτες του κεφαλαίου»… Βάλλει κατά πάντων το Παρατηρητήριο του Τόλη, σε ένα ακόμη «άρθρο-φωτιά», από αυτά που συνηθίζει να αναρτά… «Διπλός πράκτορας» ο Δρυλλεράκης, «άξιος να κόψει την κορδέλα του νέου εργοστασίου», αλλά και «νέος Πάχτας»(!!!) ο Σταθάκης, ο οποίος εξυφαίνει ένα «δόλιο σχέδιο»… Φοβερό! Οι νετέκτιβ του Παρατηρητηρίου τα ανακάλυψαν όλα!

Σημαία του… αγώνα η «απόφαση Σκουρλέτη», και είναι μεμπτό ακόμα και να δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Δ. Δημητριάδης πως «Η μόνη μας διαφορά είναι η προσφυγή που έχουμε κάνει στο ΣτΕ κατά της απόφασης του πρώην Υπουργού ΠΕΝ Πάνου Σκουρλέτη για την επιστροφή της τεχνικής μελέτης για την μεταλλουργία».

Πως μπορείς να συζητήσεις με ανθρώπους που ονειρεύονται την αποανάπτυξη; Τι να πεις με αυτούς που φέρνουν σαν επιχειρήματα στο τραπέζι τα γραφόμενα στο κιτρινίζον Documento, και απόψεις γραφικών συνταξιούχων καθηγητών;

Άντε να ξεμπερδεύουμε με τα διαδικαστικά να κοιτάξουμε την ανάπτυξη του τόπου και το μέλλον των παιδιών μας… Αρκετά με τους ανεγκέφαλους…

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΤΙΣΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΝΑΙΑΣ

Ως χώρα η Ελλάδα έχει ποντάρει πολλά στον τουρισμό. Ωστόσο, φαίνεται ότι ώρες ώρες δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον, σε διάφορες περιοχές, όπου κάποια θέματα τα αφήνουν

στην τύχη τους. Ο λόγος για την Αρναία Χαλκιδικής. Αν υπάρχει τουρισμός; Φυσικά και ναι. Μπορεί να μην είναι όπως άλλα σημεία της Χαλκιδικής, αυτό όμως, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τουρίστες, κι όταν κάνουμε αναφορά σε τουρίστες, δε μιλάμε μόνο για το εξωτερικό, αλλά και για τους ίδιους τους Έλληνες που επισκέπτονται διάφορα μέρη.

Στο κέντρο της Αρναίας, εδώ και δύο χρόνια, δεσπόζει μια… υποστύλωση. Πλέον όμως, το θέμα αυτό έχει γίνει επικίνδυνο, αφού οι σιδεριές που κρατάνε την σκαλωσιά είναι στον αέρα. Μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε, σε οποιαδήποτε στιγμή και να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Λίγο παραπάνω από αυτό το κτίσμα, είναι ξενώνας, όπου φιλοξενεί τουρίστες. Στους τοίχους αυτής της συγκεκριμένης κατοικίας, της οποίας δε γνωρίζουμε τον ιδιοκτήτη, υπάρχουν φωτογραφίες για επαγγέλματα στα οποία δραστηριοποιήθηκαν τα παλαιότερα χρόνια οι άνθρωποι που ζούσαν στην Αρναία. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να σταματήσει τουρίστας και να δει την οποιαδήποτε φωτογραφία… Και να συμβεί οτιδήποτε άσχημο… Γιατί όπως λέει ο λαός “όσα φέρνει μια στιγμή δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος…”. Κι τι θα γίνει αν αυτή η στιγμή είναι κακή, με τραυματισμό ανθρώπου;

Να σημειώσουμε πως στην Αρναία λειτουργεί λαογραφικό μουσείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες είχε περάσει επιτροπή και η απόφαση ήταν το κτίσμα να κατεδαφιστεί. Αν οι πληροφορίες είναι σωστές, τότε γιατί αυτό δεν έχει συμβεί; Διαφορετικά γιατί δεν γίνεται κάτι έτσι ώστε το κτίσμα να διορθωθεί και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές σε μια ενδεχόμενη κατάρρευση ενός μπαλκονιού ή ακόμη και το ίδιου του σπιτιού;

Να τονίσουμε πως σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής που είναι απο τις 26 ως τις 27 Ιουλίου, όπου η Αρναία και ειδικά η πλατεία θα γεμίσει κόσμο.

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com, 25/7/2017]