Οι ΚΟΠΥ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας πλειάδας παραγωγικών αλυσίδων
Στο πλαίσιο του επικείμενου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (10-13 Απριλίου), θα έχουμε την ευκαιρία από κοινού με εκλεκτούς συνομιλητές και εκπροσώπους του επιχειρηματικού τομέα και δη του ευρύτερου μεταλλευτικού κλάδου όχι μόνο από την Ελλάδα, να επιχειρηματολογήσουμε και να πείσουμε για τη σημασία των ΚΟΠΥ για την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας στο σύγχρονο, γεμάτο προκλήσεις, γεωπολιτικό περιβάλλον αλλά κυρίως να κινητοποιήσουμε τους κύριους φορείς και τους επενδυτές.
Η σημασία της αξιοποίησης και διαχείρισης των ΚΟΠΥ αναδεικνύεται εμφατικά σήμερα, ειδικά υπό το πρίσμα της τρέχουσας συγκυρίας που χαρακτηρίζεται κυρίως από τον μαινόμενο πόλεμο σε Ισραήλ και Ουκρανία. Και αυτό διότι, οι ΚΟΠΥ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος πολλών παραγωγικών αλυσίδων και κρίσιμη βάση για τομείς της οικονομίας, όπως οι κατασκευές, η τεχνολογία/πληροφορική, η υγεία, και η γεωργία, συνεπώς το οποιοδήποτε πρόσκομμα στην ομαλή ροή της αλυσίδας εφοδιασμού τους μπορεί να δημιουργήσει αναταραχές, να επηρεάσει την παραγωγή και την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών και κατ’ επέκταση τη ροή της οικονομικής δραστηριότητας.
H βιώσιμη μεταλλευτική δραστηριότητα στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού διαλόγου
Η διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της απρόσκοπτης πρόσβασης σε ΚΟΠΥ, αλλά και η προώθηση υπεύθυνων πρακτικών διαχείρισης ορυκτών πόρων, βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πολιτικής για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική εξορυκτική βιομηχανία, αλλά και κοινωνική ευημερία.
Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, σε συνέχεια της ψήφισης της σχετικής νομοθεσίας για τις ΚΟΠΥ (Critical Raw Materials Act- CRMA) τον Δεκέμβριο του 2023, είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της πρόκλησης εφοδιασμού ΚΟΠΥ στην Ευρώπη, αλλά όχι το έσχατο. Ο σχετικός Κανονισμός σηματοδοτεί την ανάγκη για ακόμα περισσότερα βήματα, προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδύσεις σε ΚΟΠΥ με στόχο την απεξάρτηση της Ευρώπης από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ και τη διασφάλιση της ενεργειακής μετάβασης σε μια κοινωνία μηδενικών εκπομπών (net zero).
Με δεδομένο το γεγονός ότι η ΕΕ χαρακτηρίζεται από υψηλή εξάρτηση από τρίτες χώρες ως προς την προμήθεια ορυκτών πρώτων υλών, της τάξης του 75%-100% για τα περισσότερα μέταλλα και ιδιαίτερα τις κρίσιμες πρώτες ύλες (CRMs) και τις σπάνιες γαίες (REEs), η νομοθετική πρωτοβουλία CRMA της ΕΕ για τον ασφαλή και βιώσιμο εφοδιασμό κρίσιμων πρώτων υλών, είναι το «κλειδί» για οικονομική βιωσιμότητα και πρόοδο.
Εξάλλου, είναι κοινός τόπος το γεγονός ότι η παρουσία κρίσιμων πρώτων υλών στο υπέδαφος μιας χώρας και η αποτελεσματική διαχείρισή τους, συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ευμάρεια και την κοινωνική ευημερία. Κίνα, Σαουδική Αραβία, Ρωσία, ΗΠΑ και Αυστραλία, είναι μερικά από τα παραδείγματα εύρωστων οικονομιών ανά τον κόσμο, εξαιτίας της αποδοτικής διαχείρισης σημαντικών κοιτασμάτων χρυσού, πετρελαίου ή άλλων πολύτιμων φυσικών πόρων.
Η πολιτική της ΕΕ για τις ΚΟΠΥ ενισχύει τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας
Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας αποτελεί εφαλτήριο για την ενίσχυση της ενεργειακής μας ασφάλειας και αυτάρκειας. Η αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων φυσικών πόρων αναδεικνύει ευκαιρίες οικοδόμησης σταθερών γεωπολιτικών σχέσεων με γειτονικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και προάγει τη διπλωματία στη βάση της εξωτερικής πολιτικής αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης, μέσω της προσέλκυσης νέων, ξένων επενδύσεων με θετικό αντίκτυπο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Αρκεί να αναφερθεί ότι το πλούσιο σε σπάνιες γαίες και κρίσιμες πρώτες ύλες υπέδαφος της χώρας μας, αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του συνόλου των κρίσιμων πρώτων υλών της ΕΕ και η αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων ΚΟΠΥ μπορεί να καταστήσει τη χώρα ισχυρό παίκτη στην παγκόσμια ζήτηση για κρίσιμες και στρατηγικές πρώτες ύλες και πρωταγωνιστή στην πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη και την περιφερειακή και διεθνή ενεργειακή ‘σκακιέρα’.
Συνεπώς, ειδικά για την Ελλάδα, η πολιτική της ΕΕ για τις ΚΟΠΥ αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία προκειμένου η χώρα μας να αξιοποιήσει με υπευθυνότητα τον ανεκμετάλλευτο ορυκτό της πλούτο, να ενισχύσει την οικονομία της αλλά και τη γεωπολιτική της θέση στην ΕΕ. Σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί ανεκμετάλλευτη αυτή η ιστορική ευκαιρία και ειδικά όταν στις μέρες μας η περιβαλλοντική και κοινωνική υπευθυνότητα στην αξιοποίηση ορυκτού πλούτου είναι sine qua non.
Ελληνικός Χρυσός: επενδύουμε στην αξιοποίηση πρώτων υλών με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο
Αυτή την ιστορική ευκαιρία καλείται να αξιοποιήσει η Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, όπου αναπτύσσει 3 μεταλλευτικά έργα (Έργο Σκουριών, Μεταλλείο Ολυμπιάδας και Μεταλλείο Μαύρων Πετρών-Στρατωνίου) στη βάση των αρχών της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας (Responsible Mining), ενσωματώνοντας στην πράξη τεχνολογίες αιχμής και τις πλέον υπεύθυνες πρακτικές του κλάδου διεθνώς.
Με επενδυτικό κεφάλαιο, συνολικού ύψους άνω των 3 δισ. δολαρίων για την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία των μεταλλευτικών αυτών εγκαταστάσεων συμβάλλουμε στην ευημερία των τοπικών κοινωνιών και ταυτόχρονα δημιουργούμε αξία για την ελληνική οικονομία.
Με την ολοκλήρωση του επενδυτικού έργου για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να καταστεί η τρίτη κορυφαία δύναμη στην παραγωγή χρυσού στην Ευρώπη, μετά τις Σουηδία και Φιλανδία και να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην παραγωγή κρίσιμων μετάλλων.
Ελπίζουμε ότι δεν θα είμαστε οι μόνοι αλλά και πολλές άλλες ελληνικές είτε ξένες εταιρείες θα αποφασίσουν να επενδύσουν στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.
[ΠΗΓΗ: https://www.epixeiro.gr/, του Χρήστου Μπαλάσκα, Vice President, Commercial, Growth and External Relations, Eldorado Gold, 3/4/2024]