ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ «ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ» ΠΑΝΩ ΑΠΟ 80 ΤΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΛΩΣΕ… ΚΛΟΠΗ – ΑΣΚΗΘΗΚΕ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ

Σε ποινική δίωξη για κακουργηματική υπεξαίρεση, απάτη και παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος, σε σχέση με την εξαφάνιση μεγάλης ποσότητας ελαιόλαδου από τον Ελαιοκομικό Συνεταιρισμό στον Πολύγυρο, προχώρησε ο εισαγγελέας Χαλκιδικής.

Μία εξέλιξη που προκάλεσε τη θετική αντίδραση των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι αμφισβητούσαν την αρχική καταγγελία-ισχυρισμό, που είχε κάνει το διοικητικό συμβούλιο του συνεταιρισμού ότι το λάδι είχε κλαπεί από αγνώστους.

Σε αναλυτικό της θέμα η «Μακεδονία» αναφέρει ότι στη δικογραφία που συντάχθηκε ο συνολικός όγκος του εξαφανισμένου ελαιολάδου έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο, στους 80 τόνους, έναντι των αρχικά δηλωμένων ως κλεμμένων 37 τόνων που στη συνέχεια περιγράφηκαν από τους παραγωγούς ως 52 «εξαφανισμένοι» τόνοι ελαιόλαδου.

Ο δικηγόρος της πλευράς των παραγωγών Θανάσης Γιοβανούδας, που είχε αμφισβητήσει άμεσα την καταγγελία περί κλοπής, υπογράμμισε ότι «είναι πολύ σημαντικό και δεν προκύπτει αβίαστα, ούτε πρέπει να απαξιώνεται το γεγονός ότι η αστυνομία στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για υπεξαίρεση και απάτη».

Αντίθετα, ο νομικός σύμβουλος του ΔΣ του συνεταιρισμού Θωμάς Καπλάνης υποστήριξε ότι «το πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από ανθρώπους ευυπόληπτους, επαγγελματίες και αγαπητούς, με χρόνια προσφορά στα κοινά του τόπου. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιος από όλους μπορεί να προέβη στα όσα αναφέρονται».

Ανάμεσα σε αυτά που έχουν γίνει γνωστό είναι και τα εξής:

  • ο συνεταιρισμός έχει 250 εγγεγραμμένους παραγωγούς, αλλά απόθεμα είχαν αφήσει φέτος τον Οκτώβριο 60 παραγωγοί
  • στα τέλη Ιουλίου 2023 υπάλληλος του συνεταιρισμού προσδιόρισε ποσότητα 50 τόνων ελαιόλαδου στις τέσσερις δεξαμενές φύλαξης
  • στη συνέχεια παραγωγοί έχουν καταγραφεί στα βιβλία ότι παρέλαβαν ακόμη 15 τόνους
  • στις αρχές Οκτωβρίου καταγγέλθηκε ότι «εξαφανίστηκαν» τα αποθέματα και δηλώθηκε κλοπή, με μηνύσεις από τον πρόεδρο του ΔΣ
  • στη συνέχεια από την έρευνα της ΕΛΑΣ δεν προέκυψαν ενδείξεις κλοπής

Αντίθετα, η έρευνα προσδιόρισε ενδείξεις για τα αδικήματα της κακουργηματικής υπεξαίρεσης, της απάτης, καθώς και της παράβασης της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος από την άνοιξη του 2022 ως το καλοκαίρι του 2023. Μάλιστα, η ΕΛΑΣ συνεχίζει την έρευνά της και για προηγούμενα έτη.

[ΠΗΓΗ: https://www.topontiki.gr/, 29/11/2023]